Nierfalen vaststellen Nierfalen bij de hond of kat kan worden vastgesteld door middel van bloedonderzoek en urineonderzoek. Tegenwoordig is een bloedtest beschikbaar die nierfalen in een vroeger stadium kan vaststellen. Op het moment dat de nierwaarde creatinine verhoogd is, werkt 70% van de nieren al niet meer.
Veel plassen en andere symptomen van nierfalen hond
gewichtsverlies. misselijkheid, braken en minder graag willen eten. diarree. slechte adem.
De levensverwachting bij acuut nierfalen onder honden is circa 60%. De levensverwachting bij chronisch nierfalen is rooskleuriger, echter krijgen veel honden die acuut nierfalen hebben overleefd last van chronisch nierfalen.
Het is belangrijk dat uw hond goed blijft drinken, om uitdroging te voorkomen. Een hond met nierproblemen mag niet te veel eiwitten, fosfor en zout binnenkrijgen. In gewone hondenvoeding zijn die hoeveelheden te groot voor een hond met nierproblemen.
Van een griep herstel je vaak vanzelf. Ook een wondje geneest meestal. Maar je nieren kunnen zichzelf niet herstellen.
Deze diëten zijn samengesteld om honden met chronische nierziekte te helpen metabole acidose te voorkomen en zijn verkrijgbaar bij uw dierenarts. Voorbeelden hiervan zijn Hill's® Prescription Diet® k/d®, Royal Canin® Veterinary Diet Canine Renal Support, Purina® ProPlan® Veterinary Diet NF Kidney Function® en Rayne Clinical Nutrition™ Adult Health-RSS™.
Ja, nierfalen bij honden kan pijnlijk zijn . Nierfalen bij honden kan pijnlijk zijn omdat de nieren verantwoordelijk zijn voor het filteren van lichaamsafval en gifstoffen. Als ze falen, hopen deze gifstoffen zich op in de bloedbaan en kunnen ze ongemak en pijn veroorzaken.
Symptomen en identificatie
Buikpijn, zwakte, slechte adem, overgeven en dunne ontlasting, kwijlen en/of toevallen kunnen worden waargenomen. Veel honden zullen in het begin veel drinken en plassen. Als acuut nierfalen verergert, werken de nieren mogelijk helemaal niet meer en kunnen de honden helemaal niet meer plassen .
Nierproblemen bij honden kunnen acuut of chronisch zijn. Acuut nierfalen treedt snel op gedurende meerdere dagen, terwijl chronisch nierfalen langzaam in de loop van de tijd optreedt. Acute nierproblemen worden meestal toegeschreven aan de inname van een gifstof door uw hond . Het kan een chemische stof zijn zoals antivries, huishoudelijke schoonmaakmiddelen of slecht voedsel.
Als de nieren het bloed niet meer goed kunnen zuiveren, stapelen afvalstoffen zich op in het lichaam. U kunt dan last krijgen van bijvoorbeeld misselijkheid, jeuk en een algeheel ziek gevoel. Uit onderzoek blijkt dat meestal het creatininegehalte in het bloed te hoog is en dat er minder creatine in de urine zit.
Als ze niet goed werken kan je natriumgehalte uit balans raken. Je hebt dan last van misselijkheid en futloosheid, soms met overgeven, hoofdpijn, slaperigheid en verminderd bewustzijn. Bij een ernstig tekort kunnen er stuipen optreden en kun je in coma raken.
Wanneer de nieren niet goed meer functioneren, hopen afvalstoffen zich op in het lichaam. Deze afvalstoffen kunnen klachten veroorzaken zoals: Weinig plassen. Donkere urine.
Een urineonderzoek gevolgd door een urinecultuur en gevoeligheid zal zoeken naar tekenen van infectie, het soort bacteriën en antibiotica die kunnen worden gebruikt om het te behandelen. Er kunnen echo's en röntgenfoto's worden uitgevoerd om veranderingen in de nieren op te sporen.
Huisdieren waarbij een chronische nierziekte is vastgesteld, zijn gevoelig voor uitdroging, wat hun toestand kan verergeren. Zet voldoende kommen met water rond uw huis om uw huisdier aan te moedigen voldoende te drinken .
Overmatig ureum (uremie genoemd) kan ervoor zorgen dat de adem van de hond naar ammoniak, urine of zelfs “visachtig” ruikt als hij uitademt . Andere tekenen van nierfalen zijn verlies van eetlust, toegenomen dorst en plassen, gewichtsverlies, braken, diarree en in latere stadia bloedarmoede (bleek tandvlees en zwakte).
Als uw hond nierproblemen heeft, kan hij zich over het algemeen onwel voelen, wat zich op verschillende manieren kan uiten. Enkele van de meest voorkomende problemen zijn misselijkheid, braken, gebrek aan eetlust, veelvuldig zeuren en jammeren, en een van de volgende symptomen: Overmatige slaperigheid .
Bij ernstig nierfalen kan de hoeveelheid urine zelfs afnemen, of kan het huisdier helemaal stoppen met het maken van urine. Andere tekenen als de situatie verergert, zijn onder meer verteerd bloed in de ontlasting waardoor de ontlasting er zwart en teerachtig uitziet, of het braken van verteerd bloed, dat op koffiedik lijkt.
Zuivelproducten kunnen worden toegevoegd, maar deze moeten met mate worden gegeven. Gebruik kwark of ricotta en ga voor de zoutarme optie. Yoghurt is ook goed, vooral als uw hond ook spijsverteringsproblemen heeft .
Om te helpen voorkomen dat uw hond acuut nierfalen ontwikkelt, moet u bijzondere aandacht besteden aan de producten in uw huis die mogelijk giftig zijn voor uw hond . Houd giftige stoffen zoals antivries, medicijnen voor mensen en mogelijk schadelijk voedsel buiten het bereik van uw hond.
Door nierschade kun je bijvoorbeeld last krijgen van vermoeidheid, misselijkheid, jeuk of kramp in de benen.
Een persoon met ARF kan pijn of druk op de borst ervaren . In sommige gevallen kunnen andere aandoeningen die verband houden met nierfalen lage rugpijn, pijnlijk urineren en meer veroorzaken. Sommige personen ervaren echter mogelijk geen symptomen. Symptomen kunnen ook variëren tussen mensen.
Pruritus bij chronische nierinsufficiëntie (uremie) Bij chronische nierinsufficiëntie (uremie) kan jeuk optreden. De jeuk wordt veroorzaakt door het ophopen van afvalstoffen in het bloed (verhoogd ureum, maar ook andere deels onbekende afbraakproducten), en ook door droge huid.
“Normal urine is pale yellow to amber in color and is clear. Donkerdere urine is vaak een teken van uitdroging. Als je merkt dat je urine donkerder is dan normaal en je geen andere symptomen hebt, probeer dan wat meer water te drinken en kijk of dit ervoor zorgt dat je urine weer lichter van kleur wordt”, zei Alyssa.
Doorzichtig en strokleurig zijn gezonde urinekleuren als het op hydratatie aankomt. Dit is juist meestal niet het geval als je plas donkerder is. Uitdroging kan de oorzaak zijn van donkere urine. De 'bruinige' en 'oranje' kleuren op onze urinekleurenkaart geven aan dat je gedehydrateerd bent.