Bij het ondertekenen van de Vrede van Westminster op 19 februari 1674 werd onder andere definitief afgesproken dat Nieuw-Nederland van de Engelsen werd en St Eustatius, Tobago en Suriname van Nederland. Zij noemden het New York, naar de Hertog van York.
In 1624 stichtte een groep protestantse Waalse families een eerste nederzetting op het eiland Manhattan. Zij werden daarop gevolgd door streekgenoten en andere families van Duitse, Nederlandse en Britse afkomst. Het gebied werd destijds zowel Nieuw-België als Nieuw-Nederland genoemd.
Op 26 augustus 1664 namen de Engelsen de Nederlandse vestiging Nieuw-Amsterdam zonder slag of stoot in. Op 8 september was de deal rond: Nieuw Amsterdam werd New York. Maar de New Yorkers vieren liever feest met ons dan met de Engelsen. De stad bleek een vruchtbare haven, een pareltje van het Britse rijk.
New York 1674 – Op 10 november dragen de Nederlanders het toenmalige Nieuw-Nederland over aan de Engelsen, die het New York noemen. Nederland krijgt in ruil hiervoor Suriname in bezit van de Engelsen.
Vlak voor de Tweede Nederlands-Engelse Oorlog (1665-1667) nemen de Engelsen de kolonie over.Nieuw-Amsterdam wordt New York.
Nieuw-Nederland (Engels: New Netherland; Latijn: Nova Belgica of Novum Belgium), is de naam van het voormalige Nederlandse gebied tussen de 38e en 45e breedtegraad aan de oostkust van de huidige Verenigde Staten van Amerika. Het omvat nu de stad New York – vroeger Nieuw-Amsterdam geheten – en werd gesticht in 1625.
Nederland. Ook Nederland had koloniën: Nederlands-Indië (nu Indonesië), Suriname, de Nederlandse Antillen en Nederlands-Nieuw-Guinea. Daarnaast heeft Nederland nog koloniale bezittingen gehad in New York, Brazilië, Dejima, Sri Lanka langs de kust van Guinee en in Zuid-Afrika.
Een van de voorwaarden van dat verdrag was dat de ondertekenaars de kolonies behielden die ze op dat moment in bezit hadden: de Engelsen Nieuw-Amsterdam en de Nederlanders Suriname. Hierdoor kwam het verhaal in de wereld dat New York zou zijn 'geruild' tegen Suriname, wat dus niet het geval is.
De ontdekkinsreiziger Henry Hudson is in opdracht van de VOC op zoek naar een andere route naar het oosten. In 1609 ontdekt hij de oostkust van de huidige Verenigde Staten en sticht hier de kolonie Nieuw-Nederland. In 1624 wordt hier de nederzetting Nieuw-Amsterdam gesticht in het huidige Manhattan, New York.
De Eerste Engels-Nederlandse Oorlog duurde van 1652 tot 1654, de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog van 1665 tot 1667, de Derde Engels-Nederlandse Oorlog vond plaats in de jaren 1672-1674 en de laatste, Vierde Engels-Nederlandse Oorlog werd uitgevochten tussen 1780 en 1784.
Vandaag de dag leven de meeste Nederlandse Amerikanen in de staten Michigan, Californië, Montana, Minnesota, New York, Wisconsin, Idaho, Utah, Iowa, Ohio, West Virginia en Pennsylvania.
Vroeger werd Amsterdam ook wel “Amstelredamme” genoemd, wat verwijst naar de dam over de Amstel. De oorspronkelijke nederzetting werd gesticht rond het jaar 1275 en kreeg zijn naam door de combinatie van “Amstel” (de rivier waarbij de stad ontstond) en “dam” (de constructie die gebouwd werd om de Amstel te reguleren).
Engelse tijd. In 1674 ging de kolonie definitief over in Engelse handen. Nieuw-Amsterdam werd hernoemd tot New York. De meeste Nederlanders vertrokken richting noorden, naar het achterland van de kolonie.
New York is gelegen in het noordoosten van het land en telt 19,5 miljoen inwoners (2023). De hoofdstad is Albany, de grootste stad New York City. Daarnaast zijn er diverse andere grote steden in de staat. De staat heeft een oppervlakte van 141.299 vierkante kilometer, en is hiermee ruim 3 keer zo groot als Nederland.
Harlem – Manhattan
Naast Harlem zijn er nog andere Nederlandse namen te vinden: de buurt Bowery komt van 'bouwerij' wat vroeger boerderij betekende.
New York is in 1625 ontstaan, toen het in handen kwam van Nederlandse kolonisten. Zo'n twee jaar later was het fort Amsterdam klaar, wat later Nieuw Amsterdam werd genoemd. Er woonden ongeveer 270 mensen in deze nederzetting. Het fort was geen lang leven beschoren.
Hij probeerde de kolonie te verdedigen, maar kreeg geen medewerking van de Nederlanders. Zij waren ontevreden geweest over zijn dictatoriale optredens. Zo werd Nieuw Amsterdam zonder slag of stoot overgedragen aan de Engelsen, die de nederzetting naar de hertog van York vernoemden.
De bruisende wereldstad ontstond in 1625 als een kleine Nederlandse handelspost van de West-Indische Compagnie (WIC). De WIC slaagde er namelijk in om met een groep Nederlanders in Noord-Amerika een nieuwe kolonie te stichten: Nieuw-Nederland. De belangrijkste vestiging van deze nieuwe kolonie werd Nieuw-Amsterdam.
Het Nederlands kwam in een concurrentiepositie met het Engels te staan. In de stad Nieuw-Amsterdam/New York verloor het Nederlands al vrij snel terrein, maar in de meer landelijke gebieden bleef het Nederlands nog lang in gebruik.
Suriname werd in 1650 door Engelsen bezet en ontwikkeld als plantagekolonie met geïmporteerde slavenarbeid uit Afrika. In 1667 werd het door Nederlanders veroverd en is het, met korte onderbrekingen, tot 1975 een kolonie gebleven.
Vanwege het drukke verkeer, de hoeveelheid mensen op straat en de metro die dag en nacht open is, wordt New York wel eens The City That Never Sleeps (“de stad die nooit slaapt”) genoemd. Een andere erg populair bijnaam is the Big Apple.
Tussen 1588 en 1795 heette Nederland de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Ook de Verenigde Provinciën of de Zeven Verenigde Gewesten waren gangbare benamingen voor Nederland in deze tijd. Tussen 1795 en 1801 werd Nederland de Bataafse Republiek genoemd.
Thailand, Iran, Nepal, Bhutan, Liberia, Afghanistan, Saudi-Arabië en China hebben allemaal iets gemeen. Het zijn namelijk acht landen die in 'the scramble for colonies' hun onafhankelijkheid van buitenlandse mogendheden wisten te bewaren.
Tot 1795 was Nederland een republiek: de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Het was een bond van onafhankelijke staten die op basis van een gezamenlijk verdrag een staat vormden. De zeven gewesten waren autonoom, maar het buitenlands beleid en defensie waren een zaak van de gewesten gezamenlijk.