De meest voorkomende bijwerkingen van kurkuma zijn maagklachten, misselijkheid, diarree en duizeligheid. In de meeste gevallen komen deze klachten voor als je kurkuma dagelijks in de vorm van een hoog gedoseerd supplement inneemt.
De combinatie van kurkuma en bloedverdunners wordt dus meestal afgeraden. Gebruik kurkuma niet in combinatie met antikankermedicijnen zoals tamoxifen en ontstekingsremmers zoals sulfasalazine. Kurkuma kan de werking van deze geneesmiddelen verminderen.
Interacties met andere geneesmiddelen en voedingssupplementen. Kurkuma kan een bloedverdunnend en suikerverlagend effect hebben. Aan mensen die hier al 'klassieke' medicatie voor nemen, wordt aangeraden het gebruik van kurkuma zeker te melden aan hun arts.
Je kunt het bijvoorbeeld over je groenten strooien of in een soep of smoothie verwerken. Zorg wel dat je het met vet, groene thee, zwarte peper of omega 3-vetzuren (vis, schaal- en schelpdieren) combineert. Verschillende kruidenmixen, zoals kerriepoeder en de Thaise kruidenmix van Urtekram, bevatten kurkuma.
Kurkuma is vooral bekend van de Indiase keuken. Je ziet de specerijen terug in Curry's of kerriegerechten. Kurkuma wordt meer gebruikt t.o.v. gember vanwege de voedingswaarde, en vele andere voordelen.
Behalve het remmen van ontstekingen zorgt Kurkuma ook voor een sterkere hart- en bloedvaten, waardoor de kans op hoge bloeddruk en alle bijkomende gevolgen verminderd wordt.
De verkoop van kurkuma is de afgelopen jaren exponentieel gegroeid. Maar er zijn echter ook bijwerkingen. Kurkuma (geïsoleerde stof curcumine) als voedingssupplement blijkt leverklachten te kunnen veroorzaken, waaronder cholestase en hepatitis.
Kurkuma wordt in de Aziatische wereld reeds eeuwenlang gebruikt als medicijn bij onder andere astma. Er is nochtans geen overtuigend klinisch bewijs dat het werkt. Beperkt dierenonderzoek wijst op positieve effecten, maar degelijke studies bij mensen ontbreken.
De meeste mensen die beginnen met het elke dag nemen van Kurkuma voelen de effecten na 2-5 dagen. We adviseren om tenminste 1 verpakking lang elke dag Kurkuma te nemen om de maximale effecten te kunnen ondervinden.
Hoeveel kurkuma per dag is veilig? Kurkuma staat bekend als stof die je veilig kunt gebruiken. Kurkuma is niet giftig. Volgens het Europees Medicijnen Agentschap (EMA) kunnen mensen veilig tweemaal daags 500 milligram gedurende dertig dagen eten of drinken.
Kurkuma werkt ontstekingsremmend
Studies tonen aan dat kurkuma met curcumine ontstekingsremmend werkt en kleine, chronische ontstekingen kan bestrijden.
De kruidenproducten ginseng en ginkgo hebben invloed op de bloedstolling. Bij gebruik met een bloedverdunnend medicijn neemt het risico op trombose of een hart- of herseninfarct toe. Knoflook kan in hoge concentraties een remmend effect op de bloedstolling hebben.
Door zomaar heel veel kurkuma aan je gerechten toe te voegen, zal je dus weinig gezondheidsvoordelen ondervinden. Ook verse geelwortel zal weinig effect hebben. Bovendien moet je maar liefst 1 kilo kurkumapoeder naar binnen werken vooraleer je hetzelfde effect hebt als een capsule met geconcentreerde curcumine.
Tal van wetenschappelijk publicaties tonen aan dat de kruiden kurkuma en gember elkaar versterken. De combinatie werkt ontstekingsremmend, beschermt de aderen en remt het hongergevoel. De werkende stoffen in gember zijn gingerol, shogaol en zerumbone.
Kurkuma helpt enorm bij de spijsvertering en vermindert maag- en darmklachten. Maar ook maagzuur – een veelgehoorde klacht tijdens de zwangerschap – vermindert door het eten van kurkuma.
Conclusie. Verschillende onderzoeken tonen aan dat supplementen op basis van kurkuma de pijn, stijfheid en beweeglijkheid bij knieartrose op korte termijn kunnen verbeteren.
Ja, het is heel erg gezond. Het werkt onder ander ontstekingsremmend en zou kunnen bijdragen aan het voorkomen van onder ander Alzheimer. Maar mensen die bijvoorbeeld bloedverdunners slikken dienen op te passen met kurkuma. Daarnaast is kurkuma slecht opneembaar en moet je even weten hoe je dit het beste kan toepassen.
Uiteraard is het ook mogelijk dat je allergisch bent voor kurkuma. Huiduitslag kan bij een kurkuma-allergie een van de symptomen zijn. Ook hebben mensen in zeldzame gevallen door een kurkumasupplement soms last van gele ontlasting, hoofdpijn, misselijkheid en diarree.
Stel altijd je arts zorgverlener op de hoogte van de supplementen die je neemt, ook kurkuma of curcumine. Kortom: Onderzoek wijst uit dat een dosis kurkuma van 500 -2000 mg per dag effectief zou zijn. Het wordt echter afgeraden om langdurig een hoge dosis in te nemen.
Wanneer je veel alcohol drinkt, moet je lever hard werken. Het duurt bij ieder glas alcohol ongeveer anderhalf uur voordat je lever dit verwerkt heeft. Als je meerdere glazen drinkt, wordt de duur van het ontgiften van alcohol steeds met anderhalf uur verlengd.
Kurkuma bevat de stof curcumine, een antioxidant. Deze stof zou de gevoeligheid voor insuline verbeteren en helpen bij te hoge bloedsuikers. Ook zou het helpen om diabetes type 2 te voorkomen. Er is meer onderzoek bij mensen nodig om dit te bewijzen.
Belangrijk om te vermelden is dat kurkuma de belangrijke vitamines A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E en K bevat. En in kurkuma zitten waardevolle mineralen zoals ijzer, calcium, magnesium, kalium en zink. Deze vitamines en mineralen maken kurkuma tot een hele gezonde specerij.
Gember bevat de mineralen magnesium en kalium. Magnesium vermindert spierkramp en kalium regelt uw vochtbalans en bloeddruk.
Als je teveel neemt kan gember hartkloppingen en uitdrogingsverschijnselen veroorzaken en bij een te hoge dosis kun je zelfs slaperig, duizelig of verward raken. Geen zorgen, het komt niet snel voor dat je van gember een 'overdosis' neemt. Het is immers zeer scherp van smaak en eerder goed voor je dan slecht.