Vitamine B12 is een belangrijke wateroplosbare vitamine. Bij langdurig onvoldoende inname uit voeding of supplementen kan een tekort ontstaan.Symptomen hiervan zijn onder meer gewichtstoename, jeuk en uiteenlopende psychische klachten.
Vitamine B12 speelt ook een rol in de cel productie en is daarom van belang voor gezonde groei/vernieuwing van huid, haar en nagels. Bij een groot tekort kunnen de nagels verkleuren of broos worden en kan hyperpigmentatie of haaruitval optreden.
Ook geneesmiddelen kunnen, al dan niet samengaand met zichtbare huidafwijkingen, als bijwerking jeuk hebben; met name middelen als allopurinol, NSAID's, anti-coagulantia, chloroquine, goud- en nicotinezuurverbindingen, imidazolen, ivermectine, oestrogenen, antipsychotica (bv.
Tip 2: Zorg voor voldoende vitamines en mineralen
De vitamines C en D zijn erg belangrijk voor de staat van je huid, maar ook voor je immuunsysteem en dus voor hoe je je voelt. Een huid die van binnenuit gevoed wordt met goede stoffen als vitamines en mineralen zal minder snel schilferen, roodheid vertonen en jeuken.
De voornaamste oorzaken van jeuk zijn huidaandoeningen, allergieën, systemische aandoeningen en contact met bepaalde dieren of planten. Door stress kan jeuk erger worden. Jeuk kan verminderd worden door de plek te koelen en (indien mogelijk) de oorzaak te vermijden.
Jeuk door warmte in bed
Als u slaapt, verliest u een bepaalde hoeveelheid vocht. Dit vocht moet opgenomen worden door het beddengoed en de matrashoes. Als dat onvoldoende gebeurt, dan blijft het vocht op de huid, kunnen we afkoelen en kan de huid ontsteken en jeuken.
Voorbeelden zijn acrivastine, cetirizine, cinnarizine, clemastine, desloratadine, ebastine, fexofenadine, ketotifen, levocetirizine, loratadine, mizolastine en promethazine. Adstringentia werken licht samentrekkend en beschermend.
Ouderdomsjeuk is een vervelende kwaal die kan berusten op een stofwisselingsstoornis. Doordat bepaalde afvalstoffen van de stofwisseling in een (te) grote hoeveelheid in het lichaam voorkomen, kunnen diverse klachten ontstaan. Een regelmatig voorkomende klacht is dan jeuk.
Er zijn geen nadelige effecten bekend als je te veel vitamine B12 inneemt, er is geen exacte bovengrens. Daarom gaan we uit van maximaal 5 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid per dag: 14 mcg per dag voor een volwassene.
In het kort
Te weinig vitamine B12 in het lichaam kan klachten geven, zoals gevoelloze vingers en tenen, tintelingen, bewegingen gaan minder precies, problemen met uw evenwicht. De huisarts kan zo nodig uw bloed onderzoeken.
"Ga dus nooit zomaar pillen slikken of B12-injecties nemen, maar laat altijd eerst een diagnose stellen", is zijn advies. Wolffenbuttel concludeert dat het B12-tekort geen hype is. Er zijn wel degelijk meer mensen die de diagnose B12-deficiëntie krijgen, zegt hij.
Korter dan een jaar klachten: 70% merkte verbetering binnen 8 weken, 8% na 2 tot 3 maanden, 8% na 3 tot 6 maanden, 7% na meer dan 6 maanden en 7% geen. Mensen die smelttabletten namen merkte over het algemeen ook vrij snel verbetering.
Een behandeling om een functioneel tekort aan vitamine B12 aan te vullen, duurt 8 tot 16 weken. Bij ernstige tekorten gaan we vaak 6 maanden tot 1 jaar door zolang er nog vooruitgang optreedt. Omdat vitamine B12 en foliumzuur wateroplosbaar zijn, treedt er geen overdosering op.
In welke groenten en fruit zit B12? Vitamine B12 is niet te vinden in groente en fruit. Er is, vooral bij veganisten, regelmatig interesse naar bronnen van B12 die niet te maken hebben met dierlijke voeding zoals eieren, vlees, vis of kip.
Ook is het heel vervelend als er door het krabben wonden ontstaan. Niet alleen geeft dit bij de genezing vaak extra jeuk, maar ook verslechtert de conditie van de huid (die meestal bij een huidaandoening toch al kwetsbaar is). Zo ontstaat er gemakkelijk een vicieuze cirkel: U heeft jeuk.
De vaseline crèmes of zalven werken echter beter, bij een erg droge huid. Deze crèmes of zalven houden de huid soepel en voorkomen verdere uitdroging van de huid. Klachten als jeuk, schilfering, kloven en branderige plekken verminderen en andere klachten, zoals eczeem, verergeren minder snel.
Bekende factoren zijn: water, zeep, droge lucht, warmte, transpiratie, wol, alcohol en uw algehele conditie. Ook uw psychische gesteldheid kan van invloed zijn op jeuk. Zo kunnen bijvoorbeeld spanningen of stress jeuk verergeren.
Maar als de blootstelling aanhoudt of vaak terugkeert, kunnen aandoeningen als (irritatief) eczeem of astma ontstaan. Voorbeelden van irriterende stoffen zijn zuren, zeepachtige stoffen in reinigingsmiddelen, oplosmiddelen, lasrook en water (kan tot eczeem leiden als de huid vaak of langdurig nat is).
Bij kwetsuren ontstaat dan een neuropathie. Deze neuropathie uit zich dan met ernstige jeuk, en vervolgens kan ook neuropathische pijn ontstaan, met gevoelsstoornissen en zelfs hyperpigmentatie van de huid. Dus samengevat: jeuk, pijn, prikkelingen en overgevoeligheid of ongevoeligheid van de huid voor prikkels.
Raadpleeg je huisarts bij hevige jeuk tijdens het slapen om de oorzaak te vinden. Goede hygiëne is belangrijk, net als aangepast beddengoed. Draag luchtig zittende nachtkleding, bij voorkeur van katoen, dat niet schuurt. Zorg ervoor dat de huid niet te droog is en gebruik een anti-allergene voedende crème.
Jeuk is een complex en lastig te controleren probleem bij nierpatiënten. Veel patiënten hebben er last van, maar artsen begrijpen nog niet volledig waar de jeuk vandaan komt. Waarschijnlijk spelen zowel schadelijke stoffen als afweerreacties een rol.
De natuurlijke én biologisch beschikbare vormen van vitamine B12 zijn methylcobalamine en adenosylcobalamine. Deze twee vormen zijn goed opneembaar voor het lichaam en daarom een goede keuze als u opzoek bent naar een hoogwaardig voedingssupplement.
Er bestaan vele oorzaken voor een tekort aan vitamine B12. Deze zijn onder te verdelen in 4 categorieën: verminderde inname (geen/te weinig dierlijke producten in de voeding), een gestoorde opname, aangeboren stoornissen in de B12-stofwisseling, en overige oorzaken.