Werking van een biologisch filter: het door een pomp aangevoerde vijverwater is zuurstofrijk en bevat kleine vuildeeltjes. Bacteriën in het filter breken dit vuil af en zetten het om in CO2. Deze CO2 wordt opgenomen in het water en laat de zuurstofplanten groeien.
de werking van een biofilter
Tijdens de doorgang van de vervuilde lucht door het filter gaan de vervuilende stoffen over van de gasfase naar de vloeistof fase. Vervolgens breken de micro organismen deze verbindingen af. Voor deze omzetting hebben deze micro organismen behoefte aan fosfaat, natrium en calcium.
Een biofilter verwijdert met micro-organismen (meestal bacteriën) ammoniak, geur en fijnstof uit de uitgaande stallucht. Biofilters worden ook wel biowand of biobed genoemd.
Biologisch filter zelf maken
Een biologisch filter bestaat uit niets anders dan een hoeveelheid poreus filtermateriaal (schuimrubber, lavastenen) waarin vuildeeltjes uit de vijver blijven hangen. Hierop gaan vervolgens bacteriën groeien. In een eenvoudige plastic bak kun je daarom ook zelf een filter maken.
Hoe werkt een biofilter? Een vijverpomp pompt het water door de biofilter. In dit biologische filter zitten bacteriën die afvalstoffen omzetten in koolzuur. Het koolzuur wordt weer de vijver ingepompt en dient dan als voeding voor de planten in de vijver.
Ja, een vijver kan gezond en in balans blijven zonder dat je een uv-filter of pomp gebruikt. De waterplanten vormen namelijk de natuurlijke filter om het water schoon te houden en vrij van algen. Met de juiste samenstelling kan zelfs afvalwater gezuiverd worden, zodat het onschadelijk is voor het milieu.
Vijverfilter met filtermatten
Zorg ervoor dat de ton hoger wordt geplaatst dan het niveau van het water. Op de bodem van de ton leg je de nodige keien. Daarbovenop leg je filtermatten, bioballetjes en opnieuw een filtermat. Daarop komt een laag keramische buisjes en tot slot nog een laatste filtermat.
Globaal is een bioloog van 1/3 de bakinhoud voldoende.
Filterschuim en filterwatten zijn ideaal voor mechanische filtratie. De sterke nylonvezels verwijderen grof vuil uit het vijverwater. Voor de biologische filtratie is het erg handig om filterlava te gebruiken. Dit is perfect voor de bacteriële afbraak van onzichtbaar vuil en schadelijke stoffen.
Het filter fungeert als het hart van je vijver, om ervoor te zorgen dat ammoniak, nitriet en nitraten worden afgebroken. Een tricklefilter, ook wel druppelfilter genoemd, is vooral bedoelt voor biologische filtratie en blinkt daar als geen ander in uit.
Het voordeel van een bioloog is dat u het filter (materialen) niet vaak hoeft te verschonen, daar u anders het bacteriecultuur weer doet verstoren, u hoeft er alleen voor te zorgen dat er geen verstoppingen kunnen ontstaan waardoor er geen optimale filtering bestaat.
Om een gezond en evenwichtig plantenfilter te krijgen, raden we aan om een poreus vijversubstraat op de bodem te plaatsen. In de stenen korrels kunnen bacteriën zich nestelen, die helpen om de sliblaag te laten verdwijnen en het water zuiver te houden.
Bevestig de vijverslang aan de vijverpomp en aan het vijverfilter, verzeker de slang met een slangklem , zodat door de druk van het water de slang niet van de tule kan afschieten, en plaats dan de pomp in het water. Plaats de stekker in het geaarde stopcontact en de pomp zal gaan werken.
Het voorjaar is het belangrijkste moment voor het schoonmaken van je vijver. In deze periode kun je een grote schoonmaak houden. Maak de vijver zeker niet te vaak schoon. Telkens als je dit doet verstoor je de rust van je vissen.
Het is raadzaam om uw vijverfilter één of twee keer per jaar een goede schoonmaakbeurt te geven. Omdat het najaar de periode is waarin het meeste vuil in de vijver belandt, is het slim om het vijverfilter in elk geval rond het einde van de herfst een keer schoon te maken.
De studie Biologie gaat over alles wat leeft (mensen, dieren, planten, micro-organismen) en dat bestudeer je op alle niveaus, van molecuul tot ecosysteem, en de samenhang daartussen.
De Bioloog houdt zich bezig met onze natuurlijk omgeving. De Bioloog onderzoekt het functioneren van mensen, dieren, planten en micro-organismen. De Bioloog onderzoekt deze op een heel klein (molecuul) niveau maar ook op een groot (populaties, ecosystemen) niveau.
Wat verdient een Bioloog? Het salaris van de Bioloog is afhankelijk van de sector waarin de Bioloog werkzaam is. Een beginnend onderzoeker verdient vaak minder dan een Bioloog die in het bedrijfsleven werkzaam is. Gemiddeld verdient de Bioloog tussen de €2000,- en €3600,-.
De vortex of draaikolkfilter
Het vijverwater komt aan de onderkant binnen en door de ronde wand ontstaat er een voortdurende draaikolk. Deze draaikolk maakt dat de zwaardere vuildelen in het water naar beneden gezogen worden en worden verzameld op de bodem.
Deels ingegraven
Een drukfilter kun je deels ingraven bij de vijver. Een deels ingegraven filter heeft als voordeel dat je deze makkelijker kunt wegwerken bij de vijver. Ook geeft een drukfilter je de mogelijkheid om daarna het water naar een hoger niveau te verplaatsen, bijvoorbeeld voor een beekloop of waterval.
Basisregel: per 1.000 liter (een kubiekek meter) vijverwater kan er 20 cm vis leven. In een vijver van 5000 liter wilt dat zeggen ongeveer 125 cm vis, bijvoorbeeld 30 goudelritsen of 7 tot 12 goudwindes.
Hoe diep moet een natuurlijke vijver zijn
80-100 cm - Het diepste gedeelte van de natuurlijke vijver is 80 cm diep. Dit is ook diep genoeg om vissen te houden. Dieper dan tachtig centimeter is niet aan te raden, dan warmt het water in de zomer niet goed op.