Probeer overdag wat vaker te voeden, of 'tussendoorslokjes' te geven.Waarschijnlijk slaapt je kindje dan 's nachts wat langer door. Clustervoeden: biedt 's avonds een paar keer ongeveer elk half uur de borst aan i.p.v. elke 3-4 uur. Wisselvoeden: geef bij de laatste voeding 4-6 borsten.
Pasgeboren baby's tot en met 4 weken mogen 3 tot 4 uur slapen zonder voeding. Tussen de 4 en 12 weken kun je jouw baby gerust door laten slapen als hij of zij geen signalen afgeeft of vanzelf wakker wordt. Tussen de 12 en 24 weken heeft een kindje 5 tot 7 uur rust nodig na elke voedingsbeurt.
Hoe lang die dutjes duren, verschilt per kind. Hoe ouder je kind wordt, hoe langer hij 's nachts slaapt. Als je baby goed op gewicht is en voldoende groeit, is het na zo'n twee maanden niet meer nodig om hem 's nachts wakker te maken voor voeding.
Baby wakker maken voor laatste voeding
Voor de laatste voeding van de dag is ons advies anders dan bij de nachtvoeding. Wij adviseren om een jonge baby wakker te maken voor de laatste voeding rond 22:30. Veel ouders kiezen ervoor om deze voeding niet te geven en te wachten tot hun baby zelf komt.
De meeste baby's hebben een dag-nachtpatroon waarbij ze rond 22.00 uur diep in slaap vallen. Probeer de laatste avondvoeding voor 22.00 uur te geven.
Tijdens de eerste 14 dagen (of zolang het gewicht minder dan 2500 g is) heeft je baby minimaal 8 voedingen per 24 uur nodig en mag er maximaal 3 uur tussen twee voedingen liggen. Zolang het gewicht tussen 2500 en 3000 g ligt: minimaal 7 voedingen per 24 uur, maximaal 6 uur tussen twee voedingen.
Doorslapen betekent iets anders voor baby's dan voor jou. Doorgaans bedoelen ouders hiermee dat hun kind slaapt vanaf de laatste avondvoeding tot de eerste ochtendvoeding. Dit komt neer op ongeveer 5 tot 6 uur achter elkaar slapen.
Hoe herken je dat je baby honger heeft? Hij zuigt op z'n vingers of sabbelt op z'n handje.Hij maakt zuigbewegingen met de lippen.Als je je baby dicht bij je hebt, zal hij beginnen 'zoeken' naar je borst.
Meldt jouw baby zich binnen 2 uur na de voeding al weer? Maak je niet ongerust. Je kunt je hongerige baby onbeperkt borstvoeding geven. Jouw moedermelk past zich voortdurend aan aan de behoefte van je baby.
Wanneer je het idee hebt, dat je kindje niet echt honger meer heeft, maar nog wel wil zuigen om in slaap te vallen, kun je hem/haar aanleggen aan de leegste borst. Zodoende krijgt je kindje niet nog hele grote hoeveelheden voeding binnen, maar kan het wel even zuigen om in slaap te vallen.
Als je kleintje in slaap valt tijdens de nachtvoedingen (en dan een uur later alweer daar is voor een voeding…), pas dan borstcompressie toe. Zo blijft de melk stromen en blijft je kleintje bij de les. Ook al drinkt ie half slapend. Probeer bij de nachtvoedingen niet één, maar twee borsten leeg te laten drinken.
Tijd tussen voedingen verlengen
Bied elke dag een beetje minder voeding aan, totdat de voeding helemaal is verdwenen. Bij flesvoeding bouw je bijvoorbeeld af met 20 ml per dag en bij borstvoeding kun je elke keer een minuut minder geven.
Doorslapen kan al vanaf 6 weken
Natuurlijk speelt hier ook de groei een rol. Kleine buikjes moeten namelijk wat groter worden om doorslapen mogelijk te maken. Dat het kan vanaf zes weken wil nog niet zeggen dat het gebeurt. Al het goede komt langzaam en dat is maar goed ook”.
Waarom je baby wakker maken voor een voeding? Wakker maken is soms nodig voor de gezondheid van je baby. Jonge baby's kunnen niet te lang zonder voeding. De hersenen zijn nog in ontwikkeling en hebben na een tijdje weer brandstof nodig, glucose.
Zolang het gewicht tussen 2500 en 3000 g ligt: minimaal 7 voedingen per 24 uur, maximaal 6 uur tussen twee voedingen. Vanaf 3000 g: minimaal 5 voedingen per dag nodig en maximaal 8 uur tussen twee voedingen. Daarna volgens schema 2 – 8 weken.
Na een aantal dagen is het goed voor het welzijn van de baby, dat er grotere pauzes komen tussen de voedingsmomenten. De voeding wordt tijdens deze langere pauzes optimaal verteerd en de baby kan goed slapen, om vervolgens na ongeveer 3-4 uur weer uitgerust te starten aan de voeding.
Hoeveel flesvoeding je kind dagelijks nodig heeft, is afhankelijk van zijn gewicht. Over het algemeen geldt een richtlijn van 150 ml per kilo lichaamsgewicht per 24 uur.
Hou je baby goed in de gaten als hij in de box ligt. Zeker als je ook een peuter hebt die rondloopt, of als er huisdieren zijn. Leg nooit een matras in de box: een baby kan bekneld raken tussen het matras en de zijkant van de box. Verderop vind je tips voor de aanschaf van een boxkleed.
Baby's van 4 tot 6 weken oud slapen per dag zo'n 16 tot 20 uur. De nachtslaap wordt langer (6 tot 7 uur) dan overdag en er ontstaat een dag- en nachtritme.
Je baby valt vanzelf weer in slaap. Dit is niet anders dan bij volwassenen; je merkt niet dat je een aantal keren per nacht wakker wordt als je kan doorslapen.
Tussen de 3 en 6 maanden ontwikkelen baby's hun eigen slaapritme en ze gaan dieper slapen.Hierdoor worden ze minder snel wakker en kunnen ze ineens doorslapen, ook 's nachts. Vanaf deze leeftijd kan het zijn dat je baby 'te veel slaapt' of beter gezegd: meer slaapt dan gemiddeld.
Kalmeer je baby voor het slapen gaan
Vermijd spelletjes met veel prikkels en doe iets rustigs in de uren voor het slapen gaan. Met een massage of een badje kan je baby lekker tot rust komen. Hierdoor valt hij makkelijker in slaap. Dit vergroot ook de kans op doorslapen.
Een oververmoeide baby ziet vaak bleek. In tegenstelling tot een baby die moe wordt en dromerig uit zijn ogen kijkt, zijn de ogen van een oververmoeide baby juist groot. Je baby heeft rust en slaap nodig.