Wat partijen daarbij onder 'gemeenschappelijke ruimten' verstaan, staat veelal (niet uitputtend) in de huurovereenkomst vermeld. Gebruikelijk zijn opgenomen: ruimten zoals trappenhuizen, liften, galerijen, tuinen en binnenplaatsen. Gebruik van die ruimten dient overeenkomstig de bestemming plaats te vinden.
Het benoemen als gemeenschappelijk(e) ruimte of verblijfsgebied maakt het bijvoorbeeld mogelijk dat een woning een toilet- of badruimte of een keuken deelt met een andere woning of met een andere gebruiksfunctie. Denk aan een winkel onder een woning of een kantoor aan huis.
Een gemeenschappelijke voorziening is een voorziening die door een huurder met één of meer anderen wordt gedeeld. Een voorbeeld van een gemeenschappelijke voorziening is het medegebruik van keuken, badkamer en douche.
Gemeenschappelijke kosten zijn kosten voor de gemeenschappelijke ruimtes in een appartementsgebouw. Denk maar aan de onderhoudskosten aan het gebouw (de lift en het water-, gas- en brandstofverbruik), de kosten van de syndicus of het loon van de poetsdienst voor de gemeenschappelijke delen.
Ieder huishouden heeft hierbij een aparte woonunit (en eigen huisnummer) en daarnaast zijn er in meer of mindere mate gedeelde voorzieningen. Welke voorzieningen worden gedeeld, verschilt per woongemeenschap. Dit kan gaan om een gemeenschappelijke ruimte, vaak met keuken, en om een sanitaire ruimte.
Gemeenschappelijke delen zijn die delen van het gebouw die voor het gemeenschappelijk gebruik en nut van alle mede-eigenaars voorzien zijn. Ze behoren dus toe aan elke mede-eigenaar, hoewel ze niet exclusief van hem/haar zijn. Over het algemeen omvatten ze: de inkomhal en trappenhuizen.
Gemeenschappelijke zaken zijn zaken die bestemd zijn om door eigenaars of een groep van eigenaars gebruikt te worden. Deze begripsbepalingen vindt men ook terug in de modelreglementen. Alle appartementseigenaars hebben hier dus het gemeenschappelijke eigendom van.
In feite is het heel simpel: alles wat in de splitsingsakte niet als 'privégedeelte' wordt omschreven, is in principe gemeenschappelijk. Dus: als er niets staat, is het gemeenschappelijk. Onderhoud en vervanging zijn in dat geval de verantwoordelijkheid van de VvE. Die betaalt ook het onderhoud en de vervanging.
Daarmee is de balkonconstructie onderdeel van de constructie van het gehele gebouw. De balkonconstructie behoort daardoor tot de gemeenschappelijke gedeelten van het gebouw.
Wie betaalt de nieuwe kozijnen bij een appartement? Het antwoord is de VvE. De notaris gebruikt namelijk bijna altijd een modelreglement voor VvE's bij het opstellen van de splitsingsakte.
Over het algemeen is de Vereniging van Eigenaars (VvE) verantwoordelijk voor het onderhoud en herstel van de gemeenschappelijke delen van het gebouw, zoals het dak, de gevel, de fundering en het leidingwerk dat door meerdere appartementen loopt.
Gemeenschappelijke goederen zijn:
goederen geschonken aan beide echtgenoten of aan één van hen met het beding dat deze goederen gemeenschappelijk zullen zijn; tenslotte alle goederen waarvan niet bewezen is dat ze eigen zijn.
Wanneer er zich verschillende wooneenheden van verschillende eigenaars onder één dak bevinden, betekent dit dat er sommige delen eigen zijn en sommige gemeenschappelijk. Er is dan sprake van mede-eigendom. Een aantal delen, zoals de inkom, het dak en de trappen of lift vallen hieronder.
Een titularis van een exclusief gebruiksrecht is geen eigenaar.Deze kan m.a.w. geen daden van beschikking (vb: verkopen, vruchtgebruik op geven) stellen m.b.t. het gemeenschappelijke deel. Bovendien wijzigt de toekenning van dit exclusief recht niets aan de verhoudingen in de aandelen, deze blijven ongewijzigd.
De tuin van het appartementsgebouw maakt in principe deel uit van de gemene delen van het gebouw. Dat betekent dan ook dat de bewoner van het gelijkvloers daar niet meer rechten op heeft dan andere mede-eigenaars.
Gemeenschappelijke delen van het appartementsgebouw zijn alle delen van het gebouw die niet exclusief gebruikt worden door één appartement. Het gaat om volgende delen: dak. buitenmuren.
Het dak behoort tot de gemeenschappelijke delen van het gebouw. De appartementseigenaren zijn hiervan gezamenlijk eigenaar.
Wat de buitengewone lasten betreft, is de verkoper verantwoordelijk voor alle kosten die vóór de verkoop zijn vastgesteld en waarvoor de mede-eigenaars reeds een verzoek tot betaling hebben ontvangen van de syndicus.
Wanneer een natuurlijke persoon iets in eigendom heeft heet dit particulier-, privaat- of privé-eigendom; iets dat eigendom is van een gemeenschap heet gemeenschappelijk of collectief eigendom; eigendom in handen van een staat heet publiek eigendom of staatseigendom.
Onverdeelde eigendom = De verdeling van bezittingen en schulden die gemeenschappelijk eigendom waren.
De bezittingen en schulden die vóór het huwelijk van u alleen waren, vallen buiten de wettelijke gemeenschap van goederen. Deze hoeft u bij een scheiding niet met uw partner te delen. Dit geldt ook voor erfenissen en schenkingen die u vóór of tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap heeft gekregen.
Een harde uitsluitingsclausule in uw testament bepaalt dat uw erfenis nooit in de gemeenschap van goederen van uw kind en schoonkind mag vallen. Uw erfenis blijft daardoor altijd van uw kind in privé. Als het huwelijk van uw kind en schoonkind eindigt, dan hoeven zij uw erfenis dus niet te delen.
de broers en zussen, met vader en/of moeder als zij nog leven; de vader én moeder wanneer de overledene geen broers of zussen had; de vader of moeder als er geen broers en/of zussen zijn en een van de ouders al is overleden. Samen met die vader of moeder erven dan ook eventuele grootouders.
Een huurder moet zich net zo goed als een koper aan de bepalingen van de splitsingsakte en het huishoudelijk reglement van de vve houden. Doet hij dat niet, dan heeft niet alleen de verhuurder, maar ook de vve het recht hem uiteindelijk uit zijn huis te zetten.
Binnen de VvE kunnen eigenaars veranderingen wensen aan het pand. Zo kan een eigenaar een dakterras wensen of wil hij zijn zolderberging bij zijn woning betrekken. De overige eigenaars moeten met zulke veranderingen instemmen.Zij kunnen ook tegen deze verbouwplannen stemmen.