Zespri Gold is wel zo'n vijfendertig procent duurder dan kiwi's, vooral omdat het productieproces veel arbeidsintensiever is. Zo worden de vruchten volledig met de hand geplukt. Dat geldt ook wel voor kiwi's, maar een Zespri Gold is veel kwetsbaarder en vereist een voorzichtiger behandeling.
Waarom is de kiwi gold goed voor je gezondheid:
De kiwi gold barst van de vitamine C. Per kiwi (75 gram) bevat hij maar liefst 121 milligram vitamine C, dat is zelfs twee keer zo veel als zijn groene naamgenoot!
De gele kiwi wordt ook wel de kiwi sungold genoemd. De gele kiwi is lichter van kleur, heeft een gladdere buitenkant en is zoet en zacht van smaak. De groene kiwi is een stuk zuurder.
GELE ZESPRI
Deze “ zespri Gold” is door veredeling tot stand gekomen. Qua gezonde eigenschappen is deze Gold variant ietsje gezonder dan de groene. Zespri kiwi's zijn iets zoeter van smaak dan de groene, en hebben een wat gladder velletje.
Boordevol vitamines
Door de vele vitamine C draagt het eten van een kiwi bij aan een goede weerstand. Groene kiwi's bevatten zelfs meer vitamine C dan een sinaasappel of wel drie citroenen. Daarnaast zijn kiwi's heel vezelrijk en die vezels zijn, zoals je misschien al wel weet, goed voor je spijsvertering.
Let op: Als je graag wilt afvallen, is het verstandig om niet te veel kiwi's te eten. Kiwi's bevatten namelijk, net zoals veel andere fruitsoorten, fructose (fruitsuiker). Een teveel hiervan kan het afvallen tegenwerken.
Studies hebben aangetoond dat Zespri Green kiwi's niet alleen een laxerende werking hebben maar ook het onaangename, opgeblazen gevoel verminderen. Dat is zo omdat ze actinidine bevatten, een uniek, natuurlijk spijsverteringsenzyme dat de vertering van eiwitten (bv. In vlees- en zuivelproducten) kan bevorderen.
Bewaar onrijpe Kiwi Gold op de fruitschaal zodat ze kunnen narijpen. Ze zijn iets minder lang houdbaar dan de groene kiwi. Rijpe kiwi's zijn enkele dagen houdbaar in de koelkast. Onrijpe kiwi's kun je in de koelkast wel 1-2 weken bewaren.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Klinische studies hebben aangetoond dat Zespri Green kiwi's constipatie verlichten en de frequentie van de stoelgang verhogen2,3. Dit komt omdat ze veel vezels bevatten en over unieke eigenschappen beschikken dankzij hun samenstelling van niet-oplosbare en oplosbare vezels die tegelijkertijd samenwerken.
Zespri kiwi: de kampioen van vitamine C
Ze bevatten ook meer vitamine C dan sinaasappels, met 85,1 mg per 100 g. Dat betekent dat een Zespri kiwi per dag eten genoeg is voor de vereiste hoeveelheid vitamine C. De aanbevolen inname in Europa is 80 mg per dag.
De Zespri SunGold kiwi is van nature rijk aan vitamine C, een voedingsstof die een heleboel voordelen heeft voor een gezonde huid. Veel studies hebben bijvoorbeeld aangetoond dat vitamine C een essentiële rol speelt in de vorming van collageen, de stof die de huid zijn volheid en elasticiteit geeft.
Een hoop mensen weten wel dat de kiwi nog net iets meer vitamine C heeft dan een sinaasappel (per 100 gram). Toch redt de kiwi het niet om het goede antwoord te zijn. Een kiwi bevat 79 mg vitamine C per 100 gram. Let wel, dat is dus grofweg nog steeds 55% meer vergeleken bij een sinaasappel.
Bewaren. Bewaar onrijpe kiwi's op de fruitschaal zodat ze kunnen narijpen. Rijpe kiwi's zijn enkele dagen houdbaar in de koelkast. Onrijpe kiwi's kun je in de koelkast wel 1-3 weken bewaren.
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …
Je wist het wellicht niet, maar niet alle fruitsoorten zijn rijk aan vitamine C. Appels, bananen en druiven bevatten bijvoorbeeld weinig vitamine C. Fruitsoorten die wel veel van deze vitamine bevatten, zijn sinaasappels, mandarijnen, aardbeien, kiwi's, citrusfruit, papaja, bramen en ander rood fruit.
Aanvoerlanden van de gele kiwi zijn onder andere Nieuw-Zeeland, Frankrijk en Italië. De gele kiwi is, in tegenstelling tot de groene kiwi, niet het hele jaar door verkrijgbaar. Van mei tot oktober worden gele kiwi's aangevoerd uit Nieuw-Zeeland, van november tot januari uit Frankrijk en Italië.
Hoe weet ik of een kiwi niet goed meer is? De kiwi gaat dan schimmelen, heeft smaak verloren of is uitgedroogd. Je kunt dit bederf herkennen door te kijken, ruiken of zelfs proeven. Je kunt een kiwi halveren en uitlepelen of schillen en in plakjes snijden.
De groene kiwi is zoet-zuur en fris, de gele is zoet en tropisch van smaak. Beide vruchten zijn zacht en daarom moeilijk in te vriezen. Pureer of snijd de groene of gele kiwi in stukjes alvorens je het fruit invriest.
Kiwi's zijn échte krachtpatsers en bevatten een hoog vitamine C-gehalte. Heb je het gevoel dat je immuunsysteem wel een boost kan gebruiken? Laat kiwi's dan zeker deel uitmaken van je ontbijt. Deze vrucht is een bom aan vitamine C en bevat zelfs meer vitamine C dan een sinaasappel.
Papaya's bevatten veel water en veel vezels, twee zaken die je nodig hebt om je vertering goed op gang te houden. In papaya vind je ook nog papaïne, een enzym dat helpt om aminozuren af te breken en een opgeblazen gevoel tegengaat.
Nooit doen: yoghurt en vers fruit mengen
Yoghurt en verse kiwi of ananas. Combinaties die je beter niet kunt maken. Natuurlijk zijn ze allemaal gezond maar eenmaal gemengd met elkaar kan je ze niet lang laten staan. Na een tijdje gaat de yoghurt schiften en ontstaat een bittere smaak.