Ook in deze situatie is het van belang dat je duidelijk en direct bent. Nogmaals: je hoeft hem niet te kwetsen, maar laat hem duidelijk merken dat je geen interesse hebt. Zeg bijvoorbeeld:“Sorry, ik vind je leuk als collega maar meer ook niet.”
Een van de beste manieren om iemand vriendelijk af te wijzen is door te vermijden dat je hem/haar/hen de schuld geeft. Het is prima om gewoon te zeggen dat je denkt dat jullie niet bij elkaar passen. Als je datingpartner dan wel om wat meer details vraagt, kan je die alsnog geven.
Een afwijzing geeft een pijnlijk gevoel en tast je gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen aan. We zijn sociale wezens. Daardoor hebben we allemaal vanaf de geboorte een instinctieve behoefte om ergens bij te horen en geaccepteerd te worden, ook al hebben sommige mensen die behoefte helemaal verdrongen.
Een liefdesgevoel verdwijnt niet ineens, zoals woede of seksuele opwinding plotseling over kunnen gaan. Het is ook niet hetzelfde als verliefdheid. Verliefdheid gaat op zeker moment vanzelf over. En dat geldt zeker niet voor een liefdesgevoel.
Laat de ander praten en luister zonder oordeel
Iemand die niet lekker in zijn vel zit, voelt daar vaak schaamte of boosheid over. Probeer dus vooral niet te oordelen, en erken het gevoel. Zo nodig je iemand uit om te blijven praten. Je kunt bijvoorbeeld simpelweg zeggen: “Wat vervelend dat je je rot voelt.”
Eindig je verhaal met een terugkoppeling naar waar je op inhaakte. Zo kan je date weer verder waar hij of zij gebleven was, én laat je zien dat je ook oprecht geïnteresseerd was in het verhaal. Een date is geen duo interview. Het is ook goed om af en toe in te haken op een onderwerp en te zeggen wat je ervan vindt.
“Sorry, ik vind je leuk als collega maar meer ook niet.” Ook als hij je nummer probeert te vragen kan je direct doch respectvol antwoorden met: “Leuk dat je m'n nummer vraagt, maar ik ga 'm niet geven. Ik heb namelijk geen interesse.”
Je kunt iemand fysiek negeren door de andere kant op te kijken als je hem/haar tegenkomt. Of je weigert iemand te groeten. Op zich vertel ik daarmee niets nieuws. Negeren kan ook door in de groep iemand te vermijden, bij hem/haar uit de buurt te blijven.
Wanneer een vriendschap bijna uitsluitend negatieve gevoelens bij je opbrengt, kan het zijn dat je een ongezonde vriendschap hebt. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer jouw vriend(in) niet beschikbaar is. Hij of zij is niet beschikbaar voor afspraken, maar ook niet wanneer jij jouw vriend(in) nodig hebt.
Bel 112 (spoednummer) als er sprake is van een noodsituatie die onmiddellijke actie van de politie vereist. Bel 0900-8844 (algemene meldlijn) in de andere gevallen en vertel wat er aan de hand is.
Zorg ervoor dat je altijd vanuit je zelf praat
Ook al vind een ander het onzin, het blijft jouw gevoel en daar kan niemand iets aan toevoegen. Breng je grens dan ook als zodanig. Blijf beleefd en gericht. Zo kun je bijvoorbeeld zeggen dat je iets niet prettig vind, omdat het je ongemakkelijk laat voelen.
Geef aan dat je het een leuk idee vindt, maar je op dit moment er gewoon geen tijd voor hebt, of het nu even te veel is.Durf van een ja toch nog een nee te maken. Het is oké dat je van mening verandert, maar geef dit wel op tijd aan! Het is voor de ander niet prettig als je je op het laatste moment bedenkt.
Je afgewezen, gekwetst en aangevallen voelen, heeft vaak alles te maken met de menselijke behoefte om gewaardeerd en geaccepteerd te worden door anderen. We verwachten vaak van anderen dat zij ons zien, waarderen en accepteren en zijn teleurgesteld als onze behoeften niet vervuld worden.
Ervaar je weinig tot geen gevoelens en/of emoties, dan is er in de meeste gevallen sprake van onderdrukking ervan. Dat kan al vanaf heel jong zijn, en is doorgaans totaal onbewust. Vrouwen hebben vaker een probleem met het toelaten van boosheid, mannen met het toelaten van verdriet.
Het gevoel van 'niet gezien worden', kan ontstaan wanneer jouw emoties of reacties worden afgewezen. Of wanneer je de verwachting hebt afgewezen te gaan worden. Dit kan leiden tot het gevoel dat je er niet mag zijn en het gevoel dat je tekortschiet. Vaak is dit te herleiden naar eerdere situaties waarin dit gevoeld is.