Sterk: vergeleken met gewoon behangpapier, is vliesbehang behoorlijk sterk. Dit heeft te maken met onder andere de opbouw uit meerdere lagen, en het feit dat de onderlaag van sterk glasvezel is gemaakt.
Voordelen van vliesbehang
Sterk: sterker dan traditioneel behangpapier door een opbouw met meerdere lagen. Makkelijk te verwijderen: je trekt het behang makkelijk van de muren. De overblijvende vlieslaag opnieuw behangen of overschilderen doe je zonder problemen.
Dikkere bulten, grote barsten en diepere putten krijg je er evenwel niet mee weg. Anderzijds kan je sommige soorten vliesbehang gewoon op je Tasso-muur kleven zonder dat je eerst moet plamuren. Ook dat is een belangrijk voordeel.
Vliesbehang: dit type behang bestaat uit vezels van textiel, kunststof en papier die worden samengevoegd tot een behang. Hierdoor is het stevig, maar licht tegelijkertijd en u kunt er een oude muur erg goed mee renoveren.
Je hoeft met vliesbehang namelijk alleen de wand maar in te smeren met lijm. Je kunt dit behang dus vanaf de rol aanbrengen. Met vliesbehang heb je behang dat tegen een behoorlijk stootje kan. Onthouden dus, vliesbehang en duplexbehang, voor als je een oneffen muur moet behangen.
Het inweken is een belangrijke voorwaarde om naden in het behang te voorkomen. Dit doe je door eerst de bovenste helft van de binnenkant van de behangbaan goed in te smeren met de lijm. Deze bovenste heft vouw je naar binnen toe (zonder aan te drukken, anders ontstaat er een vouw) tot aan de niet ingesmeerde helft.
Het behang kan scheuren en gaten wegwerken. Het behang is stevig en scheurt niet. -Vliesbehang wordt in de kant en klaar bedrukte variant heel veel toegepast in normale omstandigheden. Dit vanwege het gemak en snelheid van aanbrengen.
Vliesbehang is veel sterker dan papierbehang. Het bestaat dan ook uit cellulose, polyester en textielvezels, die stevig in elkaar haken. Net daardoor beschermt vliesbehang een gepleisterde muur tegen schokken en krassen: het kan hier en daar wel een stootje opvangen.
Een voordeel van vinyl behang is dat de meeste soorten afwasbaar zijn. Bovendien is vinylbehang sterk en scheurvrij. Nadelig is dan weer het feit dat vinyl behang doorgaans duurder is dan papier- of vliesbehang. Dat heeft uiteraard met de kwaliteit en levensduur te maken.
Het grootste verschil tussen glasvezelbehang en vliesbehang is dat glasvezelbehang een motief/patroon bevat. Glasvezelbehang wordt voornamelijk gekozen bij het behangen van de wanden van bestaande woningen, omdat er hier weinig risico is met werken. Dit betekent dat er minder snel scheurtjes in de wanden komen.
Wat is goedkoper vliesbehang of stucen? Renovliesbehang is gemiddeld genomen 15% goedkoper dan het laten stucen van uw muren. Echter is het eindresultaat van stucwerk vele malen mooier dan dat van behang.
Heeft u een egale ondergrond (nauwelijks oneffenheden of putjes) en wilt u als eindresultaat een gladde uitstraling? Dan kiest u tussen glasvliesbehang of renovlies behang. Renovlies is sterker en dekt beter dan glasvlies behang. Glasvliesbehang is wel goedkoper.
Vliesbehang kun je binnenshuis op alle behangklare ondergronden aanbrengen. De ondergrond moet glad zijn, gaten opgevuld en mag geen grote kleurverschillen hebben. Vliesbehang kan een beetje doorschijnen.
Zorg ervoor dat de te behangen ondergronden vlak en egaal van kleur zijn. Bij donker vliesbehang (zwart) zijn de naden soms iets meer te zien. Als je dit wilt voorkomen kies er dan voor de ondergrond bij de naden dezelfde kleur als het behang te geven.
Het beste behang voor slechte muren is renovlies behang en we laten je er alles over zien. Voor kleine scheurtjes tot 4 mm en overbruggingen is een stevige behang zelfs nog beter dan stucwerk.
Het is relatief eenvoudig aan te brengen. Voor kinderkamers adviseren wij Uncoated = vlies. Vinylbehang is wat steviger met een licht relief. Het heeft een wat dikkere laag en is beter afneembaar.
Vliesbehang is eigenlijk een gewoon soort behang van 52 cm breed. Het is al afgewerkt en na het behangen hoef je er niets meer aan te doen. Het wordt vliesbehang genoemd omdat de achterkant van vlies gemaakt is. En dat terwijl de voorkant van papier is en bijvoorbeeld een motief heeft.
Het makkelijkste behang om (zelf) te verwerken is vliesbehang. Vliesbehang is superstevig, stootvast, rekt niet, is makkelijk afwasbaar, moeilijk ontvlambaar én… ideaal voor beginners. Je hebt niet eens een behangtafel nodig!
Als de muur poreus is lijm deze dan een dag van te voren voor zodat de lijm goed kan indrogen. Kan vliesbehang ook worden aangebracht door het behang in te smeren i.p.v. de muur ? Ja.
Vliesbehang is de gemakkelijkste manier om lichte oneffenheden van je binnenmuren weg te werken of scheurtjes te overbruggen. Met vliesbehang krijgen je muren bovendien een extra beschermlaagje tegen stoten.
Vliesbehang is met muurverf te overschilderen. Afhankelijk van de kleur van de ondergrond en en de kleur van de verf heb je daarvoor twee tot drie lagen verf nodig. Laat het behang tussen elke verflaag altijd goed drogen (minimaal 24 uur), anders wordt het te vochtig en loop je het risico dat de lijmlaag loskomt.
Ook voor glasvezel, vliesbehang en normaal behang geldt dat er met latexverf overheen geschilderd kan worden. Het is bij alle behangsoorten wel zo dat het behang goed bevestigd moet zijn. Als dat niet het geval is, is er kans dat het behang gaat loslaten na het verven met latex.
Hoewel renovlies ook een naadloze afwerking heeft, is stucwerk onbetwist de beste keuze voor perfect afgewerkte wanden. Daarnaast geeft een gestucte wand een moderne uitstraling en is een glad afgewerkte muur gemakkelijk te herstellen bij beschadiging. Dit geldt overigens niet voor stucwerk met structuur.
Het meest gangbaar is renovlies 130 gram, 140 grams renovlies en 150 grams. Het renovlies 200 grams is bij nieuwbouw niet nodig, dit wordt vooral bij oude woningen toegepast waar de wanden zeer ruw zijn. Renovlies behang 150 grams is sterker dan renovlies behang 130 grams.
Over het algemeen geldt dat grove behangpatronen het beter doen in grotere ruimtes. Het is minder overweldigend dan in een kleine ruimte en optisch prima behapbaar. Wil je in een grote woonkamer juist een knusser gevoel creëren, kies dan voor donkere kleuren zoals grijs, donkerblauw of bruin.