Door stress spant uw lichaam de spieren aan; het bindweefsel gaat strakker om de spieren heen zitten en beperkt daarmee uw bewegingsvrijheid. De verhoogde spierspanning en de bewegingsbeperking kunnen er voor zorgen dat u spierpijn ervaart. Spierpijn door stress komt vaak voor in onze rug, schouders en nek.
Daarnaast hebben mensen vaak de neiging om hun spieren aan te spannen in stressvolle situaties. Ze trekken dan bijvoorbeeld langdurig hun schouders op. Hierdoor ontstaat er een verhoogde spierspanning. Rugpijn door stress kan zich dus uiten in pijn in de bovenrug, maar komt ook voor in de lage rug.
Ook ben je gevoeliger voor pijn. In die zin maakt stress tal van aandoeningen en kwalen erger, waaronder hoofdpijn en migraine, buikpijn, rugklachten en fibromyalgie, een vorm van reuma. Verder kan stress eerder doorgemaakte psychische problemen opnieuw doen opflakkeren, zoals verslaving, angst en depressie.
Stress kan leiden tot psychische klachten zoals slaapproblemen en moeheid, somberheid en psychose. Ook kan je last krijgen van lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, een gejaagd gevoel, een hoge bloeddruk en veel zweten. Dit zijn signalen dat de stress te veel wordt of te lang duurt.
Aangezien je lijf een prachtige verzamelplek is van weefsel, organen en spieren is er ontzettend veel plek om die stofjes dáár op te slaan. In de vorm van spanning. Je spieren, organen of klieren kunnen dus stress opslaan.
De verhoogde spierspanning en de bewegingsbeperking kunnen er voor zorgen dat u spierpijn ervaart. Spierpijn door stress komt vaak voor in onze rug, schouders en nek. Spierpijn in deze regio kan vervolgens ook tot spanningshoofdpijn leiden. Vaak is de balans tussen inspanning en ontspanning van de spieren verstoord.
Onze darmen, maag, hart en longen zijn verbonden met de nervus vagus en daarnaast zorgt deze zenuw ervoor dat je spijsvertering op orde blijft en we emoties kunnen reguleren.
Als chronische stress heeft geleid tot overspannenheid, kan je hiervan meestal binnen enkele weken herstellen. Als chronische stress tot burn-out heeft geleid, is jouw lichaam uitgeput. Bij uitputting duurt herstel meestal een halfjaar, een jaar of zelfs langer.
Stress heeft invloed op hoe je hersenen werken. Wanneer je stress ervaart, bijvoorbeeld door een ruzie op je werk of een onoplettende fietser, begint er een stressreactie in je hersenen.Tijdens deze reactie maken je hersenen stresshormonen aan, zoals adrenaline en cortisol.Door deze hormonen komt er energie vrij.
Stress is meetbaar
Chronische stress kan biologisch gemeten en aangetoond worden. Via een bloedname kunnen bepaalde bloedmarkers (vb cortisol) opgespoord worden, Microscopisch onderzoek van hersenweefsel kan duidelijk schade aantonen aan de verbindingen tussen de hersencellen (dendritische schade).
De meest bekende en voorgeschreven kalmeringsmiddelen vallen in de categorie benzodiazepinen, zoals bijvoorbeeld valium (diazepam), alprazolam (xanax), lorazepam en oxazepam. Deze medicatie wordt ook regelmatig gebruikt om angst, paniekaanvallen en slaapproblemen aan te pakken.
Angst en emotionele stress kunnen zich ook manifesteren als fysieke pijn, waaronder pijn in de benen, meestal veroorzaakt door algemene spierspanning veroorzaakt door stress. Stress en angst kunnen leiden tot verhoogde spierspanning in het hele lichaam, wat leidt tot pijn, stijfheid en een zwaar gevoel in de benen.
Opgekropt verdriet, stress, en de pijn van een 'gebroken hart' zet zich vaak vast in de borstkas, vaak ter hoogte van het hart. In de reflexologie wordt spierspanning in de middenrug vaak gelinkt aan een gevoel van hopeloosheid, machteloosheid en onzekerheid.
Rugpijn door stress en dan vooral in de regio van de bovenrug, schouders en nek kan zich op verschillende manieren manifesteren. Pijn in die zone ontstaat meestal door het opspannen van de spieren bij stress. Daardoor gaan we de schouders optrekken met schouderklachten (en ook nekklachten) als gevolg.
Misschien een enge ziekte of een huidaandoening of weet je dat de Psoas een stress spier is in je lichaam die vaak lage rugpijn veroorzaakt? De Iliopsoas voluit geschreven, bevindt zich tussen de onderzijde van de wervelkolom en de bovenkant van het dijbeen, dicht op het heup bot en verbindt je romp met je benen.
Lichamelijke symptomen bij stress:
verzuurde spieren, spierpijn, benen en armen voelen zwaar, stijve spieren, klachten van pezen en spieraanhechtingen.
Het gevolg van stress, je huid kan dof worden, meer rimpels en fijne lijntjes laten zien. Soms komt het zelfs voor dat je meer kans hebt op rode vlekjes, puistjes en ontstekingen. De huid maakt door het stresshormoon meer talg aan en dat kan huidirritaties veroorzaken. Zeker voor de gevoelige huid kan dit funest zijn.
Overspanning geeft klachten zoals moeheid, slaapproblemen, prikkelbaarheid, piekeren, concentratie- en geheugenproblemen. U heeft het gevoel dat u geen grip meer heeft op uw situatie. Het lukt u niet meer om uw dagelijkse bezigheden goed te blijven doen.
Wat osteopathie kan betekenen bij stress(klachten)
Jouw osteopaat gaat op zoek naar dit bewegingsverlies en herstelt de beweeglijkheid. Zo wordt een overprikkeld orthosympathisch zenuwstelsel gedempt of het parasympathische zenuwstelsel actiever. Hierdoor komt het lichaam opnieuw in balans.
Stress loslaten
Er zijn verschillende manieren om het zenuwstelsel te kalmeren, bijvoorbeeld met ademhalingsoefeningen, de natuur in gaan, sporten, yoga, mindfulness en meditatie. Ook preventief prikkels uit de omgeving verminderen kan helpen.
Chronische stress vergroot de kans op hart- en vaatziekten, diabetes en depressie en heeft een ongunstig effect op leefstijl. Daarnaast beïnvloedt chronische stress de cognitieve vermogens en vaardigheden om met problemen om te gaan.
Langdurige stress kan het zenuwstelsel negatief beïnvloeden, wat kan leiden tot symptomen van neuropathie, zoals tintelingen, gevoelloosheid en pijn. Dit gebeurt doordat stress de bloedtoevoer naar de zenuwen kan beperken en ontstekingen kan veroorzaken.
Ook stress en intensieve sportprestaties veroorzaken spier- en gewrichtsklachten.