Hoi, ik zou trachten de valk te vangen hoor, valken kunnen niet overleven buiten! Een paar dagen tot een paar weken kunnen ze het halen, maar ze overleven het niet, probeer hem a.u.b. te vangen.
Grasparkieten kunnen zowel binnen als buiten gehouden worden, zolang de temperatuur niet onder de 5°C komt. Buiten in een volière dienen ze daarom wel een tochtvrij binnenverblijf tot de beschikking te hebben. De hangparkiet en valkparkieten kunnen over het algemeen niet goed tegen winterse kou.
In het wild leeft de valkparkiet van zaden, vruchten, bessen en soms wat insecten. Opvallend is dat valkparkieten hun voedsel vaak op de grond zoeken. Juist door deze eigenschap kan de valkparkiet wat beter overleven wanneer hij ontsnapt is. Door menselijk toedoen ligt er namelijk veel voedsel (kruimels) op de grond.
Valkparkieten zijn prima winterhard, mits ze ook beschut (uit de wind/ regen en tochtvrij) kunnen zitten. Het is niet noodzakelijk om ze binnen te zetten. Mijn valkparkieten slapen eigenlijk altijd buiten, ook als het vriest, daar kiezen ze zelf voor. Ze kunnen wel naar binnen, maar doen dit nauwelijks.
De kans dat u een ontsnapte parkiet buitenshuis weer vang is afhankelijk van hoe snel u zich realiseert dat het dier is ontsnapt. Het zal makkelijker zijn om het te verleiden terug te komen als hij nog in de buurt is van zijn kooi en kooi-genootjes. Als uw vogel al verder weg is zal dit erg lastig zijn.
Let op een valkparkiet kan wel 60 km ver vliegen.
De meest voorkomende soorten hebben alleen een geïsoleerd nachthok nodig, dat niet in contact staat met de elementen. Soorten die hieraan genoeg hebben zijn onder andere grasparkieten, valkparkieten, zebravinken, kanaries en Japanse meeuwtjes. Let wel op dat de kleinere soorten vaak gevoeliger zijn.
Valkparkieten kunt u binnenshuis houden in een ruime kooi of kamervolière of in een buitenvolière. Een buitenvolière moet een tochtvrij nachthok hebben waarin de temperatuur boven 5 graden Celcius blijft.
Kou kost vogels extra energie om warm te blijven. Ze beschikken over een uitstekende isolatielaag; dons geldt als een van de best isolerende materialen ter wereld en de buitenlaag van veren maakt dat vogels veel kunnen hebben.
Sommige parkietensoorten moeten iedere dag eten, doen ze dit niet, dan krijgen bepaalde bacterién in hun ingewanden de touwtjes in handen en gaan ze na een dag of drie dood Een parkiet kan best een paar dagen zonder eten.
Verder leven de valkparkieten in het wild nabij open beboste savannen, woestijnachtige gebieden en grassteppes. In deze gebieden staan vooral zaden van grassen, insecten larven, bladknoppen, vruchten en noten op het menu.
De afstand ligt oa aan een paar factoren. Dit ligt aan de conditie van de parkiet, aan de weersomstandigheden, waait het hard, regent het, wat komt het dier tegen op z'n pad. Parkieten in gevangenschap weten zich buiten niet te orienteren, dus vliegen ze maar steeds weg, zeker als er steeds gevaar op de loer ligt.
Ook kun je de kooi niet overal zomaar neerzetten; valkparkieten kunnen niet tegen tocht en ook de hele dag de volle zon op de kooi is niet prettig. Vlak naast de verwarming is ook niet goed. Om je valkparkiet zo tam mogelijk te maken en te houden, moet je veel tijd en aandacht aan je vogel besteden.
Valkparkieten hebben tien tot twaalf uur slaap per nacht nodig. Ze moeten een rustige en relatief donkere plek hebben om hun noodzakelijke slaap elke nacht te krijgen. De tien tot twaalf uur slaap is ter aanvulling op eventuele dutjes die hij overdag doet.
Laat je valkparkiet rustig in z'n kooi zitten en beweeg je vinger naar bijvoorbeeld het buikje, nek of rug. Loopt de valkparkiet voor je weg, blijf dan oefenen met opstappen en op je hand eten. Blijft de valkparkiet rustig zitten, kijk dan hoe de valkparkiet reageert.
Bijten is zelfversterkend gedrag; dus gedrag dat voor de vogel op dat moment bevredigend is. Probeer daarom te vermijden dat je gebeten wordt. Leer de comfortafstand van je vogel kennen. Papegaaien en parkieten bijten vaak omdat hun eigenaars hun angsten negeren en zich aan hen opdringen.
Kun je überhaupt een Valkparkiet leren praten? Het zijn niet de makkelijkste praters maar ze kunnen met veel geduld en liefde een aantal woordjes spreken. Houdt er rekening mee dat niet iedere valkparkiet kan of wilt leren praten en vaak op maar een bepaalde toonhoogte.
Dat parkieten redelijk goed tegen warmte kunnen, betekent niet dat je niet op de temperatuur hoeft te letten. Integendeel: blijf opletten dat het niet te warm wordt en zorg voor voldoende verkoeling. De kooi mag buiten zeker niet in de volle zon staan!
Als je een grasparkiet alleen wilt houden, moet je voor ogen houden, wat dat voor hem betekent. Grasparkieten zijn sociale dieren en leven niet graag alleen. Als zo'n kleine energiebundel elke dag meerdere uren alleen moet zijn, verliest hij snel zijn levensvreugde.
Je moet leren aanvoelen hoe snel je kunt gaan. De meeste siervogels zijn in zekere mate tam te maken. De makkelijkste vogels zijn de kromsnavels, zoals valkparkietjes, agapornissen en forpussen. Maar ook zebravinkjes, die van nature groepsvogels zijn en niet gericht op mensen, maak je met veel geduld tam(mer).
Door de kou kost het vogels veel energie om de winterdagen te overleven. Ze moeten namelijk hun lichaamstemperatuur op 40 graden houden. Daarnaast zijn de koude nachten lang en de dagen kort, waardoor er weinig tijd is om eten te zoeken.
De valkparkiet is een sociale en slimme vogel die veel aandacht nodig heeft. Je kunt de valkparkiet het beste in een koppel houden omdat ze zich anders snel gaan vervelen. Ze kunnen erg tam en speels worden en hebben meestal een zachtaardig karakter.
Houdt jouw valkparkiet alstublieft niet alleen!
Hij zal dan noodgedwongen reageren op jouw onoplettendheid met doordringend geschreeuw. Deze noodkreet is aangeboren en houdt in het uitgestrekte Australië de zwerm samen. Net zoals hij naar zijn soortgenoten roept, zal hij ook naar jou roepen.
Kanaries en valkparkieten gingen bij ons absoluut niet samen. De valkparkieten wouden de kanaries in de pootjes pakken. Het ging vaak goed hoor maar af en toe als de kanarie niet zat op te letten greep de valkparkiet de kans. De valkparkieten en de kanaries zaten wel beide in een aparte kooi.