Jaarlijks kopen de Nederlanders zo'n 22 miljoen chocoladeletters. Zo'n 80 procent van de letters is van melkchocolade, 12 procent is puur en 8 procent is witte chocolade.
De letter M is veruit de meest verkochte chocoladeletter, omdat hij niet alleen geschikt is voor Maaikes, Maxen, enzovoort, maar ook voor alle moeders. Alleen al bij Verkade zorgt de M voor 14% van de miljoenenproductie. Ook de S ('Sinterklaas') en de P ('Piet', 'papa') doen het goed.
De populairste chocoladeletter is de letter M. Waarschijnlijk omdat deze vaak aan “mam” of “moeder” wordt gegeven. Een andere reden van de populariteit is hebzucht: veel mensen denken (onterecht) dat de letter M het grootste is. Ook de letter S van Sint en de letter P van Piet zijn populair.
Lisa laat zien hoe dit heerlijk snoepgoed wordt gemaakt. Verrassend: ze begint in de haven van Amsterdam, daar liggen enorme bergen cacaobonen. Ze eindigt uiteraard in de chocofabriek waar voor elke letter een mal te vinden is waar vloeibare chocolade in gegoten wordt.
De oeroude traditie van de chocoladeletter begon in de middeleeuwen. Kinderen in kloosterscholen leerden namelijk met brooddeeg letters te maken, die ze mochten oppeuzelen zodra het ze was gelukt om een goede letter te kneden. Wat brooddeeg te maken heeft met chocoladeletters wordt duidelijk rond 1890.
Een chocoladeletter is chocolade in de vorm van een letter. Het is een typisch Nederlandse lekkernij die rond Sinterklaas wordt gegeven. Men krijgt meestal de eerste letter van de voornaam.
Chocolademunten: voer uit een legende
Volgens een oude legende wierp bisschop Nicolaas van Myra ooit gouden munten naar drie jonge meisjes. Waarom? Hij wilde ervoor zorgen dat ze hun bruidsschat konden betalen en zo uit de prostitutie zouden blijven. Nu strooit de Sint niet met echte, maar met chocolademunten.
Jaarlijks kopen de Nederlanders zo'n 22 miljoen chocoladeletters. Zo'n 80 procent van de letters is van melkchocolade, 12 procent is puur en 8 procent is witte chocolade. Sinds een aantal jaren hebben ook kinderen als Quirine en Zoë hun eigen letter.
Er zitten 137 kilocalorieën in 1 stukje (25 gram) chocoladeletter.
Chocolade letter, chocoladen letter en chocoladeletter zijn alle drie correct.
M, P en S zijn de meest populaire letters
Er zijn veel Nederlandse voornamen die met een M beginnen, maar ook omdat moeder/mama met een M begint. Andere reden: er zijn nog steeds genoeg mensen die geloven dat in “M” de meeste chocolade zit. Ook de letter S van Sint en de letter P van Piet (en Papa) zijn populair.
De S is van Sinterklaas, daarover zijn de meeste mensen het wel eens. De M is vermoedelijk afkomstig van Moeder ; een veel gebruikte en toepasselijke 'beginletter' van een vrij algemene groep ontvangers van dit gebak.
m = meter, m² = vierkante meter, m3 = kubieke meter. m, symbool voor het voorvoegsel milli (1/1000) in de natuurwetenschappen. m, symbool voor massa (natuurkunde). M, symbool voor het voorvoegsel Mega (voorvoegsel) (106) in de natuurwetenschappen.
Chocoladeletters bestellen | Albert Heijn.
Strooien is vruchtbaarheidssymbool
De traditie van het strooien van pepernoten ontstaat in de 19e eeuw. In die eeuw staat de pepernoot ook voor het eerst vermeld in kookboeken. Het strooien van pepernoten zou symbool staan voor vruchtbaarheid en voor Sint Nicolaas zijn kinderen het mooiste bewijs van vruchtbaarheid.
Al in de 16e eeuw werd er met Sinterklaas snoepgoed uitgedeeld. Gewoon om de (brave) kinderen van Nederland eens extra te verwennen. Ook de pepernoot werd, samen met de andere cadeaus, aan de kinderen gegeven.
Deze harde, ronde nootjes worden vrolijk rondgestrooid voor Sinterklaas. Het recept ontstond zo'n 300 jaar geleden, toen zeelui kruiden meebrachten uit het Verre Oosten. Van deze nieuwe smaken – peper, nootmuskaat, kaneel, gember en kruidnagel – werden speculaaskruiden gemaakt …
De juiste spelling is gsm. De afkorting gsm betekent global system for mobile communications ('wereldwijd systeem voor mobiele communicatie').
De betekenis van het woord M is: mdma.
N, het chemisch element stikstof (<Latijn: nitrogenium). n, symbool voor stofhoeveelheid. n (normaal), symbool om aan te geven dat bij een organische verbinding sprake is van een lineair, dus onvertakt, alkaan.
Waar komt de banketletter vandaan? De banketletter komt van origine van de Nederlandse Antillen, dit was vroeger een Nederlandse kolonie. De vorm van de banketletter hing altijd af van de initialen van familie leden. Tegenwoordig worden de O, S en M het meest gemaakt en de M het meest verkocht.
De ontdekking van chocolade
Chocola is bij wijze van toeval ontdekt door een Tolteek. Deze Tolteken waren een stam welke in Midden- en Zuid-Amerika leefden. Historici zijn het oneens hoe lang geleden deze ontdekking gedaan is door de Tolteken, maar het is minstens 2000 jaar geleden.
Maya's en Azteken namen bonen van de cacaoboom en maakten een drank die ze "xocatl"noemden. Volgens legendes van de Azteken-indianen zouden zaden van de cacaoplant uit het Paradijs afkomstig zijn en door het eten van vrucht van de cacaoboom zou wijsheid en kracht verkregen worden.
Melkchocolade wordt gemaakt van cacaomassa, cacaoboter en suiker, waaraan melk in de vorm gecondenseerde melk of melkpoeder wordt toegevoegd.