Kwallen hebben tentakels met netelcellen die gif bevatten. Als je in aanraking komt met een kwal, komen de netelcellen en het gif op de huid. Dit geeft een brandend en prikkend gevoel. Je voelt de bijtende pijn pas echt wanneer je uit het water komt.
Kwallen bijten niet
Ze steken. Officieel heet het dus een kwallensteek. De tentakels van een kwal bevatten netelcellen met gif. Als een kwal je aanraakt, springen deze cellen kapot en kan het gif dus in je huid komen.
Kwallen eten heel kleine beestjes, zoals zeewatervlooien en minivisjes. Die verdoven ze met een stofje uit hun prik-cellen. Als jij deze zomer per ongeluk tegen een kwal aanzwemt, dan raak je die cellen ook aan.Het stofje dat eruit komt, zorgt ervoor dat dat flink prikt!
Wat is het? De gangbare naam voor een irritatie na contact met een kwal is kwallenbeet, maar eigenlijk bijten kwallen niet. Het zijn de netelcellen op hun tentakels die kunnen steken. Aan onze kustlijn komen geen dodelijke soorten voor, maar contact met hun netelcellen kan zeer onaangenaam zijn.
Als je in aanraking komt met een kwal, komen de netelcellen en het gif op de huid. Dit geeft een brandend en prikkend gevoel. Je voelt de bijtende pijn pas echt wanneer je uit het water komt. Dit komt doordat de netelcellen dan uitdrogen.
De meeste kwallen leven zo nog een tijdje voordat hun leven tot een einde komt. Dit geldt niet voor Turritopsis dohrnii. Dit diertje kan namelijk de taken van zijn cellen volledig veranderen om van zichzelf weer een poliep te maken. De kwal kan dan even niet meer zwemmen, maar hij wordt wel weer jonger.
De kompaskwal is te herkennen aan de bruine tekening met v-vormige patroontjes, komt voor van mei tot november, en heeft tot twee meter lange tentakels. Een steek leidt tot verwondingen die vergelijkbaar zijn met de striemen van een zweep. Er kunnen blaasjes en een zwelling ontstaan, die na enkele uren verdwijnen.
Het prikkende en stekende gevoel kan een uur aanhouden, de jeuk zeker 24 uur. Raadpleeg bij hevige jeuk of zwelling uw huisarts. Roep bij acute, ernstige allergische reacties zo spoedig mogelijk medische hulp in.
In Nederland betekent dit een oostenwind. In die situatie is het verstandig om op het strand slippers of schoenen te dragen om een kwallenbeet te voorkomen. Wees ook voorzichtig tijdens het zwemmen om een kwallenbeet in het water te voorkomen.
Als u in aanraking komt met de tentakels van een kwal, wordt u gestoken. De delen van de kwal die kwallenbeten kunnen veroorzaken, worden nematocysten genoemd. Dit zijn gifklieren die door middel van holle naalden gif in uw huid kunnen injecteren. Dit gif zorgt voor een ontstekingsreactie.
Kwallen komen wereldwijd voor, van oppervlaktewateren tot in de diepzee. Schijfkwallen (de 'echte kwallen') leven uitsluitend in de zee, maar er zijn ook enkele hydroïdpoliepen met een vergelijkbaar uiterlijk die in zoet water leven.
De vijanden van kwallen zijn: tonijnen, zwaardvissen, haaien pinguïns en schilpadden, maar ook mensen.
Kwallen zien er in het water prachtig uit, maar het is beter om niet te dicht in de buurt te komen. Bij een kwallenbeet wordt je niet gebeten door tanden, maar geprikt door een tentakel. En dat kan flink pijn doen. Op zo'n tentakel zitten zogenaamde netelcellen, een soort gifpijltjes.
De tentakels van kwallen hebben giftige netelcellen.Wanneer je gestoken wordt, spuit de kwal gif in je bloedbaan. Hierdoor kan je jeuk en pijn voelen. Wanneer je uit het water stapt, drogen de netelcellen uit.
Voor de kust van Australië leeft het meest giftige dier ter wereld: de box jellyfish. Deze kwal – ook wel bekend als kubuskwal of stinger – heeft vijftien lange tentakels die vol met dodelijk gif zitten.
Druppel na de kwallenbeet dus wat azijn op de plek en wrijf het in. Na een beet van een kwal kan de pijn even aanhouden. Ook kan de huid flink jeuken. Azijn op de plek van de beet wrijven helpt hiertegen, maar ook een pijnstiller kan helpen.
In urine zit ook ammoniak, dus dit kan helpen de pijn te verlichten bij kwallenbeten van een aantal tropische kwallen. Let op: probeer niet in Nederland over je kwallenbeten heen te plassen. Dit kan namelijk de de netelcellen juist activeren.
Na een beet van een kwal kan de huid flink jeuken. Azijn op de plek wrijven helpt en een pijnstiller kan verlichting geven bij jeuk of pijn. Hoe lang blijft een kwallenbeet zichtbaar? Een beet van een kwal trekt meestal na een paar uren en soms dagen vanzelf weg.
Blauwe haarkwal: Blauwe, platte kwal met haarachtige tentakels, komt voor aan onze kust in de zomer bij oostenwind. Kan gemeen steken. Rode of gele haarkwal: Schijfachtige kwal met meterslange tentakels, zeldzaam in onze wateren. Kan gemeen steken.
De meeste kwallensoorten die je in Nederland tegenkomt, kunnen geen kwaad. Eigenlijk is alleen de kompaskwal gevaarlijk. Deze kwal heeft bruine V-vormige strepen.
De onderzoeker laat de imposante kwal op het strand liggen zodat andere mensen hem ook kunnen bewonderen. Wie dat wil, kan het dier gewoon oppakken. Deze kwal is ongevaarlijk, volgens Ecomare, het centrum voor wadden en Noordzee. De netelcellen zijn te zwak om door de menselijke huid te dringen.
Ook deze dieren blijken te slapen, terwijl ze al 600 miljoen jaar op aarde leven. Caltech-studenten Ravi Nath en Michael Abrams observeerden 23 Cassiopea-kwallen. Deze kwallen liggen vaak ondersteboven op de bodem van een oceaan of watertank en trekken hun lichaam één keer per seconde in.
De tardigrade, die ook wel beerdiertje wordt genoemd, kan vrijwel onmogelijk sterven. Beerdiertjes overleven namelijk extreme temperaturen, zowel hitte als kou. Ook kunnen zij lange tijd zonder voedsel en water en overleven zelfs bij gebrek aan zuurstof. Beerdiertjes zijn echter niet groot.
Als een kwal aanspoelt op het strand, droogt die snel uit en overlijdt binnen een paar uur. Maar dat betekent niet dat je geen gevaar meer loopt. De zogeheten netelcellen, die aan de buitenkant van de tentakels van de kwal zitten, blijven langer actief.