De Servaasbrug, – die toen nog geen Servaasbrug heette, want het was de enige brug van Maastricht –, is gebouwd van 1280 tot 1298. De brug bestond uit negen stenen bogen, en een houten boog aan de Wycker kant, die in geval van oorlog snel afgebroken kon worden, om de vijand de weg te versperren.
De brug bestaat uit een oud gedeelte en een nieuw beweegbaar gedeelte. Het is onvoorstelbaar om te beseffen dat deze brug al zo lang geleden is gebouwd. 13e eeuw, waarmee het de oudste brug van Nederland is.
Sint-Servaasbrug Maastricht - Oudste brug van Nederland - Holland.com.
De lieveling van de Maastrichtenaren is natuurlijk de Sint-Servaasbrug - en terecht. Heel lang was de "Aw Brögk" dé brug, de enige. De tweede brug, de "Nuij Brögk" of Wilhelminabrug, uit de jaren dertig, paste bijzonder goed bij de oude brug, maar raakte in de oorlog zwaar beschadigd.
De totale lengte van de brug is 261 meter, de breedte is 7,20 meter, de brug ligt 10 meter boven de waterspiegel en het hoogste punt van de boog is 26 meter boven de waterspiegel. De brug won in 2004 de Staalprijs van de Stichting Bouwen met Staal. Om de scheepvaart niet nog meer te hi…
De brug werd tussen 1280 en 1298 gebouwd in opdracht van het kapittel van Sint-Servaas, ter vervanging van de in 1275 ingestorte vorige brug. Mogelijk betrof dit de uit de 1e eeuw na Chr. bekende – en diverse malen herstelde – pons mosae, de Romeinse brug van Maastricht, die circa 130 m zuidelijker lag.
Wist je dat… De Romeinen hun doortocht door de Maas 'Trajectum ad Mosam' noemden? Later is daar de naam Maastricht van afgeleid.
Pont Neuf. Hoewel de naam anders doet vermoeden, is Pont Neuf ('nieuwe brug') de oudste brug van Parijs. Al sinds 1607 verbinden de bogen het Île de la Cité met beide oevers van de Seine. Koning Hendrik III legde in 1578 de eerste steen.
Maastricht: 2e Hotelstad van Nederland / 2e Toeristenstad van Nederland / 2e Monumentenstad van Nederland: 1661 monumenten, 2 Basilieken en meer dan 50 kerken.
De bruggen kregen een paalfundering van hout en de stenen pijlers kwamen te staan op een houten onderbouw. Op de stenen pijlers kwam een houten bovenbouw te liggen. Dit leidde tot een snelle bouw en een lichtere constructie dan bij een stenen boogbrug het geval zou zijn.
Gaius Julius Caesar was de eerste Romeinse aanvoerder die de Rijn overstak. Tijdens de veldtochten waarin hij Gallia (het tegenwoordige Frankrijk en België) veroverde, trok hij eveneens ten strijde tegen de Germanen. Hij liet zijn soldaten tweemaal een houten brug bouwen over de brede rivier.
Er zijn 37 bruggen over de Seine te vinden, waarvan 3 voetgangersbruggen en 2 spoorbruggen. Vier verbinden het Île Saint-Louis met de rest van Parijs, acht dienen hetzelfde doel voor het Île de la Cité, en één verbindt de twee eilanden met elkaar.
De oudste brug in Florence is de Ponte Vecchio, letterlijk 'de oude brug' en bevat naast tal van juweliers een geheime gang tussen Palazzo Vecchio en Pitti.
De bouwheren van de Sint Servaas maakten de toren van de Sint Janskerk rood als een soort eigendomskenmerk. De gebruikte verf kreeg zijn rode kleur door mergeldelen uit de mergelgrotten die doordrenkt waren met ijzeroer.
De Sint Janskerk (ook wel de 'Sint Jan van Maastricht' genoemd) is een Protestantse kerk gelegen aan het Vrijthof in Maastricht. De rode toren is een markant punt in de skyline van Maastricht. Historisch gezien bevat de kerk veel zaken, die de moeite van het bekijken waard zijn. De kerk is gebouwd uit mergel.
De Onze-Lieve-Vrouwebasiliek, officieel: Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopneming, ook wel Sterre-der-Zee of in het Maastrichts Slevrouwe genoemd, is een romaanse kerk in het centrum van de Nederlandse stad Maastricht, gelegen aan het Onze Lieve Vrouweplein.
Het is sowieso de oudste brug van de stad en de derde langste brug van de Franse hoofdstad. Dat is natuurlijk al heel bijzonder. Ook al heet de brug Pont Neuf, dat Nieuwe Brug betekent, is het tegendeel dus waar.
Pont Neuf. Hoewel de naam anders doet vermoeden, is Pont Neuf ('nieuwe brug') de oudste brug van Parijs. Al sinds 1607 verbinden de bogen het Île de la Cité met beide oevers van de Seine. Koning Hendrik III legde in 1578 de eerste steen.
Nijmegen is de oudste stad van Nederland. Al rond het begin van onze jaartelling werd Nijmegen dankzij de gunstige ligging een belangrijke uitvalsbasis voor het Romeinse leger. Rond het jaar 100 na Chr.
Die stad kreeg geen Romeinse stadsrechten, maar in 1203 wel middeleeuwse stadsrechten. Nijmegen volgde in 1230. Voor de bepaling van de oudheid van een stad zijn Romeinse stadsrechten cruciaal. Zodoende is Nijmegen officieel de oudste stad van Nederland!
Doordat Nederland het verdrag pas in 1839 ondertekende, bleef Maastricht tussen 1830 en 1839 een geïsoleerde 'Hollandse' stad in 'bezet' Belgisch gebied. In 1843 werd in Maastricht het verdrag van Maastricht getekend. Nederland en België bereikten overeenstemming over de nieuwe grens.