Een partij ijsmix begint met zware room, gecondenseerde magere melk en vloeibare rietsuiker. Aan deze ingrediënten voegt de Mengmeester ook eigelen, cacaopoeder voor onze chocoladesmaken, en natuurlijke stabilisatoren toe; deze laatste voorkomen een hitteschok en vorming van ijskristallen.
- lucky you, dat is gewoon in Nederland! Het is natuurlijk onze Ben & Jerry's fabriek in Hellendoorn. Hier worden al jaren alle fairrukkelijke Ben & Jerry's ijsjes voor heel Europa gemaakt, wonen de veehouders die ons zuivel leveren en grazen natuurlijk de enige echte Ben & Jerry's koeien.
Een bescheiden begin. Nadat jeugdvrienden Ben Cohen en Jerry Greenfield voor $5 een schriftelijke cursus ijs maken aan Penn State University gevolgd hadden, besluiten ze hun eerste Scoop Shop te openen in een omgebouwd pompstation in Burlington, Vermont.
Waarom is de Ben & Jerry ijs zo duur ? Hoi Charlotte, onze ijsjes zijn net iets duurder omdat wij alleen gebruik willen maken van de allerbeste fairtrade ingrediënten. Zo kunnen we het dubbelgoed doen: we maken het lekkerste ijs én we maken een goede deal voor onze boeren. Peace, Love & (Fairtrade) Ice Cream!
Ben & Jerry's (B&J) is een Amerikaans merk van consumptie-ijs van Ben & Jerry's Homemade Inc. gevestigd in Vermont, VS. B&J realiseerde in 1999 een omzet van ruim 200 miljoen dollar, waarvan circa 90% in Noord-Amerika werd behaald.
Bij Ben & Jerry's vinden we klimaat, gelijkheid en progressieve waarden heel belangrijk. We streven naar een 'duurzaam bedrijfsconcept van gekoppelde welvaartOpens a new window.
Roomijs maken met een ijsmachine
Het mengsel met room, melk, eidooiers en suiker gaat namelijk een grote machine in waar het op een constante, koude temperatuur gemengd wordt tot schepijs. Zulke ijsmachines bestaan ook in klein formaat voor thuis. Hiermee maak je in een handomdraai je eigen, verse roomijs.
IJsjes en roomijs kun je gemiddeld een jaar bewaren, tenzij het in aanraking is gekomen met bijvoorbeeld een gebruikte lepel. Wat kristalvorming op roomijs kan geen kwaad. Voor kliekjes gelden andere regels, bijvoorbeeld voor afhaalvoedsel. Dat kun je beter bewaren in de ijskast en het de volgende dag opeten.
Bestel nu de non-dairy chocolate fudge brownie pint! Een klassieke smaaklegende in een vegan jasje met de fairrukkelijke brownie chunks van de greyston bakery!
In 2005 waren we de eerste ijsmakers die gebruikmaakte van Fairtrade-gecertificeerde ingrediënten. En in 2010 besloten we er voor de volle 100% voor te gaan, met al onze smaken en in alle landen waar ons ijs wordt verkocht.
Wel bevat het ijs minder vet en calorieën dan een reguliere bak Ben & Jerry's. Het originele ijs bevat per portie van 100ml ongeveer 230 calorieën. Bij de nieuwe Moo-phoria-smaken chocolate cookie dough en caramel cookie fix ligt dit rond de 130 calorieën.
Wanneer de tankwagens bij de fabriek arriveren, worden de melk en de room in vier opslagsilo's van 22.600 liter gepompt en op 2°C gehouden tot we klaar zijn om ze om te vormen tot Ben & Jerry's roomijs en frozen yoghurt. Favoriete smaak: "Alles met pindakaas.
Een Cornetto is een voorverpakt ijshoorntje, gemaakt van vanille-roomijs in een oubliehoorn en met chocoladesaus, bestrooid met stukjes hazelnoot. De ijsjes komen uit de Ola-fabriek te Hellendoorn die behoort tot het Unilever concern.
Calorieën in alle smaken Ben & Jerry's die in Nederland verkocht worden. In Nederland wordt een zestiental soorten Ben & Jerry's ijs verkocht in grote en kleine beker (2015). Het is verkrijgbaar in diverse supermarkten maar ook in bijvoorbeeld bioscopen, videotheken, zwembaden en benzinestations.
Op speciale grote stoomboten werden grote blokken ijs overgebracht, die dan in geïsoleerde pakhuizen werden opgeslagen. Het ijs kon verder over land worden getransporteerd met speciale stoomtreinen, of door de stad in ijswagens.
Om met de betekenis te beginnen: vegan ijs is ijs dat geen dierlijke ingrediënten bevat. In vegan ijs zit dus geen zuivel, eieren en honing. Zuivelvrij ijs is, zoals de naam al doet vermoeden, ijs zonder zuivel.
Er is nu ook lactosevrij ijs van Ben & Jerry's beschikbaar. Yes! Ik ben enthousiast! Drie lekkere en verschillende smaken die niet van koemelk, maar van amandelmelk zijn gemaakt.
Je diepvriezer is te koud
Om voedsel lang te bewaren is een temperatuur van maximum -18°C belangrijk. Dit is eigenlijk veel te koud om ijs te scheppen. Een professionele ijsschepvitrine zal afgesteld staan tussen -14°C en -12°C. Het ijs blijft bevroren, maar tegelijk veel zachter.
Voor corona kon je bij veel ijssalons een bolletje krijgen voor 1 euro. Maar nu kost een bolletje vaak 1,25, 1,50 of soms nog meer. De prijsstijging komt vooral door de hogere energieprijzen. Het is daardoor een stuk duurder geworden om het ijs koud te houden.
Als je zelf ijs hebt gemaakt en je hebt een portie in de vriezer bewaart dan heb ik een handig trucje voor je zodat het ijs er niet keihard uitkomt en meteen geserveerd kan worden. IJs blijft iets zachter en lekker smeuïg in de vriezer als je om de bak ijs eerst een afsluitbare plastic zak doet.
Eieren. De eieren verbeteren de structuur van het ijs en maken het smeuïger. De meeste soorten roomijs worden bereid zonder de eieren te koken. In plaats van eieren kan je ook puddingpoeder gebruiken, ongeveer 10 a 15 gram per ei.
Roomijs wordt gemaakt van melk, room, suiker, water en andere ingrediënten zoals chocolade, vanille en allerhande vruchtenextracten. Roomijs bevat minstens 8 % vet en 25 tot 30 % suiker en brengt per 100 g (twee bolletjes ijs) ongeveer 200 kcal aan.
Ingrediënten: Water, suiker, glucose-fructosestroop, zuurteregelaar (citroenzuur), stabilisator (johannesbroodpitmeel), aroma's, geconcentreerd rode bietensap, kleurstoffen (carotenen, paprika-extract, curcumine). Kan sporen van melk bevatten.