Spoel de huid tenminste 45 minuten met lauw water of spoel totdat een zorgprofessional het overneemt. Is het middel in het oog gekomen? Begin dan direct met spoelen.
Neem contact op met de huisarts of zorg dat je de gifwijzer in huis hebt. Als de huisarts niet bereikbaar is kun je een apotheek of de huisartsenpost bellen. Bij ernstige vergiftigingsverschijnselen bel je gelijk 112.
Gevaarlijke stoffen kunnen schade geven aan je oog. Ze kunnen bijvoorbeeld zitten in bleek of vaatwasmiddel. Spoel direct minstens 10 minuten met water. Doe daarna je hoofd in een emmer met water.
Wanneer je kind toch een bijtende stof heeft ingeslikt, spoel dan de mond en keelholte zo snel mogelijk met water. Laat je kind vervolgens melk of water drinken om de bijtende stof te verdunnen. Moedig je kind vooral niet aan om te braken; dit kan de verwondingen verergeren.
Bel in overige gevallen direct met de huisarts of de spoedpost. Geef indien mogelijk aan de zorgprofessional informatie over de gevaarlijke stof. Laat het slachtoffer niet op zijn rug liggen, alleen op de zij in verband met eventueel braken.
Bel het Antigifcentrum (070 245 245) voor hulp.
“Melk versnelt de opname van stoffen in het bloed en maakt alles erger. Dan gaat het heel snel van het bloed naar de organen, en krijg je orgaanfalen.
Hoe herken ik een vergiftiging? Een rode huid, jeuk, plotseling ziek en hevige pijn: het zijn symptomen van een vergiftiging. Bij ernstige vergiftigingen kunnen zelfs verschijnselen optreden zoals verwardheid, onrust, ademhalingsproblemen, hartritmestoornissen en bewusteloosheid.
Bewaar het braaksel indien het slachtoffer braakt. Stimuleer braken niet zonder advies van het Antigifcentrum of een arts. Hierdoor zou het slachtoffer zich kunnen verslikken en gevaarlijke stoffen in de longen krijgen, of kan een giftige stof een tweede maal langs de slokdarm passeren.
Bij contact met een chemisch middel dat brandwonden kan geven: Spoel de brandwond 45 tot 60 minuten met water. Als u het middel in uw oog heeft gekregen, spoelt u het oog minstens 10 minuten met lauw water.
Bij elke verbranding is direct koelen onder stromend water belangrijk. Koel de brandwond 10 tot 20 minuten onder de kraan of douche. Gebruik lauw zacht stromend water.
Bij brandwonden door een chemische stof 30 minuten spoelen. Let daarbij op dat het water via de kortste weg contact met de huid verlaat om verspreiding en meer letsel te voorkomen. Probeer de stof niet te neutraliseren als je niet precies weet hoe.
Bel 112 bij giftige gassen/dampen in de lucht. Verleen alleen hulp als je dat zonder gevaar voor jezelf kunt doen! Bel 112 wanneer het slachtoffer suf, bewusteloos of benauwd is na vergiftiging. Breng het slachtoffer in veiligheid.
U wordt misselijk, krijgt buikpijn, moet overgeven en heeft diarree. Drink genoeg en kleine beetjes tegelijk. Bijvoorbeeld elke 10 minuten 1 of 2 slokken. Meestal zijn de klachten na 1 dag tot 3 dagen weer over.
Wanneer een kind van een giftige plant heeft gegeten, of je dit sterk vermoedt, bel je het beste direct een arts voor advies. Wanneer het een dodelijke plant betreft, bel je natuurlijk 112.
Wat doe je bij een vergiftiging? Denk aan uw (eigen) veiligheid. Ga niet zo maar een ruimte binnen, waarin u giftige stoffen in de lucht vermoedt. Bel of laat 1-1-2 bellen bij bewusteloosheid, benauwdheid en suf worden, grote (uitwendige) wonden of bij een bewuste inname van gevaarlijke stoffen.
Bel onmiddellijk naar het antigifcentrum (070 245 245). Zij kunnen je zeggen wat je wel of juist niet moet doen. Ze zullen ook oordelen of het nodig is om de spoeddiensten te bellen (112). Blijf bij het slachtoffer tot de hulpdiensten er zijn, maar geef geen water of melk.
Dit gaat erg traag: pas na 4 uur is de helft van de CO verdwenen. Bij toedienen van zuivere zuurstof gaat het sneller.
De meeste vergiftigingen worden veroorzaakt door huishoudproducten en medicijnen. Bij kleine kinderen wordt ongeveer veertig procent van de vergiftigingen veroorzaakt door medicijnen.
Inslikken. Laat het slachtoffer NIET braken. verdunde oplossing*: wanneer iemand een kleine hoeveelheid bleekwater ingenomen heeft, moet je water te drinken geven om het bleekwater te verdunnen en om zo de irriterende werking te verminderen. Bij maagpijn mag je een maagbeschermend geneesmiddel geven.