Behandelingen bij een dermatoloog vallen onder de vergoeding van medisch specialistische zorg en worden vergoed uit de basisverzekering. Hiervoor geldt eigen risico.
In de meeste gevallen wordt uw behandeling vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht dat niet het geval zijn, dan zal uw dermatoloog u hierover informeren. Het verplicht eigen risico is € 385,-. Dit betekent dat u de eerste € 385,- zelf betaalt voor zorg uit uw basisverzekering.
Ja, als u in aanmerking wilt komen voor vergoeding door uw zorgverzekeraar, heeft u voor een consult met de dermatoloog een verwijsbrief van uw huisarts nodig.
Behandelingen bij een dermatoloog vallen onder de vergoeding van medisch specialistische zorg en worden vergoed uit de basisverzekering. Hiervoor geldt eigen risico.
Tijdens de Dermatologendagen op 21 maart is De Gouden Leeuw Dermatologieprijs uitgereikt aan dermatoloog Menno Gaastra. Hij is hiermee de dermatoloog van 2019 geworden.
De huidtherapeut valt onder de “eerstelijnszorg”, dit betekent dat er geen verwijzing nodig is om een afspraak te maken bij de huidtherapeut. Sommige zorgverzekeringen vragen nog wel een verwijzing wanneer u gebruik wilt maken van vergoedingen van behandelingen van de huidtherapeut.
De dermatoloog behandelt met crèmes of lotions en eventueel met tabletten waaronder antibiotica, maar ook met vitamine A-zuur (Roaccutane®). Een behandeling door de huidtherapeut kan bestaan uit dieptereiniging van de huid, het toepassen van peelings en het verwijderen van de puistjes en “mee-eters”.
Geneesmiddelen en medicijnen
Geneesmiddelen die niet in het GVS zijn opgenomen, worden niet door de basisverzekering vergoed. Om deze geneesmiddelen vergoed te krijgen, heb je een aanvullende verzekering nodig. Voor veel geneesmiddelen betaal je wel een eigen bijdrage.
De zorgtoeslag is een financiële compensatie van de overheid voor kosten die je maakt voor je zorgverzekering, zoals de premie die je betaalt aan de zorgverzekeraar en het eigen risico. Zorgtoeslag isalleen bedoeld voor alleenstaanden en partners met een relatief laag inkomen.
Hulpmiddelen die in bruikleen verstrekt worden, met uitzondering van de verbruiksartikelen die bij deze hulpmiddelen geleverd worden en de gebruikskosten van het hulpmiddel (zoals stroomkosten) Wijkverpleging, dit gaat om verpleging en verzorging in de thuissituatie. Gecombineerde leefstijlinterventie (GLI)
Wat neemt u mee
Uw legitimatiebewijs. De verwijsbrief van uw arts (als u die heeft). De brief waarin uw afspraak staat (als u die heeft). Geldig bewijs van uw zorgverzekering, zoals uw verzekeringspasje.
Acne verergert door peuteren, dus laat je huid met rust. Gebruik liever geen make-up die de huid afsluit. Een gel met benzoylperoxide kan helpen. Dit koop je bij de apotheek of drogist, zonder recept.
Vitamine D kan het aantal ontstekingen van je huid verkleinen. Door een tekort aan vitamine D zou je meer last hebben van acne, zo wordt beweerd. Vitamine D-supplementen worden nu ook aanbevolen bij acne.
Oorzaak: roken, het niet goed reinigen van de huid, strakke of niet-ademende kleding, bepaalde medicatie: allemaal factoren die kunnen bijdragen aan het krijgen van onzuiverheden. Haar-, make-up en cosmeticaproducten kunnen comedogene ingrediënten bevatten die kunnen leiden tot verstopte poriën.
Een dermatoloog is een arts die gespecialiseerd is in huid-, nagel en haar problemen, ook wel huidarts genoemd. Een huidtherapeut is een paramedicus gespecialiseerd op de zieke en beschadigde huid. Een huidspecialist is een schoonheidsspecialist welke de gezonde huid verzorgt.
Het doel van de huidtherapeut is het verminderen of opheffen van verschillende huid- en oedeemklachten. Huidtherapeuten behandelen de zieke en beschadigde huid, zoals acne, littekens, pigmentvlekken en oedeem. Sommige schoonheidsspecialisten hebben een extra scholing gevolgd, in bijvoorbeeld acne.
Een dermatoloog heeft vaak een specialiteit, bijvoorbeeld extra belangstelling voor erfelijke aandoeningen, spataderen of huidafwijkingen bij kinderen. Wel moet iedere dermatoloog het volledige vak beheersen en de kennis op peil houden.
WAAR VIND IK EEN DERMATOLOOG (HUIDARTS) IN DE BUURT ? Alle erkende dermatologen (huidartsen) in Nederland zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV). Op de website van de vereniging is een zoekpagina opgenomen, waarbij u uw woonplaats kunt intypen.
De behandeling van atopisch eczeem
De behandeling bestaat voornamelijk uit uitwendige behandeling met lokale crèmes en zalven of lichttherapie. Indien dat onvoldoende resultaat geeft, kan er ook nog behandeld worden met medicijnen.