Tot slot moet de fles in zijn originele vorm zijn. Moet ik mijn fles inleveren met of zonder dop? Wij raden aan uw fles met dop in te leveren, omdat ook de dop kan worden hergebruikt. Over een aantal jaar wordt het verplicht om de dop op de fles te laten.
De kleine plastic flesjes met water of frisdrank waar statiegeld op zit, zijn te herkennen aan een speciaal logo op het flesje. Dat logo zie je op de foto hieronder. De flesjes moeten het liefst onbeschadigd en met dop worden ingeleverd bij de inzamelpunten.
de fles of het blikje een onbeschadigde barcode heeft; de fles of het blikje in goede staat verkeert; en. de fles liefst nog een dop heeft.
Om je 15 cent te krijgen is het wel cruciaal dat het etiket met streepjescode nog op de fles zit. "De innamemachines in supermarkten scannen die streepjescode, staat die er niet op dan wordt de fles niet geaccepteerd", zegt Raymond Gianotten van Statiegeld Nederland.
Door op te ruimen, door te beboeten, maar anderzijds ook door aan preventie te werken. Daar zijn de nieuwe dopjes een goed voorbeeld van. Maar ook bijvoorbeeld de vele festivals die deze zomer verplicht zijn om herbruikbare bekers te gebruiken.”
Waarom deze verandering? De EU verplicht vanaf 3 juli 2024 dat dranken* alleen in plastic verpakkingen mogen worden verkocht als de dop aan de verpakking blijft zitten. Dat wordt verplicht om zwerfafval te verminderen.
Tikken. Door een paar keer op het deksel te tikken met een mes of ander bestek, krijg je hem ook vaak al open. Meestal zijn 2 tot 3 tikken genoeg. Pas wel op met deze methode, want je wil zowel de pot als het aanrecht natuurlijk niet kapotmaken.
Dan krijg je het hier terug. Maar statiegeldflessen uit Duitsland kun je bijvoorbeeld weer niet in Nederland inleveren. Dat betekent dus eigenlijk dat als je niet regelmatig terug gaat, dat je óf met allemaal lege flessen zit of dat je frisdrank alsnog 25 cent duurder is.
Na Albert Heijn voert nu ook Lidl statiegeld op alle plastic sapflessen in.
De blikjes mogen niet plat of beschadigd zijn, want dan kunnen de reverse vending machines (RVM's) het blikje niet herkennen. Je kan ze inleveren bij een van de vele duizenden innamepunten zoals supermarkten, tankstations of sportclubs.
Aldi en Lidl hebben hun eigen gesloten statiegeldsysteem. Bijna alle flessen worden weer ingeleverd, het systeem is kostendekkend en levert een schone grondstof op voor nieuwe PET-flessen.
Alleen de plastic flessen van frisdranken en waters vallen onder het statiegeldsysteem. Producenten van plastic flessen van 100% sap kunnen vrijwillig deelnemen aan het systeem. Plastic flessen van zuivel of siropen zijn uitgesloten van het systeem.
Vanaf 1 juli 2021 betaal je 0,15 cent statiegeld per PET-fles met een inhoud tot 1 liter. Dit zijn alleen de plastic flesjes voor frisdrank en water. Er komt nog geen statiegeld op flesjes voor smoothies, sap of zuiveldranken, maar wij blijven ons ervoor inzetten dat dit er ook komt.
In de supermarkt kun je je lege flessen inleveren in een speciale automaat. Jij krijgt dan je statiegeld terug en de flessen gaan naar een retourencentrum. Daar worden ze gesorteerd, schoongemaakt of soms omgesmolten. Zo kunnen de plastic flessen worden hergebruikt voor een nieuwe ronde.
Recycling Netwerk Benelux vindt het nog niet altijd voldoende duidelijk waarom er op het ene flesje wel statiegeld zit en op het andere niet. Producenten zijn verplicht om statiegeld te heffen op water en fris, terwijl dat op sap en zuivel niet hoeft.
Het principe van statiegeld is eenvoudig: De consument betaalt een bepaald bedrag (het statiegeld) bij aankoop van een fles of blikje, bijvoorbeeld 0,25 euro. Ze krijgen de volle 0,25 euro terug door de lege verpakking terug te brengen. Dat kan via een statiegeldautomaat of gewoon aan de balie van een winkel.
het speciale statiegeldlogo. ♻️ Vanaf vandaag kun je alle plastic statiegeldflessen. inleveren bij jouw Lidl. Dat betekent ook merkflessen.
Inleverpunten blikjes en flessen
Supermarkten moeten sinds 1 juli ook statiegeldflessen innemen van merken die ze niet zelf verkopen. Kleinere verkooppunten, zoals bioscopen, cafetaria's en winkels als Xenos en Action, zijn niet verplicht om statiegeld terug te betalen en krijgen hier dan ook geen vergoeding voor.
Plastic flessen en flesjes met statiegeld kunt u inleveren bij de meeste winkels die de flessen verkopen.
Voortaan is het voor Belgen niet meer mogelijk om statiegeld te innen in Nederlandse supermarkten voor hun wegwerpflessen uit ons land. Tot voor kort kregen Belgen over de grens nog 25 cent per plastic fles. Pech voor de Belgen die dicht bij Nederland wonen.
Flesjes en blikjes die gekocht zijn in Nederland kun je niet inleveren in Duitsland en andersom evenmin.
5. Waar kun je de statiegeldflessen dan inleveren? Op dezelfde plekken waar je ook je grote petflessen met 25 cent statiegeld inlevert, zoals de supermarkt. De bekende statiegeldmachines zijn zo aangepast dat ze nu ook de kleine flesjes met statiegeldlogo herkennen en dus een bedrag van 15 cent per flesje uitkeren.
Neem een stevig broodmes uit de bestekla en geeft 2 à 3 flinke tikken op de rand van de deksel. Hierna zul je zien dat je 'm gemakkelijk kunt opendraaien. Een andere truc is om een klein lepeltje of mesje te gebruiken als hefboom. Plaats deze onder de dop en druk naar beneden.
Bijna altijd tref je wel iemand in jouw buurt die een aansteker bij de hand heeft. Zet de aansteker tussen de bierdop en jouw hand, waar je de nek van het flesje mee vasthoudt. Wip de dop op die manier omhoog; dit zou zonder al te veel kracht moeten lukken.
KindVeilige sluitingen, kortweg KV-sluitingen, hebben een druk en draaikop, waardoor kleine kinderen de fles of pot niet open kunnen maken. De fles of pot wordt daardoor dus veiliger voor kinderen.