In de koelkast kan je hem slechts een paar dagen bewaren, maar gelukkig kan je puree ook invriezen.
Bewaren hoeft trouwens niet in het koelkastgedeelte; gerechten met spinazie invriezen is geen probleem. Je moet het gerecht wel helemaal laten afkoelen voordat je het in de koelkast zet, toch? Dat klopt.
Je kunt, mocht je veel over houden, pastagerechten met spinazie ook invriezen. Mocht je veel spinazie tegelijkertijd willen kopen, dan kun je deze ook vrij simpel invriezen. Even kort blancheren, en portiegewijs in een diepvriesdoos of diepvrieszak doen.
Het Voedingscentrum raadt aan om eenmaal bereide spinazie niet langer dan 2 dagen in de koelkast te bewaren.
Ja, dat is veilig. Het is wel belangrijk dat je restjes spinazie na de eerste bereiding snel laat afkoelen en in de koelkast bewaart, bij 4 °C. Zo krijgen bacteriën die nitriet produceren, minder kans om te groeien.
Ook stamppot kun je invriezen, maar liever niet als je andijvie of spinazie hebt gebruikt. Deze bladgroenten bevatten ontzettend veel vocht (zeker als je het rauw met de puree hebt gemengd) en worden snel snotterig in de vriezer.
Eerst de lasagne laten afkoelen tot op kamertemperatuur. Je kunt ervoor kiezen om het gerecht in porties per persoon in te vriezen, of per maaltijd voor het gehele gezin. Invriezen bij voorkeur in diepvriesbakjes, niet in plastic zakken. Wikkel lasagne, de ovenschaal, of het bakje, nooit in aluminiumfolie.
Is spinazie invriezen gevaarlijk? Volgens het voedingscentrum kun je ingevroren spinazie ontdooien, maar moet je bepaalde stappen in het bereidingsproces goed doorlopen. Zo is de spinazie kwetsbaar na het opwarmen en moet het bladgewas zo snel mogelijk afkoelen.
Doe de inhoud van een zak verse spinazie met een beetje water in een blender en mix tot het een gladde massa is. Giet de spinazie in een ijsblokjes-vorm en vries in.
Vroeger kookten ze de spinazie daarom met een beetje krijt, maar dat kan simpeler: eet gewoon een gekookt ei bij je spinazie. Het ei maakt het oxaalzuur in spinazie onschadelijk (room doet dat ook, vandaar spinazie à la creme), waardoor je geen last meer hebt van stroeve tanden.
De bladgroente bevat veel van die chemische verbindingen, die van zichzelf onschadelijk zijn. Maar bacteriën kunnen nitraten omzetten in nitrieten, en die zijn in grotere hoeveelheden wel schadelijk voor ons lichaam. Het niet-opwarmadvies is bedoeld om de bacteriën te dwarsbomen.
Risotto invriezen is mogelijk, maar je moet er wel rekening mee houden dat de smaak en de textuur ietwat minder kunnen worden. Vooral als de risotto lang ingevroren blijft. Het kan dan wat stug, maar ook at kleverig worden. En dat is ook weer afhankelijk van de soort rijst die gebruikt wordt.
Wanneer je diepgevroren spinazie ontdooit, krijgen stilgelegen bacteriën de kans om zich weer te ontwikkelen. Als je het dus daarna opnieuw invriest, zijn er al meer bacteriën aanwezig dan toen het de eerste keer werd ontdooid.
Laat de soep als eerste zo snel mogelijk afkoelen om bacterie groei te vertragen. Je kunt dit in de koelkast bewaren in een afgesloten bak voor 3 dagen. Voor langere tijd kan je het ook invriezen. Doe de soep in een diepvriesbak en sluit de deksel.
Diepvries spinazie is verser dankzij het snelle oogsten en diepvriezen. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat de hoeveelheid vitamines, mineralen en vezels in diepvries groenten even groot of groter is dan in verse groenten. Dit heeft te maken met de tijd tussen oogst, bereiding en diepvriezen.
Er zouden veel giftige stoffen, waaronder nitraat, vrijkomen bij een tweede keer opwarmen. Chef-koks en wetenschappers zijn het er echter over eens dat spinazie invriezen en weer opwarmen absoluut geen kwaad kan.
Spinazie bereiden & bewaren
Dan kun je spinazie 2 dagen in de koelkast bewaren. Spinazie kun je ook invriezen. Wel vlak voor invriezen 2 minuten blancheren (kort verhitten). Spinazie is dan in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden houdbaar, bij minimaal -18°C.
Jazeker, onze bladspinazie uit de vriezer is zeer geschikt om in smoothies te gebruiken. Een groene smoothie is super gezond en is een perfecte manier om gezond je dag te beginnen!
Spinazie slinkt erg tijdens het koken, zodat je vertrekt van een groot volume om een kleine portie over te houden. Misreken je echter niet: 200 tot 300 gram rauwe spinazie per persoon is voldoende. Spinazie kan je koken, in een klontje boter stoven of met andere groente roerbakken.
Je kunt verse spinazie het beste op de dag van aankoop eten. Als dit niet lukt, kun je verse spinazie 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaren. Na ongeveer 2 minuten blancheren, kun je spinazie ook invriezen. In een goed afgesloten plastic zakje of bakje is de groente tot 12 maanden houdbaar (bij minimaal -18°C).
Zelfgemaakte pasta (waaronder ook lasagne) kun je zowel rauw als klaargemaakt invriezen. Maar de regel luidt: klaargemaakt (dus gegaard) is beter. 'Rauwe' pasta heeft immers de neiging om uit te drogen in de diepvriezer. Denk er wel aan om alles goed in te pakken voor de pasta in de vriezer verdwijnt.
Je kunt spinazie ook rauw eten. Verder kun je verse spinazie prima uit de diepvries eten, dat is nét zo gezond als vers. Alleen bij spinazie à la crème zitten toevoegingen die je niet nodig hebt.
Kant en klare maaltijden invriezen
Bij veel kant- en klare maaltijden wordt het afgeraden om deze in te vriezen. Het is mogelijk dat de kant- en klare maaltijd al eens bevroren is geweest en dan mag je die niet opnieuw invriezen. Soms wordt op de verpakking vermeldt dat een product niet opnieuw mag worden ingevroren.
Het ontdooien van diepvriesspinazie duurt ongeveer 5 tot 10 minuten. Je kunt diepvriesspinazie ook opwarmen met behulp van de magnetron, al zal dit veel minder lekker smaken. Plaats de bevroren spinazie in een kom en verwarm deze op een lage stand. Roer de spinazie na een aantal minuten door.
Vriezer. Kant en klaar: doe de bevroren kant en klaar lasagne in de oven en zet de oven aan op 180 graden. Dan ontdooit de lasagne langzaam terwijl de oven opwarmt. En laat de lasagne 60 minuten in de oven verwarmen.