Het meest geschikt hiervoor is steenwol, maar ook glaswol heeft nog goede geluidsisolerende eigenschappen. Om het plafond te isoleren tegen geluid gebruikt u best een zo dik mogelijke steenwol plaat.
PIR platen zijn ideaal voor isolatie plafond
Het materiaal met de laagste lambdawaarde isoleert per centimeter het beste. Als voorbeeld nemen we PIR isolatieplaten en steenwol. Waar u 100mm steenwol nodig heeft, heeft u maar 60mm PIR isolatie nodig voor dezelfde isolatiewaarde.
Voor minerale wol, zoals glas- en steenwol, heb je al snel een dikte van 13 tot 16 centimeter nodig. Hiermee behaal je een rd-waarde van ongeveer 4,5 m² K/W. Gebruik je cellulose vlokken, dan heb je voor dezelfde rd-waarde ongeveer 16 tot 21 centimeter dikte nodig.
Door je plafond te isoleren voorkom je warmteverlies en een onnodig hoge energiefactuur. Warme lucht stijgt, en met plafondisolatie hou je de warmte goed binnen én kan je geluiden reduceren. Het is een efficiënte en vrij goedkope manier om de energieprestatie van je woning te verbeteren.
Het grote verschil tussen PIR en EPS is de prijs en de isolatiewaarde. De isolatiewaarde van PIR is een stuk hoger, waardoor u dunner kunt isoleren. EPS heeft als voordeel dat het goedkoper is, maar het nadeel dat u dikker moet isoleren voor een goede isolatiewaarde dan met PIR.
EPS heeft als nadeel dat het materiaal minder flexibel is. Hierdoor worden kieren en hoekjes mogelijk niet goed afgedicht. Dicht deze daarom af met bijvoorbeeld purschuim. Door een verminderde flexibiliteit is het lastiger om het isolatiemateriaal naderhand tussen bouwdelen te bevestigen, zoals keperbalken.
Het verschil zit vooral in de prestaties. PIR is namelijk een 'verbeterde versie' van PUR. PIR verschilt van PUR door een hogere isolatiewaarde en een grotere brandveiligheid (vooral op het gebied van ontwikkeling van rookgassen). Daarnaast biedt PIR een betere dimensionale stabiliteit en een verhoogde drukvastheid.
De goedkoopste manier om je plafond te isoleren, is met Icynene isolatieschuim en kost tussen de 20 en 35 euro per m². Andere isolatiematerialen, van minerale wol, over PUR-PIR tot cellenbeton en houtwolcement, variëren van 25 tot 100 euro per m².
Wat kost plafondisolatie dan gemiddeld? Als je het plafond in je kruipruimte wilt isoleren zal dit je slecht tussen de 30 en 50 euro per vierkante meter kosten, maar als je een tussenverdieping wilt isoleren met een vrijhangend plafond, kan je rekenen op een prijs tussen de 80 en 120 euro per vierkante meter.
Plafond isoleren tussen de balken
U kunt, na het verwijderen van het afweringsplafond, meteen isoleren tussen de balken om daarna het plafond weer af te werken met gipsplaten. Het plafond isoleren tussen de balken doet u met steenwol of glaswol.
Nieuwbouw: overschrijd het S-peil niet. Wie een nieuwbouwwoning bouwt, moet rekening houden met het S-peil. Om aan een S-peil van S31 te voldoen, zijn een uitstekende isolatie en luchtdichtheid geboden. Met 12 centimeter Multimax 30 blijf je makkelijk onder die grens.
Wat is het beste isolatie materiaal? Welk isolatiemateriaal in jouw situatie het beste is hangt af van de plek die je wilt isoleren. Bij spouwmuurisolatie kun je bijvoorbeeld het beste voor EPS of glaswol kiezen, terwijl bij dakisolatie vaak wordt gekozen voor PIR.
Gebruik isolatiemateriaal van hoge kwaliteit en kies voor materialen met een hoge isolatiewaarde, zoals glaswol, steenwol of polystyreen. Maak gebruik van dubbel glas of HR++ glas voor ramen en deuren om de warmte beter te vasthouden.
Rockwool 210 is een isolerende bouwplaat. Deze lichte en veerkrachtige steenwolplaat is voorzien van thermische, brandwerende en akoestische eigenschappen. U kunt het gebruiken voor de isolatie van hout-, wand- en plafond- constructies.
Bij een niet-geïsoleerde woning kan vocht ongestoord naar binnen dringen. Zo ontstaat er tocht, condens en dit kan zelfs leiden tot ongedierte en schimmel. Door goede isolatie worden de wanden en vloeren warmer en droger, waardoor er geen schimmel kan ontstaan. Minder stookkosten betekent ook minder CO2-uitstoot.
Met spouwmuurisolatie verdwijnt er minder warmte door de muren van je woning naar buiten. Hierdoor bespaar je zo'n 15 tot 30% op je stookkosten. Met de huidige energietarieven loopt de jaarlijkse besparing al snel op tot € 1.000 of meer. De investering in spouwmuurisolatie is na enkele jaren dan ook al terugverdiend.
Geen ruimteverlies: door je buitenmuur te isoleren, verlies je geen plaats aan de binnenkant van je woning. Dat is bij het isoleren van een binnenmuur wel het geval. Minder risico op koudebruggen: met muurisolatie langs buiten creëer je een sluitende isolatieschil met weinig risico op koudebruggen.
Om zo'n vals plafond uit een laag gips te plaatsen, wordt er eerst een metalen of houten draagstructuur aangebracht aan het plafond.Vervolgens worden er tussen deze balken isolerende plafondplaten geplaatst die zorgen voor een hoger akoestisch of thermisch comfort.
Glaswol is aanzienlijk goedkoper dan steenwol.Daarnaast is de isolatiewaarde van glaswol bij dezelfde dikte hoger dan de isolatiewaarde van steenwol. Hierdoor worden er met glaswol isolatie betere resultaten behaald met minder ruimte.
Gipsplaten zijn het meest bekend, het meest gebruikt en het goedkoopste materiaal dat je voor een plafond kunt gebruiken.
PIR-isolatie is ook bestand tegen vocht, wat betekent dat het niet zal rotten of schimmelen. Een ander voordeel van drukvast isolatiemateriaal is dat het een lange levensduur heeft en geen onderhoud vereist. Het is ook brandveilig en kan worden gebruikt in zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten.
Resol (Kooltherm) Resol (Kooltherm) isolatieplaten worden geproduceerd van een hardschuim isolatiemateriaal, met nog betere isolerende eigenschappen dan PIR. De platen zijn daarom zeer geschikt als u dun wilt isoleren en toch een goede isolatiewaarde wilt behalen, of als u wilt besparen op isolatie.
Vergeleken met andere materialen gaat EPS dus verreweg het langst mee. PIR isolatiemateriaal gaat bijvoorbeeld maar 50 jaar mee, terwijl glaswol, steenwol en purschuim een levensduur van 75 jaar hebben.