Een snelgroeiende bodembedekker is de plant Geranium macrorrhizum ´Spessart´. Deze soort bloeit in de periode mei t/m juli met witroze bloemen. De plant vormt na enige tijd een dichte border waardoor onkruid nog nauwelijks kans krijgt om te groeien. De hoogte van deze plant is ongeveer 20 tot 30 centimeter.
Klimop (Hedera helix) is een groenblijvende, houtige klimmer maar hij komt ook vaak voor als bodembedekker. Je herkent deze plant aan zijn kenmerkende bladeren, die donkergroen en hartvormig zijn. Het is een goede bodembedekker tegen onkruid die elke bodem aankan en groeit in de zon, halfschaduw en zelfs schaduw.
Planttijd. Bodembedekkende planten zijn vaste planten of heesters/struiken die in container verkocht worden. Hierdoor kunnen zij het gehele jaar door geplant worden (behalve bij vorst overdag en in de zomer bij extreem warm weer).
De Goudaardbei, Perzische muts, Stekelnootje, Elfenbloem, Ezelsoor, Dwergmispel, Maagdenpalm en Ooievaarsbek zijn voorbeelden van bodembedekkers wintergroen. Naast dat de namen leuk klinken zijn ze goed te combineren met andere planten in uw tuin.
Het belangrijkste verschil tussen boomschors en houtsnippers, zit hem in de levensduur. Houtsnippers kennen over het algemeen een kortere levensduur in vergelijking met boomschors, dit moet daardoor veel sneller vervangen of aangevuld worden.
Cacaodoppen zijn duurder dan boomschors. Een cacaodop verteert in een jaar. Dit zorgt voor meer voeding voor de bodem, maar betekent ook dat je de cacaodoppen jaarlijks moet vervangen. Cacaodoppen zijn kleiner dan boomschors, dus je hebt meer nodig om dezelfde hoeveelheid bodem te bedekken.
Lavendel combineren met andere planten
Lavendel is mooi te combineren met de buxus. Lavendel vormt ook een mooie combinatie met echinacea. Siergrassen kan je ook combineren met lavendel. Laat je verrassen door de combinatie van lavendel en rozen.
De bedoeling van bodembedekkers is de grond zo snel mogelijk te bedekken. De planten worden dus dicht bij elkaar geplaatst om snel bodembedekkend te zijn. De plantafstand die opgegeven is op de plantenfiche staat. Hier dus min of meer vast.
Hoeveel bodembedekkers per vierkante meter ? De Bodembedekkers zijn er in verschillende soorten en maten, hoe groter de maat hoe minder je per m2 nodig hebt. Maar gemiddeld gaan er 9 in een vierkante meter. Dus hoe voller de planten zijn, hoe meer de bodem bedekt is.
Nadelen van houtsnippers
Houtsnippers verteren op den duur. Maar dragen dan wel bij aan een vruchtbare bodem. Soms verplaatsen vogels enkele houtsnippers waardoor ze op het gras of de bestrating kunnen komen. Om de decoratieve waarde te behouden moet om de paar jaar een nieuw laagje houtsnippers worden gelegd.
Bloeiende vaste planten en siergrassen doen het niet goed in schors. Schors verteert, waardoor de bodem verzuurt. De meeste bloeiende vaste planten en siergrassen verdragen dit niet maar geven de voorkeur aan een neutrale tot kalkrijke bodem.
Campanula portenschlagiana is een laagblijvende bodembedekker en halfwintergroen. Deze tuinplant sterft in de winter bovengronds af en maakt in het voorjaar weer nieuwe uitlopers.
Vetkruid (Sedum) is een bodembedekker die ideaal is voor mensen zonder groene vingers. Hij heeft namelijk amper verzorging nodig.
Combineer ze daarin bijvoorbeeld een mooi siergras als lampenpoetsergras (Pennisetum alopecuroides) of bamboe voor een luchtig accent. Maar ook verwilderingsbolletjes – die gewoon in de grond kunnen blijven – staan er leuk tussen, zoals sneeuwklokjes, sneeuwroem, krokusjes en allerlei narcissen.
Houtsnippers gebruiken in de tuin
Houtsnippers in de tuin zien er niet alleen mooi uit, maar ze zorgen er ook voor dat de grond minder snel uitdroogt en dat is fijn voor de planten. Daarnaast werkt het de groei van onkruid tegen, waardoor je minder tijd kwijt bent aan onkruid wieden.
Je kan eenjarige bodembedekkers zaaien vanaf mei tot half juni. Vroeg zaaien heeft de voorkeur. VOORBEREIDING OP HET ZAAIEN OF PLANTEN VAN BODEMBEDEKKERS. Voor je bodembedekkers zaait of plant kan je best alle wortel- en zaadonkruiden goed verwijderen.