Tilia - Etten-Leur Dat de Michelinster van Tilia is verdwenen, is geen verrassing. Het restaurant sloot in juni 2022 de deuren. De coronacrisis en personeelsproblemen leidde tot deze moeilijke beslissing voor Mariëlle Vink en Carlo Chantrel.
Pure C, het Zeeuwse visrestaurant van Sergio Herman, verliest z'n twee Michelinsterren. Dat heeft te maken met het vertrek van chef-kok, Syrco Bakker ,,Sterren zijn aan chefs verbonden, niet aan restaurants", zegt Werner Loens, hoofdinspecteur van Michelin Benelux.
Michelinster verloren in 2023
Pure C, Cadzand. Sabero, Roermond. Lastage, Amsterdam. Tilia, Etten-Leur.
Sabero in Roermond (gesloten)
Sabero van Sonja en Nico Boreas, ontving in 2018 (het jaar van opening) twee Michelinsterren. Eind maart 2023 sloot het restaurant zijn deuren.
Pure C, het Zeeuwse restaurant van Sergio Herman, verliest twee sterren. Dat werd vandaag duidelijk in het persbericht dat volgde na de uitreiking van de Michelinsterren in Nederland. Samen met die twee sterren ziet Herman eind deze maand ook zijn chef Syrco Bakker vertrekken.
Vijf met een of meerdere sterren bekroonde restaurants:
Cour du Nord (Nooitgedacht) Regionaal/Frans. Brienen aan de Maas (Well) Frans/Vis. Muller (Groningen) Frans. Avant Garde van Groeninge(Eindhoven) Frans.
Nieuwe Michelinsterren in Nederland
Net als afgelopen jaar behouden twee restaurants het maximale aantal van drie sterren, namelijk Restaurant De Librije in Zwolle en Inter Scaldes in Kruiningen.
Pure C van de bekende chef-kok en horeca-ondernemer Sergio Herman verloor in één klap zijn twee sterren. Dat blijkt uit het vandaag gepresenteerde overzicht van de Michelingids Nederland 2023. Hoe Hermans Pure C na vijf jaar plotseling zijn twee sterren kon verliezen, is niet bekend.
Restaurants De Librije in Zwolle en Inter Scaldes in het Zeeuwse Kruiningen blijven de enige met drie Michelinsterren.
De MICHELIN Gids Nederland 2023 telt 2 restaurants met 3 MICHELIN sterren, 20 met 2 sterren en 103 restaurants met één ster. Hieronder vindt u al de details (nieuwe onderscheidingen zijn met een N aangeduid).
Op zaterdagavond serveert men enkel het Pure C Menu. Op woensdag-, donderdag- en vrijdagmiddag serveert men naast het Menu Nature en Pure C Menu ook een lunchmenu. De prijs hiervan is € 55 bestaande uit 2 entrees, een hoofdgerecht en een dessert.
Zes sterren, één chef
Grote prijswinnaar van de sterrenregen is Sergio Herman.
In Nederland zijn - enkele weken na ons land - de Michelinsterren bekendgemaakt. En heel opvallend: Sergio Herman, ooit Nederlands grootste gastronomische exportproduct, ziet zijn restaurant Pure C in Cadzand terugvallen van twee sterren naar nul sterren.
In 2021 werd het Deense restaurant Noma van chef-kok René Redzepi nog uitgeroepen tot het beste restaurant van de wereld, in 2022 ging restaurant Geranium ervandoor met de titel. Toeval of niet, beide restaurants vind je in Kopenhagen. De uitreiking van 2023 vond plaats op dinsdag 20 juni, in de Spaanse stad Valencia.
In totaal telt de selectie van de MICHELIN Gids Nederland 2023 nu 20 restaurants met twee MICHELIN Sterren.
Tokio, Japan
De Japanse stad mag zich sinds 2023 dan ook de stad met de meeste Michelinsterren ter wereld noemen.
Het restaurant 'Guy Savoy' in Parijs mocht zich sinds 2002 een driesterrenrestaurant noemen, het hoogste aantal sterren dat de inspecteurs van Michelin toekennen.
In 2020 had Nederland 111 restaurants met een of meerdere sterren, in 2021 waren dit 113 eetgelegenheden en in 2022 is het aantal gestegen naar 117 zaken. In 2023 werd de mijlpaal van 125 sterrenrestaurants bereikt. Voor een compleet overzicht zie de Lijst van Nederlandse restaurants met een Michelinster.
Elk restaurant, ongeacht stijl of keuken, kan in aanmerking komen voor een ster.
Nederland telt nu 117 sterrenrestaurants.Er zijn 2 restaurants met drie sterren, 21 restaurants met twee sterren en 94 restaurants met één ster. Daarnaast zijn er 11 groene sterren, die Michelin sinds 2020 uitreikt aan restaurants die gastronomie en duurzaamheid op een voortreffelijke manier combineren.
Om een Michelinster te krijgen moet een restaurant vier keer door verschillende inspecteurs worden bezocht, voor twee sterren tien keer. Voor drie sterren moet het restaurant bezocht worden door de locale inspecteurs én de inspecteurs uit Frankrijk.
Om één Michelinster te kunnen winnen, moet je restaurant 'een uitstekende keuken in zijn categorie' zijn. Twee sterren worden uitgereikt aan restaurants met 'een verfijnde keuken die een omweg waard is'.Voor drie sterren geldt het criterium 'een uitzonderlijke keuken die een reis waard is'.