Stefan de Walle beleeft zijn dertiende intocht als goedheiligman, een rol die hem met de jaren steeds beter past. Nou dag hoor, de kenmerkende, spottende groet van Sinterklaas alias Stefan de Walle (58), verdient stilaan een plekje in de canon van de Nederlandse tv.
Aan de rol van Hoofdpiet is vanaf 1964 bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Nederland gestalte gegeven door de volgende personen: Willem Nijholt (1964) Jaap Maarleveld (1965-1967) Piet Römer (1968-1975, 1977-1980, 1982-1983) alias Señorpiet, in 1976 en in 1981 niet aanwezig bij de Landelijke Intocht.
Wegwijspiet is een televisiepersonage uit de televisieprogramma's en films rond het thema "Sinterklaas". Het personage is gebaseerd op de mythe van Zwarte Piet. Zijn rol werd vertolkt door acteur Michiel Kerbosch.
Sinterklaas is al heel oud, maar we weten niet precies hoe oud. In elk geval was hij rond het jaar 300 bisschop van het Turkse stadje Myra. Nicolaas werd later vereerd als heilige, en daardoor werd hij vanaf dat moment Sint-Nicolaas genoemd.
Jonge kinderen weten vaak eerder dat Sinterklaas en zijn Pieten niet bestaan door oudere broers en zussen.
Zwarte Piet is racisme, dat is de boodschap van onder meer Georgina Verbaan, Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Jett Rebel, Renske de Greef, Nasrdin Dchar, Tofik Dibi en vele anderen die zich door modefotograaf Jasper Abels lieten portretteren in het kader van een grote anti-racisme-campagne.
Volgens Pijbes stamt de kleding, baret, fluwelen jasje en de kraag, nog van voor de slavernij en is de afgebeelde man een knecht. "De eerste Zwarte Piet was een ridder.
Iedere Sint verdient 100 euro netto per opdracht.
Wilbert Gieske, Beryl van Praag, Anouk de Pater, Job Bovelander, Jörgen Raymann, Lucas Reijnders, Florus Hoogslag, Jelle Cleymans, Jasmine Jaspers, Tim Oortman, Mickey Vermeer, Charlotte Ha, Quinn Bezemer, Aaron Bezemer, Milan van Weelden, Any Dale's Iko, Deborah De Ridder, Thomas Van Achteren.
De avonturen van de bekendste Pieten van Nederland; Coole Piet, Danspiet, Testpiet, Superpiet, Muziekpiet, Profpiet, Bakpiet, Pietje Fernando en de Kadopieten zijn een begrip voor kinderen en volwassenen.
Dit is de nieuwe locatie van Grote Pietenhuis: niet paleis Soestdijk, maar het Maartenshuis in Doorn. Het Grote Pietenhuis staat dit jaar in Doorn. De Sint en zijn pieten verblijven de komende weken in het Maarten Maartenshuis op landgoed Zonheuvel, bevestigt burgemeester Frits Naafs van gemeente Utrechtse Heuvelrug.
Dick van Bommel (1960)
Rotterdam organiseerde in 1960 de landelijke intocht van Sinterklaas. In die jaren was het ondenkbaar om een Amsterdamse Sint in Rotterdam zijn rol zou spelen, en daarom werd de rol vervuld door de Rotterdamse Dick van Bommel.
Stefan de Walle werd geboren in Den Haag als zoon van twee beeldend kunstenaars.
Pakjespiet en Liedjespiet gaan een groot feest voor Sinterklaas organiseren en daar hebben ze jullie hulp bij nodig. Ze hebben de belangrijke taak van Sinterklaas gekregen om te controleren of alles klaar staat voor het grote feest.
Stefan de Walle is bij het grote publiek bekend door de rol van zoon Kees in Flodder, speelfilm De Marathon en sinds 2011 draagt hij de rol van de landelijke Sinterklaas, als opvolger van Bram van der Vlugt. In 2022 was hij te zien in de Omroep Max serie Tweede Hans.
Blok was tot 2005 een van de wekelijkse presentatoren van het radioprogramma Desmet live (thans OBA live) van de Humanistische Omroep. Ze presenteert sinds 2001 het Sinterklaasjournaal en sinds 2002 presenteerde ze de intocht van Sinterklaas, samen met Rik Hoogendoorn en sinds 2007 met Jeroen Kramer.
Aart Staartjes. Door de jaren heen is de rol van Sinterklaas door verschillende acteurs vervuld, waarvan de bekendste Adrie van Oorschot (1965-1985) en Bram van der Vlugt (1986-2010) zijn.
Vanaf 1964 werd besloten om elk jaar naar een andere locatie te gaan en daarmee werd Adrie van Oorschot aangesteld als de officiële "nationale" TV-Sinterklaas. Deze werd in 1986 opgevolgd door Bram van der Vlugt en in 2011 werd Van der Vlugt na 25 jaren opgevolgd door Stefan de Walle.
De meeste kinderen krijgen tussen hun zesde en negende te horen dat Sinterklaas niet bestaat. Vroeger waren kinderen iets ouder, nu neigt het steeds meer naar rond de zes jaar.
Het verhaal dat de heilige met zijn stoomboot uit Spanje komt, verschijnt voor het eerst in 1850 in het boek van Jan Schenkman. De stoomboot was een modern vervoermiddel in die tijd, maar waarom Schenkman koos voor Spanje als herkomstland, is historici een raadsel.
Ook over zijn ouders weten we het een en ander. Zo zou zijn vader Epiphanius heten en zijn moeder zou Nonna of Giovanna heten. Nicolaas was erg gelovig en dit was dan ook terug te zien in zijn leven.