Een vlinderstruik planten kan het beste in het voorjaar of najaar, niet tijdens vorst. De vlinderstruik houdt van een voedingrijke, humusrijke, goed doorlatende en kalkhoudende grond. Zet deze struik niet op een zure grond, want dan kan deze geen voedingsstoffen opnemen. Plant de vlinderstruik op een zonnige plek.
Maar de beste momenten om een Buddleja te planten zijn het voorjaar en het najaar.
Belangrijk is een standplaats in de halfschaduw tot volle zon, de vlinderstruik houdt van warmte. Zet de plant op een goed doorlatende, vochtige grond en geef de planten regelmatig water. Geef de planten in het voorjaar extra voeding zodat ze lang en rijk blijven bloeien en gezond blijven.
De smalle bladeren zijn ervoor gemaakt om in de volle zon te staan en veel zon zal voor de meeste bloemen zorgen, maar de vlinderstruik kan ook op een plek in de halfschaduw. De Buddleja houdt niet van te vochtige grond, een goede waterdoorlatende bodemstructuur is ideaal voor deze plant.
Je kunt vlinderstruiken op twee manieren makkelijk stekken: Prik de stek(ken) gewoon een stukje in de grond op een beschutte plek en geef ze wat water.Aan de onderkant zullen dan wortels vormen en zal de struik vanzelf beginnen te groeien.
Haal van de onderste helft de bladeren weg, en knip eventueel de zachte top weg. Vul een bakje met stekgrond. Dip de stekken in stekpoeder, maak met een potlood gaatjes in de stekgrond en duw de stekken in de gaatjes, tot net onder het onderste paar blaadjes. Plant de stekjes minstens 5 cm uit elkaar.
Het stekken van een vlinderstruik is relatief eenvoudig te noemen. Het advies is om enkele takken van 30 tot 40 centimeter van de struik af te knippen. Knip niet teveel takken; als je pakweg 10 takken geknipt hebt, heb je voldoende om een vlinderstruik te gaan stekken.
Hoeveel Buddleja Davidii 'White Profusion' nodig? De Buddleja Davidii 'White Profusion' is een flinke struik die gemakkelijk uit kan groeien tot een hoogte van 200 tot wel 250 centimeter. Ook in de breedte vraagt hij de nodige ruimte. Zet daarom maximaal 1 vlinderstruik per vierkante meter.
Door de vlinderstruik te snoeien, verjong je de struik en blijft hij goed bloeien. Als je de struik niet snoeit, veroudert hij snel.Daardoor bloeit hij minder en wordt de vlinderstruik van binnen kaal.
Voor vlinders kwamen onder andere Buddleja davidii 'Dartmoor', 'Empire Blue' en 'Ile de France' er heel goed af. Ook Buddleja alternifolia was een goed vlindertrekker, vooral omdat deze bloeit in mei, als er nog weinig andere vlinderstruiken voedsel bieden.
Vlinderstruiken hebben een gemiddelde groeisnelheid van 20 tot 30 cm per jaar.
Vlinderstruik in de tuin
De vlinderstruik is erg mooi achter in een wat grotere border. Of vul een perk met Buddleja en een bodembedekker zoals Waldsteinia ternata. Er zijn ook kleine, compact groeiende cultivars waar in een kleine tuin nog wel een plekje voor te vinden is.
Een vlinderstruik bloeit ongeveer vanaf augustus. Hij bloeit lang, maar je zal zien dat er ook uitgebloeide bloemen tussen zullen gaan zitten. Knip deze bloemen weg zodra ze volledig zijn uitgebloeid. Er zitten namelijk nieuwe bloemknoppen onder en deze zullen pas tot bloei komen als de oude bloem weg is.
De vlinderstruik houdt van een voedingsrijke, humusrijke, goed doorlatende grond. Daarnaast is het belangrijk dat de grond niet te zuur is, dus kalk strooien is belangrijk. Een geschikte grond is Pokon Aanplantgrond Tuinplanten Bio, deze houdt goed water vast en bevat bovendien plant-eigen schimmels.
De vlinderstruik is een sterke plant die tot 5 m hoog kan worden. In de Benelux wordt deze plant algemeen beschouwd als wintervast. Zo lang er geen temperaturen onder de -15 graden Celsius voorkomen overleeft de vlinderstruik de winter.
op grond van mijn eigen waarnemingen zou ik zeggen: maximaal 20 jaar ....
Winter. Buddleja davidii is goed winterhard, kan hele strenge vorst aan. Is niet wintergroen: in de herfst/winter verliest de vlinderstruik z'n blad. In het voorjaar loopt 'ie weer uit.
De vlinderstruik bloeit op eenjarig hout, voor een mooie groeiwijze en een rijke bloei is het aan te raden de vlinderstruik elk voorjaar (maart) sterk terug te snoeien. U kunt alle takken vlak boven de grond of tot 30 centimeter van de grond afzagen, het liefst vlak boven een zijscheutje.
Ze kunnen zowel in volle grond als in potten worden gekweekt. De zoetgeurende bloemaren lokken vooral vlinders zoals het koolwitje, citroenvlinder, kleine en grote vos en atalanta, maar trekt ook andere insecten zoals bijen aan.
De langbloeiende plant begint in juni met de bloei, als je uitgebloeide bloemen eruit knipt volgt er een tweede bloei en de bloei kan dan doorgaan tot in oktober! Er zijn veel verschillende vlinderstruiken, allen met eigen kleur en bloeitijd.
Je doet dit door met een snoeischaar de bast van de takken licht te beschadigen. Zijn de takken van binnen nog groen dan zit er nog leven in de plant. Is de binnenkant bruin dan is de vlinderstruik niet meer in leven. Een reden waarom een vlinderstruik dood kan gaan is door strenge vorst.
of is dat een onmogelijke opdracht? Heb het wel nog nooit zelf gedaan, maar de vlinderstruik zaait zich in de tuin toch heel gemakkelijk uit. Hij kan zich inderdaad heel goed zelf uitzaaien maar ik veronderstel dat hij dan niet kleurecht terugkomt.
Een vlinderstruik (Buddleja) komt het beste tot z'n recht in de volle zon. Toch is het zeker mogelijk om vlinderstruiken in de (half)schaduw te plaatsen. Dit kan leiden tot iets minder uitbundige bloei, maar het zal zeker nog een prachtige aanvulling zijn op de stadstuin.