Afspraken over de hond Als u een relatie beëindigt of gaat scheiden van uw partner en u heeft samen minderjarige kinderen, dan krijgt u te maken met een wettelijke omgangsregeling voor de kinderen. Iedere biologische ouder heeft recht op omgang met zijn of haar kind, ook als het kind niet erkend is.
Als goederen onverdeeld blijven, zijn de (ex-)echtgenoten daarvan na de scheiding nog steeds gezamenlijk eigenaar. In het geval van een hond blijven de echtgenoten dus gezamenlijk eigenaar van het dier.
De hond (Canis lupus familiaris) is een roofdier uit de familie van de hondachtigen (Canidae). DNA onderzoek wijst uit dat de Euraziatische grijze wolf de voorouder is van gedomesticeerde honden. Van daaruit is de hond geëvolueerd naar een diersoort met vele verschillende verschijningen.
Wie het dier in bezit heeft, wordt in principe als rechthebbende eigenaar van het dier gezien. Je bent echter niet altijd automatisch tevens eigenaar. Dit is bijvoorbeeld niet het geval indien je te kwader trouw bent en weet dat eigenlijk iemand anders de eigenaar is van het dier.
Degene die de feitelijke macht over een hond uitoefent, is aan te merken als de houder. Te denken valt aan degene die een hond bezit, verzorgt of onder toezicht heeft. Voor houderschap is eigendom geen vereiste. Zowel het houden voor zichzelf als het houden voor een ander kan leiden tot belastingplicht.
Wetenschappers hebben aangetoond dat een hond zijn baasjes grotendeels op basis van diens gezichten herkent. Uit experimenten blijkt dat een hond zijn baasje wanneer deze het gezicht bedekt moeilijk kan herkennen. De studie bevestigt maar weer eens hoe sterk de domesticatie het gedrag van honden beïnvloedt.
Een barrière vormen met azijn
Honden houden niet van de geur van azijn en elke hond zal rechtsomkeert maken als hij of zij deze indringende geur ruikt. Azijn is daarom een handig middeltje om een natuurlijke barrière te vormen tegen honden.
De eigenaar van een hond is altijd aansprakelijk voor de schade die zijn hond aan anderen toebrengt. Artikel 6:179 BW is daar duidelijk over. De eigenaar is altijd aansprakelijk voor de gedragingen van zijn hond.
Adam (12) wordt na jaren smeken verrast met een puppy en de héle wereld geniet mee. Wat doe je als je sinds je derde een hond wilt en je er ineens eentje in je armen gedrukt krijgt?
Aansprakelijkheid van de baas
Of dit nou om een hond, konijn of geit gaat, jij als houder van het dier bent aansprakelijk. Voor veel schades die je dier aanbrengt aan een ander, ben je verzekerd via je aansprakelijkheidsverzekering. Wel moet het zo zijn dat je dier de schade uit eigen beweging heeft veroorzaakt.
Het is een fabel dat een stamboomhond altijd gezonder is dan een dier zonder stamboom. Helaas betekent een stamboom niet direct dat je een gezonde pup aanschaft. De stamboom geeft alleen inzicht in de voorouders van het dier. Daarnaast biedt het zekerheid dat de vader en moeder beiden aan de “rasstandaarden” voldoen.
Dit binoculaire zicht zorgt o.a. dat we diepte kunnen zien, de hond heeft dit maar in 75 tot 85 graden van zijn gezichtsveld. Verder lijkt onderzoek uit te wijzen dat honden 4 tot 8 maal minder scherp zien dan mensen.
Wat moet ik doen? Omdat de Kynologische organisatie de afstamming van je hond niet kennen zal je nooit een stamboom kunnen krijgen voor jou hond. Je mag hem of haar dus ook niet gebruiken voor de fokkerij, tenzij je de hond laat registreren bij de Kynologische organisatie.
Honden zijn groepsdieren en ze kunnen zich enorm hechten aan hun baasje. Als dat baasje dan afwezig is, kan dit leiden tot verlatingsangst, wat zich kan uiten in janken, blaffen, bijten (bijvoorbeeld in de zetel of je pantoffels) en onzindelijkheid.
Als je samen wilt een hond delen en opvoeden, is het belangrijk dat je, net als bij kinderen, op één lijn zit. Maak goede afspraken en zorg dat je hond op die andere locatie ook alles heeft wat hij thuis ook heeft, zoals dezelfde voeding, een mandje en natuurlijk ook een paar leuke speeltjes.
Hij moet wennen aan de nieuwe omgeving, aan de nieuwe mensen en aan jullie nieuwe routine. Bij de ene hond zal dit sneller gaan als bij de andere hond, bij de ene kan dit 2 weken duren en bij de andere half jaar. Je zult het verschil gaan zien als je terug kijkt bij je hond.
Een wolf in hondenkleren
De hond is het allereerste huisdier van de mens. Honden stammen af van de wolf. Hoewel ze geen wilde dieren meer zijn zoals wolven, lijken ze toch wel een beetje op elkaar. Honden zijn net als wolven groepsdieren en zijn het liefste samen met soortgenoten.
Volgens ons lijstje is de Labrador Retriever inderdaad ook de grote winnaar onder de populairste hondenrassen van 2020. De Labrador Retriever stond in 2019 ook al op nummer 1 in het lijstje van de meest populaire hondenrassen.
Als een hond u of uw hond heeft gebeten, kunt u aangifte doen. In zowel het Wetboek van Strafrecht als in de gemeentelijke APV (Algemene Plaatselijke Verordening) staan regels waarmee tegen agressie door honden kan worden opgetreden.
Een richtlijn van het OM stelt dat er een taakstraf van maximaal 60 uur wordt opgelegd als iemand het dier van iemand anders doodt en voor het eerst in de fout gaat. Als iemand binnen twee jaar nog eens in de fout gaat, wordt het een taakstraf van 90 uur of zes weken gevangenisstraf.
De eigenaar van de hond is verantwoordelijk voor de hondenbeet, ongeacht of de hond aangelijnd was of niet. Ook als de hond in een losloopgebied is. Dit staat in de Nederlandse wetgeving (artikel 6:179 BW). De eigenaar van de hond is aansprakelijk voor de schade die door de hond is veroorzaakt.
Met azijn maak jij je kat of hond vlooien vrij! Door de milde zuurgraad is kleurloze blanke witte azijn geschikt voor vele toepassingen. Azijn doodt schimmels, bacteriën en ziektekiemen. Terwijl het niet schadelijk is voor dier én milieu.
Honden verjagen uit de tuin met afschrikmiddel tegen honden
Honden worden op twee manieren verjaagd: ze krijgen een straal water op zich of schrikken van de felle flits. Door de groene kleur valt het apparaat ook niet enorm op in je tuin.
Speelsheid. Tussen honden onderling kan het bestijgen van de andere hond een teken van speels gedrag zijn. Dit is geen probleem als de andere hond hierdoor niet van slag raakt. Vaak gebeurt het zelfs om de beurt.