Gronings als Friso-Saksische taal Het Gronings ontstond en kon zich ontwikkelen. Tegenwoordig wordt het Gronings gezien als een variant van het Nedersaksisch maar helemaal terecht is dat niet. Het Nedersaksisch bestaat uit allerlei dialecten en streektalen. Je moet dan denken aan Drents, Twents en Sallands.
Dit artikel gaat over de taalkundige kenmerken van de streektaal Gronings. Voor algemene informatie over deze streektaal, zie het artikel: Gronings. Het Gronings is een Nedersaksische streektaal die wordt gesproken in de provincie Groningen en in de grensgebieden van Drenthe en Friesland.
Het Gronings en de verwante variëteiten uit Oost-Friesland vormen gezamenlijk, door het Friese substraat, een opvallende subgroep binnen het Nedersaksische dialectcontinuüm. De streektaal wordt vooral gekenmerkt door zijn typisch eigen accent en woordenschat, die sterk afwijken van de andere Nedersaksische dialecten.
klik op de -icoontjes bij elke rubriek! Hallo!Moi!Dag!
- Tudebekje is een koosnaam en betekent zoveel als schatje of lieverd. Doe bist mien tudebekje. - Lebait is het Gronings voor ziek of ziekelijk.
De uitdrukking is een uitroep van verbazing, of zelfs ontzetting. Een dokter bellen is daarom vaak niet nodig. Moi Magazine wordt uitgegeven tijdens de Dag van de Grunneger toal.
De hoofdmoot betreft Nederlandse aanduidingen, daarnaast zijn er Engelse (dad, daddy, dader lees “deder”), Friese (heit en heity), Vlaamse (een vrij grote groep met Vake, Voke/vokke, vau, vao, veva), Gronings-Drentse (pappe, pabbe, oale, oal heer, voader) en ook een allicht op het Duits geïnspireerd Vati.
Op dit zwarte shirt staat de Groningse uitspraak: Dikke tammo!, wat: Ja doei, betekent.
kaffie (m.) kaffie (m.)
Een andere variant die ook heel vaak voorbijkomt is lief. Om het ingewikkeld te maken: in het Gronings kan lief 'lichaam' betekenen, maar ook 'buik'. Wat voor buuk geldt, geldt ook voor lief: dat woord wordt overal in de provincie wel gebruikt.
Het Gronings, ook wel Grunnegs of Grönnegs genoemd, is een verzamelnaam voor alle vormen van streektaal die in de provincie Groningen worden gesproken. En dat zijn er nogal wat. In Groningen Stad spreken we Stadjers, in Noord-Groningen Hogelandsters en in West-Groningen Westerkwartiers om zo maar wat vormen te noemen.
Nederlanders vinden het Maastrichtse accent het mooist. Dat blijkt uit een onderzoek van beoordelingssite Zoover. De afgelopen weken hebben 687 Nederlanders hun stem uitgebracht op de provinciale hoofdstad met het mooiste accent. Maar liefst 28,2% van de Nederlanders vindt het Maastrichts accent het mooist.
De Nederlandse taal klinkt overal anders. Uit onderzoek van Zoover blijkt dat de meeste mensen het accent in Maastricht, Groningen en Den Bosch het fijnst vinden om naar te luisteren.
Nederlands is de officiële taal van Nederland. De Nederlandse Gebarentaal (NGT) en de Friese taal in de provincie Fryslân zijn allebei door de wet erkend in Nederland. Het Fries is de tweede officiële taal in de provincie Fryslân.
uitspraak (info / uitleg) (Gronings: Grunn, Grunnen of Stad, Fries: Grins, [ɡre:ⁿs]), is de hoofdstad van de Nederlandse provincie Groningen, en de grootste kern in de gelijknamige gemeente.
kieës (m.) koas, kois.
De boodschappen staan op tafel. Smoakelk eten aalmoal! Eet smakelijk allemaal!
Sikkom betekent…
Als iemand zegt “ik ben er sikkom om vier uur”, dan is hij of zij er uiterlijk om om 15:59 uur. Want Sikkom is bijna, maar net niet helemaal. In de kleinste details schuilt soms het grootste verschil. Daarom noemen wij ons ook Sikkom.
Maar ja, in een taal waarin een bèr(re) een 'bed' is, waar haar 'had' betekent, waar boudel en bourel beide voorkomen voor 'boel' en sleudel en sleurel voor 'sleutel', daar kan sirreln dus ook als siddeln klinken.
Het Amsterdamse stel heeft het huiskamercafé omgedoopt tot 'Trankiel', dat in het Gronings 'rustig' betekent. Het lijkt op het Franse woord tranquille, kalmte.
GRONINGEN - Het mooiste woord in het Gronings is 'sjomp', wat sukkel betekent.
Facebook. Hoe noemt u opa en oma in het Gronings? opoe en opa . Opa en Opoe.
Tudebekje is het Groningse woord voor zoenmondje of schatteboutje.