In België (en veel andere westerse landen) wordt slurpen als onbeleefd en irritant gezien. Je hebt het je ouders vast wel eens horen zeggen toen je klein was.
De sluitspier die tussen de slokdarm en de maag zit ontspant zich, waardoor de lucht uit de maag via de mond weer naar buiten kan: je laat een boer. Dit ontluchtingsmechanisme beschermt de maag tegen extreme uitzetting. Want stel je eens voor dat de lucht in je maag zich blijft opstapelen.
En in België en veel andere westerse landen is zelfs ronduit onbeleefd. Maar in Japan slurpt iedereen tijdens het eten. Het zou de smaak van je eten verbeteren en je zou sneller kunnen eten als het nog heel warm is. In Japan mag je dus gerust eens laten gaan.
Maar in China is het helemaal anders: je bord helemaal leeg eten is daar erg onbeleefd, het lijkt alsof je niet genoeg te eten kreeg… En Chinezen (maar vermoedelijk niet allemaal) zijn daar dan ook uiterst gevoelig voor en kunnen echt beledigd zijn door een leeg bord. Zo zie je maar.
Het gezegde in China zegt ook dat een tafel na een goede maaltijd eruit ziet als een slachtveld. Ook is het normaal om te slurpen, te boeren, hard te smakken en met volle mond te praten. Dit toont namelijk respect en laat blijken dat het een goede maaltijd is.
In België (en veel andere westerse landen) wordt slurpen als onbeleefd en irritant gezien. Je hebt het je ouders vast wel eens horen zeggen toen je klein was. Het land waar iedereen heerlijk slurpt tijdens het eten is Japan.
De meeste mensen zijn niet op de hoogte van de voordelen van slurpen. Met name in rustige omgevingen zoals in een bibliotheek of op kantoor kan het erg storend zijn. Zonder te slurpen koelt je thee minder snel af. Laat daarom in zulke situaties je thee nog even staan tot dat het een aangenaam temperatuur heeft bereikt.
In Ethiopië eten mensen met hun rechterhand. Bezawit (12) gaat met haar tante uit eten. "Als we gasten hebben, voeren we die een hapje. De bedoeling is dat ze het aannemen zonder met hun mond, lippen en tanden mijn hand te raken."
Marokkanen maken geen gebruik van bestek zoals wij. Ze eten met hun rechterhand, aangezien de linkerhand als onrein wordt beschouwd. Gewoonlijk gebruiken ze maar drie vingers om het eten op te scheppen. Voor de maaltijd worden de handen ritueel gewassen met oranjebloesemwater.
Eet niet onderweg
Als toerist is het handig om je broodje of sushi al wandelend op te eten, als je van de ene attractie naar de andere loopt. In Japan wordt dit als onbeleefd gezien. Je wordt geacht fastfood, snacks en drankjes ter plekke op te eten en te drinken.
In België eten we gemiddeld tussen 12.00 en 13.00 uur. Van alle landen in Europa lunchen, niet geheel verrassend, de Spanjaarden het laatst namelijk tussen 13.00 en 14.00 uur.
Nu, bijna twee millennia verder, is dat eten met stokjes nog steeds gewoon. Niet alleen in China, maar ook in Japan, beide Korea's en Vietnam. Die landen zijn stuk voor stuk beïnvloed door de Chinese eetcultuur. En er is weinig reden om te switchen naar westers bestek, vertelt Wang.
Je kan ook sneller eten, omdat het sneller afkoelt in je mond. Een boer of scheetje laten na het eten is bij bepaalde culturen een blijk van waardering. Zo boeren de Chinezen na hun maaltijd om de chef een compliment te geven. De Inuit hanteren hetzelfde principe, maar zij laten een scheetje na de maaltijd.
Overmatig boeren laten wordt veroorzaakt door het inslikken van te veel lucht of voedsel dat te lang in de maag blijft zitten. Bijkomende klachten kunnen zijn: misselijkheid, een opgeblazen gevoel en rommelingen in de maag. Als je last hebt van constant boeren is het goed om naar de huisarts te gaan.
Een boer is het geluid dat je maakt als lucht van je maag via je slokdarm, naar boven komt en uit je mond komt. Maar waar komt die lucht dan vandaan? Die lucht ontstaat wanneer er bij de spijsvertering gassen ontstaan.
China is een van de weinige landen waar levende dieren nog steeds in het geheim worden gegeten. Niet alleen apenhersenen maar ook levende kikkers, vissen en slangen worden hier gegeten. De dieren worden net voor het eten gedood. Ondanks deze 'bereiding' betekent dit dat de zenuwen tijdens het eten nog steeds bewegen.
Vanaf 18.00 uur 's avonds begint het diner. Formele diners kunnen lang duren, maar informele diners kunnen binnen een uur voorbij zijn. Wel zijn er veel verschillende soorten restaurants die een grote verscheidenheid aan gerechten bieden.
#1 Pekingeend
Dit is misschien wel het bekendste gerecht uit China, afkomstig uit Peking (Beijing). Het wordt gezien als het nationale gerechten van China en de variaties op het gerecht zijn eindeloos. Pekingeend wordt gemaakt van eend en staat bekend om de dunne en knapperige schil.
Bestek likken in Rusland
Lik jij altijd je bestek nog even af nadat je je bord hebt leeggegeten? Doe dat maar niet in Rusland. De Russen vinden het simpelweg onbeleefd wanneer je de laatste restjes van je mes en vork aflikt. Maakt niet uit hoe lekker het eten is!
Met je vingertoppen je eten vastpakken, betekent dat je je tastzin gebruikt. Dat zorgt voor een compleet andere ervaring dan wanneer je eet met bestek. Je bent je dan namelijk bewust van het eten, de textuur en het gewicht- je voelt letterlijk je eten voordat het in je mond gaat.
Brood, olijven, koekjes, fruit, kip, kreeft, maïskolven, asperges, mosselen, oesters en spare-ribs en ander vlees met botten (mits slechts één hand wordt gebruikt) mogen met de hand worden gegeten.
Misofonie betekent letterlijk 'haat tegen geluid'. Bij mensen met Misofonie treden gevoelens van woede en walging op bij het horen van bepaalde, meestal door mensen geproduceerde, geluiden. Vaak betreft het mond- en keelgeluiden als smakken, slikken, ademhalen en kuchen.
Ontstaan of aangeboren
Dit zal toekomstig onderzoek moeten uitwijzen. Wat wel bewezen is, is dat wanneer er eenmaal sprake is van misofonie de hersenen anders reageren en ook dat mensen die eenmaal misofonie hebben ontwikkeld ook een andere lichaamsbelevingsfunctie hebben.
Smakkende ouders een trigger
Ze kunnen het niet verdragen, maar mogen niet van tafel. Dat is een trigger", vertelt Denys. "Er is waarschijnlijk een genetische achtergrond, het komt bijvoorbeeld vaak voor in families. En er wordt ook gezocht naar een biologische verklaring."