Als student heb je recht op één herkansing per examen in de tijd dat je studie loopt. Vaak krijg je meerdere kansen om te herkansen, maar dit verschilt per opleiding.
Voor iedereen begint de weg naar het examen in de vierde klas. Gedurende het jaar zijn er schoolexamens (SE) waarvan de cijfers meetellen voor het eindexamen. De meeste SE's worden in de SE- weken afgenomen. Per jaar mogen 4 SE's herkanst worden.
Ook krijgen kandidaten die in 2022 proberen hun diploma te halen de mogelijkheid om van 2 vakken alle examenonderdelen te herkansen: 1 extra herkansing voor het centraal examen, en daarnaast. 1 extra herkansing voor (alle onderdelen van) een college-examen.
Je kunt twee keer per studiejaar deelnemen aan een tentamen/herkansing. Let op: Iedere aanmelding geldt als deelname, ook als je niet komt of bent gekomen. Heb je een tentamen of herkansing gemist dan moet je je, wanneer dat tentamen weer wordt aangeboden, opnieuw inschrijven.
Als je je herkansing ook niet haalt, dan zul je volgend jaar het vak opnieuw moeten doen. Dit leidt op mijn faculteit wel tot studievertraging. Wees gerust, bijna iedereen haalt zo'n herkansing wel! Je hoeft je dan namelijk (meestal) maar op één vak te focussen en je hebt een extra tentamen waar je mee kunt oefenen.
De meest gangbare optie is om het examenjaar opnieuw te doen. Het jaar daarop zal je dan weer het volledige centraal examen doen. Je kan er ook voor kiezen om alleen de vakken waar je voor bent gezakt opnieuw te halen via het staatsexamen.
Samengevat zijn de opties als volgt: Het hele jaar overdoen: alle vakken opnieuw volgen en het examen opnieuw maken. Dit kan op een middelbare school, bij het vavo of op een privéschool. Deelcertificaten halen: het examen opnieuw maken voor de vakken die je onvoldoende hebt afgesloten.
Voor de meeste vakken zijn er per jaar twee of drie tentamenkansen. Blijven zitten bestaat niet. Wanneer de student een vak niet haalt, moet hij dat net zo lang herkansen tot het wel gehaald is. Het kan dus voorkomen dat iemand in zijn derde jaar zit maar nog vakken uit het tweede of eerste jaar moet halen.
Bij de meeste onderwijsinstellingen krijgen studenten per collegejaar tweemaal de mogelijkheid om voor een vak een tentamen af te leggen. Onderwijsinstellingen zijn strikt genomen niet verplicht (minimaal) twee kansen per jaar aan te bieden.
Is een herexamen makkelijker of juist moeilijker? Er zit altijd verschil tussen de examens uit het eerste en tweede tijdvak. Maar het is niet gezegd dat een herexamen moeilijker is dan het originele examen. Beide examens worden zorgvuldig samengesteld.
Als een examen relatief makkelijk is, wordt de N-term laag (minimaal 0,0). Je moet dan meer scorepunten halen voor een voldoende, dan wanneer een examen relatief moeilijk is. Is een examen relatief moeilijk, dan wordt de N-term hoger (maximaal 2,0, in principe).
Je slaagt voor het eindexamen vwo wanneer je gemiddeld een voldoende haalt voor alle vakken van het centraal examen. Ook mag je maximaal één 5 als eindcijfer halen voor één van de kernvakken. Daarnaast mag je voor hooguit 2 vakken een onvoldoende als eindcijfer hebben.
Nee dat niet, maar deze toets wordt een inhaaltoets en inhaaltoetsen kunnen niet worden herkanst.
Nee, je kan geen herexamens eisen. De algemene regel is dat de klassenraad ten laatste op 30 juni beslist of je wel of niet geslaagd bent.
Het derde tijdvak is bedoeld voor kandidaten die het examen nog niet hebben kunnen voltooien (zie artikel 3.29 Uitvoeringsbesluit WVO 2020) en voor kandidaten die nog recht hebben op een herkansing (zie artikel 3.38 Uitvoeringsbesluit WVO 2020).
Je mag een toets twee keer per studiejaar maken, dus een keer herkansen. Ook als je een voldoende hebt behaald, mag je de toets herkansen.
Afkorting van eenheid gram: 1000 gr is 1 kilogram.
Als student heb je recht op één herkansing per examen in de tijd dat je studie loopt. Vaak krijg je meerdere kansen om te herkansen, maar dit verschilt per opleiding.
De kans om binnen drie jaar het bachelordiploma te halen is 1,2 procentpunt hoger voor studenten uit het derde tertiel. De kans voor hen om dat te doen binnen vier jaar is 5,3 procentpunt hoger.
Een studiejaar betetenkt 60×28 uur werken. Je krijgt dan 60 studiepunten. Duurt de opleiding 3 jaar, zoals een universitaire bacheloropleiding, dan moet de student dus 3×60 studiepunten halen, 180 studiepunten in totaal dus. Het betekent ook 180×28 uur werken.
Per academiejaar krijg je 10 extra studiepunten, tot je opnieuw 60 punten leerkrediet hebt. Je behaalde een diploma in het hoger beroepsonderwijs (HBO5), hebt een leerkrediet lager dan 60 en wil je opnieuw inschrijven. Je leerkrediet wordt dan bij inschrijving aangevuld tot 60 studiepunten.
Het gemiddelde van al je cijfers op het centraal examen is een 5,5 of hoger (voldoende). Je voldoet aan de kernvakkenregel. Dit houdt in dat je maximaal één 5 als eindcijfer mag staan voor de kernvakken Nederlands, Engels of Wiskunde.
Direct inschrijven bij een vavo-instelling
Bent u 18 jaar of ouder en zit u niet meer op een gewone middelbare school? Dan kunt u zich direct inschrijven voor het volwassenenonderwijs. Dat kan bij bij een mbo-instelling of een regionaal opleidingencentrum (roc).
Voor leerlingen die op een ander moment vanuit 6 Vwo instromen in 5 Havo zal een programma op maat moeten worden vastgesteld. De volgende al gemaakte onderdelen worden meegenomen uit eerdere leerjaren. Daarbij wordt het cijfer overgenomen, of de toets wordt opnieuw gewaardeerd.