Sinterklaas wordt in Nederland massaal gevierd, maar wist u dat ons land lang niet de enige plek is die de Sint aandoet? Hij komt bijvoorbeeld ook in België, Tsjechië en Frankrijk. Sint-Nicolaas zelf is vrij stijlvast, maar zijn gevolg ziet er in sommige landen heel anders uit dan wij gewend zijn.
In Duitsland geen chocoladeletters, sinterklaasjournaal of nationale intocht. Het feestje rondom Nikolaus, zoals de goedheiligman in Duitsland bekend staat, wordt niet zo uitgebreid gevierd als in Nederland. Wel zijn er heel veel variaties op het feest, verschillend per regio en plaats.
In het buitenland noemt men de figuur Sinterklaas net even anders dan bij ons. In Frankrijk bijvoorbeeld noemt men Sinterklaas Saint Nicolas, en in Griekeland wordt Sinterklaas Nikolaos genoemd. Ook ziet Sinterklaas er in elk land net iets anders uit en zijn zijn helpers ook heel verschillend.
Sinterklaas staat ook wel bekend als de bisschop van Myra: een historisch stadje in Turkije, waar je gigantische uitgehouwen steengraven in de rotsen bewondert! Al sinds de jaren vijftig worden figuren als Sinterklaas en de Kerstman (Santa Claus) in verband gebracht met de bisschop van Myra: Sint Nicolaas.
Er zal definitief geen nationale sinterklaasviering meer plaatsvinden op Curaçao. De lokale overheid geeft geen subsidie of toestemming meer aan organisatoren van het kinderfeest.
Sinterklaas in België
Waar Hollanders op 5 december meestal pakjesavond vieren, doen de Belgen dat veelal een dagje later. Eigenlijk is dat laatste ook logischer, want op 6 december is eigenlijk de herdenking van de Heilige Nikolaas. Onze pakjesavond, op 5 december, is dus eigenlijk de vooravond van de herdenking.
Ook in Zwitserland is het feest niet speciaal toegespitst op kinderen. In sommige dorpen in dit land wordt het Sinterklaasfeest op 5 december gevierd door te Klausjagen. Een kleurrijke optocht trekt voorbij en mensen die meelopen zijn gekleed in het wit met enorme mijters op. Voorop zwaaien mannen met grote zwepen.
De landelijke intocht van Sinterklaas vindt in 2022 plaats op zaterdag 12 november. Iedere eerste zaterdag na Sint Maarten komt Sinterklaas in Nederland aan. Hij wordt door een menigte zingende kinderen ontvangen en het evenement is live op televisie te volgen.
De geografische herkomst van de folkloristische Sinterklaas is volgens de huidige Nederlandse traditie niet meer Klein-Azië of Italië, maar Spanje.
Net als in Nederland staat ook Oostenrijk de komende dagen in het teken van Sinterklaas. Echter wordt de heilige Nicolaas hier niet vergezeld door zijn pieten, maar door Krampus.
In het noorden en noordoosten van Frankrijk wordt op 6 december het Sinterklaasfeest gevierd (in de rest van Frankrijk viert men alleen het Kerstfeest). Sint komt er met een ezel en Zwarte Piet heeft een baard en een zweepje. Lees over verschillen en overeenkomsten tussen het Nederlandse en Franse Sinterklaasfeest.
Sinterklaas is al heel oud, maar we weten niet precies hoe oud. In elk geval was hij rond het jaar 300 bisschop van het Turkse stadje Myra. Nicolaas werd later vereerd als heilige, en daardoor werd hij vanaf dat moment Sint-Nicolaas genoemd. De naam Sinterklaas komt daar vandaan.
Ja, ook in België! Al zijn er wel plaatsen waar Sinterklaas vervangen is door Sint-Maarten, een heilige die dezelfde functie vervult als Sinterklaas, maar zijn feestje viert op 11 november. Maar het overgrote deel van België viert Sinterklaas, en dat doet het volgens bepaalde tradities.
Wegens de verouderde verhalen en beeldkwaliteit besloot men in 2019 de reeks te vernieuwen. Hiertoe leidde dat in dat jaar Jan Decleir en Frans Van der Aa in hun rol als Sinterklaas en Zwarte Piet opgevolgd werden door respectievelijk Wim Opbrouck en Jonas Van Thielen.
Zijn relieken werden eeuwen later naar Bari (Italië) gebracht. Vanaf de dertiende eeuw heeft de Sint-Nicolaasverering zich verspreid over Europa. Bari werd later overheerst door de Spanjaarden. Dit kan een reden zijn waarom in Nederland op een gegeven moment gezegd werd dat Sinterklaas uit Spanje kwam.
Hier wordt op verschillende zaken geduid: De vrouw van Sinterklaas, in Bergtesgaden Nikoloweib genoemd. In Venray is sinte Berb (Barbara) de begeleider/vrouw van Sint Nicolaas en in Friesland ging zij, zo zegt men, rond onder de naam Sintele-Zij. Dat Sinterklaas en/of de Zwarte Pieten door een vrouw worden vertolkt.
Sinterklaas niet per boot naar Hoorn door coronavirus: optocht gaat wel door. Sinterklaas komt zaterdag toch niet per boot de haven van Hoorn binnen. De gemeente geeft 'de gezondheid van de bezoekers' als hoofdreden. De uitgebreide optocht door de stad gaat wel gewoon door.
Het kan ook zijn dat Sinterklaas toch gekozen heeft voor een rustige plaats om te wonen op het vasteland van Spanje zoals in het ongeveer 80 inwoners tellende dorp San Nicolás del Real Camino in de provincie Palencia in de deelstaat Castilla y León.
De Sint zelf lijkt gewoon op de Nederlandse, maar in plaats van Pieten heeft Sinterklaas (Nikolausi) in Oostenrijk Krampus bij zich, een soort duivels. In de eerste twee weken van december verkleden jonge mannen zich in de mooiste pakken (of eigenlijk lelijkste!) en maken kinderen én volwassenen aan het schrikken.
Waarom dan 5 december? We vieren dus niet de geboorte van Sint-Nicolaas, maar zijn sterfdag. De traditie om pakjesavond te vieren op de vooravond van zijn sterfdag, is ontstaan doordat kinderen vroeger hun schoen zetten op 5 december, waarna de Sint hem vulde met cadeautjes.
Hij heette Nicolaas van Myra. Hij gaf veel geld aan arme mensen, maar het meest beroemd is toch wel dat hij zakjes geld door de raam van het huisje van een arme man gooide, omdat die zijn dochters dreigde te moeten verkopen aan zijn schuldeisers. Hij was zo beroemd dat ze nog steeds zijn botten hebben bewaard.
Natuurlijk, de Belgen vieren het sinterklaasfeest ook, zij het een dagje later. Maar Sinterklaas voelt toch als een Nederlandse traditie.
Uit de geschiedenis blijkt dat onze pakjesavond al bestaat sinds 1874. Sint-Nicolaas, de bisschop uit Turkije, is op 6 december gestorven. Oorspronkelijk mochten kinderen daarom op 5 december altijd de schoen zetten, waardoor ze op 6 december een cadeau kregen.
Pakjesavond is een Nederlandse traditie die in het kader van het sinterklaasfeest normaliter op 5 december wordt gehouden. Ouders geven op deze avond volgens de gewoonte cadeaus aan hun kinderen, met de boodschap dat die cadeaus van Sinterklaas komen.