Het trillen kan een paar minuten aanhouden, maar ook kan enkele dagen aanhouden. Het fenomeen duurt meestal enkele dagen, soms zelfs weken, en is verder onschuldig. Oorzaken zijn oa (over)vermoeidheid, stress of langdurig ingespannen werk met de ogen (bijv. lezen, computerwerk).
Tips bij een trillend ooglid
Neem voldoende rust. Dit betekent: ga op tijd naar bed en geef de ogen af en toe rust tijdens het lezen of het kijken naar een beeldscherm. Probeer stress te verminderen of te voorkomen. Soms kan het helpen uw ooglid zacht te masseren.
Een medische term voor een trillend ooglid is faciale myokymie. Trillende oogleden worden meestal veroorzaakt door vermoeidheid, stress, vermoeide ogen, allergieën, het gebruik van alcohol of cafeïne en droge ogen. Ook een tekort aan bepaalde vitamines kan spiertrekkingen rond het oog veroorzaken.
Het trillen van je linker ooglid betekent dat er iets slechts op je pad komt. Tevens leef je teveel in het verleden, dit zal je moeten loslaten. Ook ben je teveel bezig met anderen en wat anderen van je zullen denken. Je wilt niemand teleurstellen en durft ook geen NEE te zeggen.
Vaak gaat het maar om één spier in het onderste ooglid. Meestal is het een goedaardige aandoening, die wordt uitgelokt door vermoeidheid, stress, lichamelijke inspanning of overdreven cafeïne-inname. In zeldzame gevallen is een neurologische ziekte de oorzaak. In dat geval zijn er ook steeds andere symptomen.
Het trillen kan een paar minuten aanhouden, maar ook kan enkele dagen aanhouden. Het fenomeen duurt meestal enkele dagen, soms zelfs weken, en is verder onschuldig. Oorzaken zijn oa (over)vermoeidheid, stress of langdurig ingespannen werk met de ogen (bijv. lezen, computerwerk).
Bij de meeste mensen staan de ogen stil als zij naar één punt kijken. Maar bij mensen met trillende ogen (nystagmus) blijven de ogen een wiebelende beweging maken. Nystagmus kan zowel in 1 als in beide ogen voorkomen.
Mensen met spastische oogleden knipperen of knijpen hun ogen dicht zonder dat ze dat willen. De spieren in de oogleden verkrampen. Dit is niet alleen lastig maar het kan ook gevaarlijk zijn, bijvoorbeeld bij fietsen en autorijden. De medische naam voor spastische oogleden is blefarospasme.
Blepharospasme is een te hoge spierspanning in de oogleden. Deze aandoening kan sterk variëren in ernst. Soms bestaat er alleen maar een verhoogde knipperfrequentie, of treedt de afwijking alleen op bij stress. In ernstige gevallen gaan de ogen vrijwel niet meer open.
Het masseren van de oogleden werkt als volgt: Masseer zacht het bovenste ooglid, door kleine cirkelvormige bewegingen te maken dicht bij de wimpers.Masseer dan het onderste ooglid van binnen naar buiten. Stap 3 - Reiniging van de ooglidranden Neem een glas warm kraanwater en meng hierin 2 à 3 druppeltjes babyshampoo.
Beven of trillen kan verschillende oorzaken hebben. Gebruik van stimulerende middelen, zoals alcohol of drugs, kan ervoor zorgen dat je gaat trillen. Ook wanneer je ergens heel bang voor bent, kun je plotseling gaan trillen. Verder kunnen aandoeningen aan de zenuwen of spieren een trilaanval uitlokken.
De zevende hersenzenuw, of nervus facialis, is ook een gemengde zenuw. Het sensibele en het motorische deel ontspringen beide aan de onderrand van de pons. Het sensibele deel van de nervus facialis innerveert het voorste tweederde deel van de tong en het zachte gehemelte.
Spiertrekkingen door stress of angst worden ook wel 'tics' of 'zenuwtrekjes' genoemd en kunnen in elke spier van het lichaam voorkomen. Vaak speelt het op als je rust neemt na een stressvolle periode. De spiertrekkingen worden dan veroorzaakt door onbewust gespannen spieren.
Lichaamstrillingen en -schokken blijken vooral schade te kunnen veroorzaken aan de lage rug, de wervelkolom en bij zwangerschappen (vanwege schade aan de placenta). Ook duizeligheid kan optreden bij trillingen in een zeer lage frequentie, zoals op schepen (zeeziekte).
Mensen met de ziekte van Parkinson hebben vaker zicht- en oogproblemen zoals wazig zien, symptomen van droge ogen, moeite met diepte inschatten en dubbelzien, dan mensen van dezelfde leeftijd zonder de aandoening. Dit blijkt uit onderzoek van Carlijn Borm, neuroloog in opleiding aan het Radboudumc.
Mensen met trillende ogen hebben vaak slecht zicht, zowel op afstand als dichtbij. Ze kunnen moeilijk diepte zien. Trillende ogenkomt niet vaak voor. Ongeveer 1 op de 1.000 mensen heeft er last van.
Door de overactieve kringspier rond het oog (musculus orbicularis oculi) sluit het oog onvrijwillig, zoals bij fel zonlicht. De oogsluiting kan erg hinderlijk zijn en zorgen dat iemand functioneel blind wordt en niet meer kan autorijden. In combinatie met oromandibulaire dystonie spreken we van het syndroom van Meige.
Dystonie is een neurologische bewegingsstoornis die gepaard gaat met onwillekeurige spiersamentrekkingen. Daardoor kunnen draaiende, wringende bewegingen ontstaan of abnormale pijnlijke houdingen van één of meer lichaamsdelen.
Het 'Fight of flight'-effect op je ogen
Als je voor lange tijd gestrest bent, kan de langdurige dilatatie je overgevoelig maken voor licht. En het kan vermoeiend zijn voor je ogen. Daarnaast kan de langdurige aanspanning van de spieren in en rondom je ogen pijn gaan doen.
Ga in een een comfortabele positie op een stoel zitten en houd je hoofd recht. Kijk vervolgens zo ver mogelijk twee of drie seconden lang in elke van de vier richtingen: omhoog, omlaag, links en rechts. Herhaal dit driemaal. Belangrijk: beweeg alleen je ogen, niet je hoofd.
Blefarospasme is een neurologische aandoening waardoor je oogleden onwillekeurig samentrekken. Dit kan gevaarlijk zijn. Gelukkig is blefarospasme zeldzaam en is de aandoening bij veel mensen te behandelen.
Kijk met één oog afwisselend in de verte en dichtbij, telkens een paar seconden.Doe dat een paar minuten per dag, met elk oog. Zo train je de oogspieren, net als in de sportschool. En zo maak je ook je lenzen soepeler, omdat je die blijft bewegen.
Aangeboren nystagmus verdwijnt zelden. Toch leert de ervaring dat kinderen met congenitale nystagmus in de loop der jaren manieren vinden om zo goed mogelijk met hun nystagmus om te gaan. Bij nystagmus ten gevolge van bepaalde oogaandoeningen kan de nystagmus met de tijd afnemen.
Als u zelf uw hele leven al trillende ogen heeft, is het ook aangeboren. Als u het opeens heeft gekregen, bel dan uw huisarts. Er is dan is er vaak een andere oorzaak, zoals een val op het hoofd, of een hersenbloeding.
Oorzaak nystagmus
De precieze oorzaak van nystagmus is niet bekend, maar moet gezocht worden in het oogbesturingssysteem binnen de hersenen. Zo kan er sprake zijn van een aangeboren afwijking in het oogbesturingssysteem. Dit wordt congenitale nystagmus genoemd.