Veel ouders trekken dagelijks schone kleding aan bij hun baby en trekken een broekje hooguit een tweede dag nog aan. Naarmate je kindje ouder wordt, zul je de kinderkleding wellicht minder vaak hoeven te verschonen, maar zeker in de eerste weken kan het beter te vaak dan te weinig.
Hoeveel je nodig hebt hangt vooral af van hoe vaak je wilt wassen. Wat dat betreft is het goed om te weten dat pasgeboren baby's vaak spugen, spuitluiers hebben en op onverwachtse (verschoon)momenten een plas doen.
Veel ouders verschonen dagelijks de kleding van hun baby en trekken een broekje hooguit een tweede dag nog aan. Na verloop van tijd, wanneer je baby ouder wordt, hoef je de kinderkleding wellicht minder vaak te verschonen. In de eerste weken is het echter beter om vaker te wassen dan te weinig.
Pasgeboren baby's krijgen wel 10 keer per dag een schone luier, dit komt omdat je kindje veel drinkt. Hoe vaak een baby poept en plast verschilt per baby. Over het algemeen moet je een oudere baby ongeveer vier tot zes keer per dag verschonen.
Zorg ervoor dat je babyuitzet en babykleertjes in week 36 gewassen hebt.
Het beste kun je babykleding wassen, vóórdat je ze voor het eerst aantrekt bij je baby. De reden hiervoor is dat de kleding al een leven heeft gehad voordat jij ze in je handen kreeg, zelfs als ze gloednieuw zijn.
Strijk babykleertjes op een hoge temperatuur
Strijk de babykleren op een hoge temperatuur. Door de hitte zullen alle bacteriën gedood worden. Vergeet ook niet om de kleren binnenstebuiten te draaien zodat ze niet beschadigd geraken.
Verschoon alleen een luier wanneer het noodzakelijk is
Veel ouders verschonen ook 's nachts elke drie uur de luier of elke keer wanneer hun baby wakker wordt. Dit is echt niet nodig. Verschoon alleen de luier van je baby wanneer dit noodzakelijk is.
Warm of koud? Op warme dagen is het fijn als je baby een romper aan kan zonder mouwtjes. Korte mouwen is handig voor als het wat koeler is. En is het erg koud dan moet je je baby goed inpakken, dit kan met een romper met lange mouwen.
Een pasgeborenen moet gemiddeld tussen de 8 en 10 keer op een dag verschoond worden. Daarintegen moet een wat oudere baby ongeveer 4 tot 6 keer per dag verschoond worden. Maak je dus niet druk wanneer je baby gedurende dat hij/zij ouder wordt minder gaat ontlasten.
Deze geurbuiltjes met Zwitsal zijn ook uitermate geschikt voor de babykamer. Zo ruiken de kleertjes van je baby ook na het wassen nog langdurig heerlijk zacht en fris. Wanneer je Robijn Zwitsal Geurbuiltjes gebruikt in combinatie met Robijn wasmiddel en Robijn wasverzachter, ben je verzekerd van de beste bescherming.
Tip 1: gebruik de juiste wasmachine die veilig is voor het babyhuidje met het AllergyPlus-programma. De meeste babykleertjes worden van katoen gemaakt en u kunt deze wassen met een katoenwasprogramma.
+Welk wasmiddel gebruik je voor je babykleding? Gebruik voor je baby een wasmiddel speciaal voor baby's of een voor de gevoelige huid. Let op woorden als 'parfumvrij', 'dermatologisch getest' en 'pH-neutraal'. Kies bijvoorbeeld voor Persil Sensitive Gel of Neutral parfumvrij wasmiddel.
Vóór de eerste verjaardag draagt hij/zij als pyjama een boxpakje of onesie. Een romper met daarover een slaapzak is ook een optie. Als het erg warm is kun je de slaapzak achterwege laten en de baby laten slapen in alleen een romper. De romper of een boxpakje moet goed aansluiten.
Een ideale kamertemperatuur voor een slapende baby is 16 tot 20 graden Celsius. Je baby mag dan slapen in slaapkleding met een dekentje of slaapzakje. Slaapkleding is fijn zittende kleding. Dat hoeft niet perse een pyjama te zijn.
Wanneer je je baby vaak in bad doet kan zijn huidje uitdrogen. Vooral bij baby's met eczeem is het raadzaam maximaal twee (of drie) keer per week te badderen. Ook een keer in de week is echt al voldoende. Het is wel raadzaam om dan ongeveer om de dag het gezichtje en de nekplooien te wassen.
In principe kan je jouw baby makkelijk twee dagen dezelfde romper aandoen. Echter heb je bij een baby die veel spuugt wel meerdere rompers per dag nodig. Voordat jouw baby geboren is adviseren we je om minimaal drie rompertjes in maat 50/56 en drie rompertjes in maar 56/62 aan te schaffen.
Toch is het advies voor pasgeboren kindjes die in de zomer worden geboren, om de eerste 1 tot 3 weken kleding aan te trekken met lange mouwen. Omdat pasgeborenen zichzelf nog niet op de gewenste temperatuur kunnen houden, zijn newborn kleertjes (ook in de zomer) belangrijk.
Koude dagen
Trek je baby een romper aan, eventueel met lange mouwen. Daar overheen een dikke trui of een shirtje met een vestje. Verder trek je je kleine een lange broek aan, met warme sokken en eventueel slofjes. Houd er wel rekening mee dat de kleding comfortabel moeten zijn voor je kleintje.
Je hebt baby's die na elke voeding poepen en baby's die één keer per 4 dagen poepen. Als een baby borstvoeding krijgt kunnen er zelfs 10 dagen tussen twee poepluiers in zitten. Bij flesvoeding poept een baby meestal om de 1 tot 3 dagen.
Als je borstvoeding geeft, kan je baby één tot wel negen poepluiers per dag hebben. Vanaf ongeveer zes weken is het bij het geven van borstvoeding ook normaal als je baby maar één poepluier per week heeft. Het is natuurlijk wel belangrijk dat de plasluiers net zo vol blijven als eerder en je baby goed groeit.
Omdat een pasgeboren baby vaak kleine beetjes plast, controleer je de luier best om de 2 à 3 uur. En na elke voeding, want dan worden de darmen geprikkeld. Hoe sneller je de volle pamper ontdekt, hoe minder kans op huidirritaties. De ontlasting van een pasgeborene is immers vochtig, wat uitslag kan geven.
Met het strijkijzer strijk je echter de vezels glad en daardoor nemen ze minder goed vocht op. Als je de doeken na het wassen in de droger stopt, zijn ze snel droog, voelen ze lekker zacht aan en hoef je ze enkel even met de hand glad te strijken en op te vouwen.
Van alle wasbare luiers zijn strikluiers en hydrofiele doeken het gemakkelijkst om te wassen! Je kunt ze namelijk op kookwas (max.95 graden) wassen, ze zijn heel sterk en slijten veel minder snel.
Heet wassen
Je kunt nieuwe babykleertjes en ander textiel voor gebruik het beste wassen op zestig graden (check voor de zekerheid het waslabel). Gebruik zeker de eerste maanden alleen PH-neutraal en dermatologisch getest wasmiddel, zonder geurstoffen.