De oplossing: draai wekelijks een wasbeurt op minimaal 60 graden (bijvoorbeeld handdoeken of beddengoed). Zo voorkom je bacteriegroei. En draai één keer per maand een was op 90 graden. Vetluis wordt gedood en nare luchtjes verdwijnen!
Het schoonmaken van de wasmachine in combinatie met soda en de hoge temperatuur lost al het vuil op. Een wasmachine reinigen met vaatwastabletten voorkomt vetluis, waardoor de wasmachine geen vieze geur afgeeft.
Vetluis kun je op de volgende manier uit je wasmachine verwijderen: Draai een kookwas van minimaal 90º graden Celsius. Een programma van 60º graden zal niet genoeg zijn om het vetluis te verwijderen. Door deze hoge temperatuur dood je al het vetluis en zal het wegspoelen.
Kookwas: Magie voor vetluispreventie. Antwoord: Een regelmatige kookwas kan de ophoping van vetluis voorkomen en de wasmachine schoon houden draai 1 keer per maand op 90 graden.
Als de wasmachine stinkt en de was muf ruikt na het wassen dan is 'vetluis' de boosdoener.
Deze zwarte vlekken en strepen ontstaan meestal door vetluis in de wasmachine. Vetluis is een opeenstapeling van vet- en zeepresten in de wasmachine. Een deel van deze vet- en zeepresten laat los tijdens het wassen op hogere temperaturen, waardoor ze zich in uw wasmachine verspreiden en dus over uw wasgoed.
Dit wordt ook wel wasluis genoemd. Je ziet deze viezigheid vaak in de rubbers rond het deurtje van je wasmachine. Wanneer je wasmachine stinkt en de was ruikt muf na het wassen is er grote kans dat je machine hier last van heeft.
Heb jij last van vetluis vlekken in kleding na het wassen? Zorg er dan voor dat je op een warme temperatuur (vanaf 40ºC) wast en reinig goed achter de rubberen afsluiting rond de deuropening, in de pomp en afvoerslangen. Daarnaast wordt aangeraden jouw wasmachine een à twee keer per maand goed schoon te maken.
"Onze experts raden het gebruik van azijn in wasmachines af", zegt Jennita van Herrikhuijzen van wasmachinefabrikant Miele. "We snappen de tip, want op het oog zorgt azijn ervoor dat je was of machine schoon kan worden. Maar de bijtende stoffen in azijn kunnen onder andere de rubbers van je wasmachine uitdrogen.
Vaatwastabletten reinigen jouw wasmachine ook grondig. Vaatwastabletten zijn goed in het bestrijden van vetluis. Plaats 1 of 2 vaatwastabletten in de wasmiddellade en zet de kookwas aan.
Vetluis is niet alleen vies (je ruikt het wanneer je er last van hebt en je was wordt niet meer helemaal fris), maar als je wasluis niet aanpakt, kan het ook schadelijk zijn voor je wasmachine. Het kan zich verspreiden naar de slangen van je wasmachine en zelfs schade veroorzaken aan de waterniveauregeling.
Ook soda is een prima middel om de wasmachine vet, vuil en kalkvrij mee te maken. Gebruik niet meer dan een halve kop soda. Doe dit in de lege trommel, kookwas aan en voordat je het weet is je wasmachine weer brandschoon.
Hierdoor was je ook nog eens zuiniger en blijft je wasmachine langer goed. Als wasverzachter zijn er verschillende soorten azijn inzetbaar. Natuurazijn wordt het meest gebruikt, omdat het relatief minder zuur bevat.Maar ook schoonmaakazijn en appelazijn zijn geschikt als wasverzachter.
Stinkt je was na het reinigen van je wasmachine nog steeds? Misschien gebruik je dan te veel of te weinig wasmiddel. Ook kun je een kopje schoonmaakazijn aan de was toevoegen en de was daarna nog eens laten draaien. Schoonmaakazijn neutraliseert vieze geurtjes en dit product zorgt dan ook voor een fris ruikende was.
De wasmachine
De handdoeken kunnen achtergebleven viezigheid en vocht absorberen waardoor ze gaan stinken. Het is daarom goed de machine maandelijks te reinigen.
De wasmachine wordt niet meer heet genoeg om alle wasmiddel goed op te lossen. Er blijven dan vetten achter waardoor vlekken veroorzaakt worden en de wasmachine zuur en muf kan ruiken.
Het tast wasmachineonderdelen, zoals de rubbers, aan. Ook maakt azijn niet alle soorten vlekken schoon. Gebruik het dus zeker niet bij elke wasbeurt, maar liever maximaal 1 keer per maand. En gebruik ook altijd natuurazijn en geen schoonmaakazijn, want dat is milder.
Je kunt de azijn (een scheutje is voldoende) in hetzelfde vakje schenken als dat je normaal met de wasverzachter doet. Dit zorgt voor minder kalkaanslag en dus gaat je machine veel langer mee! Doordat azijn een natuurproduct is, is het ook nog eens minder schadelijk voor het milieu.
Met een halve kop soda (niet hetzelfde als baksoda) of een fikse scheut natuurazijn in de lege trommel (dus niet in het zeeplaatje) draai je een wasprogramma op 90 graden. De hoge temperatuur en het schoonmaakmiddel lossen kalk, vet en vuil op en zorgen ervoor dat de was weer lekker ruikt.
Doe een flinke scheut natuurazijn, of een kop soda in de lege trommel en zet je wasmachine aan op 90ºC. Hierdoor wordt al het vet, vuil en kalk opgelost en ruikt je wasmachine weer hartstikke fris!
Gelukkig is het schoonmaken van het rubber een eenvoudige taak. Maak een mengsel van water en azijn en gebruik een spons om het rubber grondig te reinigen. Vergeet niet om alle hoekjes en gaatjes te bereiken. Spoel het rubber vervolgens af met schoon water en maak het droog met een schone doek.
Zwarte vlekken en strepen op gewassen wasgoed ontstaan veelal door vetluis, een opeenstapeling van vet- en zeepresten in de wasmachine. Doordat een deel van deze laag loslaat bij het wassen op hogere temperaturen, verspreidt deze zich door de wasmachine en dus ook over je wasgoed.
Een van de beste manieren om vetluis te bestrijden is door regelmatig een kookwas te draaien, op 90 graden. Dit doe je natuurlijk zonder wasgoed erin. Door de hoge temperatuur worden de bacteriën gedood en lossen het vet, vuil en zeepresten op. Doe dit één keer per maand of vaker als je veel op lage temperaturen wast.
Hoe reinig ik mijn wasmachine met soda? Je kunt je wasmachine heel goed reinigen met behulp van baking soda. Dit doe je door eens in de twee maanden een half kopje soda in de lege trommel toe te voegen en vervolgens een wasprogramma te draaien op 90 graden. Baking soda lost vuil- en zeepresten op en verwijdert vetluis.
Een vloeibaar wasmiddel is bijvoorbeeld ideaal voor gekleurde was, korte wasprogramma's en om te wassen op lage temperaturen. Een waspoeder is meer geschikt voor hoge temperaturen en voor de witte was. Het kan om die reden verstandig zijn om beide soorten wasmiddel in huis te halen.