De nieuwe vacht groeit door de oude heen. In deze periode gaat de vacht snel klitten en/of vilten. Het is heel belangrijk om regelmatig & goed te borstelen om dit te voorkomen. De vachtwissel begint tussen de 7-8 maanden en duurt gemiddeld toch zeker tot de 15e maand.
De vacht is op z'n mooist als deze ongeveer 10 – 15 cm lang is. De haren zijn recht, golvend of in spiraalvorm in lagen vallen. De vacht mag niet te dik of te vol zijn, maar ook zeker niet pluizig of dun.
HOE VAAK NAAR DE TRIMSALON ? Dit komt voor veel Doodle-eigenaren als verrassing; Vanaf 6 maanden is het een must iedere 8-10 weken de vacht in de trimsalon te laten behandelen. Om de vacht klitvrij en op praktische, maar toch zeer aaibare lengte te houden is het echt raadzaam uw Doodle op tijd te laten trimmen.
Als een labradoodle geboren is, heeft zo'n hond net als elke puppy een puppy vacht. Deze zal verwisselen in een volwassen vacht als de labradoodle ongeveer tussen 9 en 14 maanden oud is. De meeste honden krijgen hun volwassen vacht doordat ze verharen. Ze verliezen dan hun puppyvacht en krijgen volwassen vacht.
Voor- en nadelen van de (Australian) Labradoodle
De hond zit vol met energie en die moet hij dagelijks kwijt. De hond doe je geen groter plezier met buiten rennen, voorwerpen laten zoeken en dingen te leren. Het nadeel van deze eigenschap is dat de hond zich snel gaat vervelen en kattenkwaad gaat uithalen.
Het is inderdaad mogelijk om je Labradoodle te trainen om alleen thuis te blijven. Het is en blijft een gezelschapsdier, dus denk niet dat je hem aan kunt leren om 8 uur per dag alleen te zijn. Het wordt door experts aangeraden om je hond niet langer dan 4 á 5 uur alleen thuis te laten.
Met betrekking tot kleur zijn er heel veel verschillende kleuren of kleurcombinaties. Deze keur kan in de loop der jaren ook nog gaan veranderen niets voor niets worden Labradoodles met regelmaat toverballen genoemd. Een fleecevacht voelt licht, zacht en zelf een beetje luchtig aan.
deze kan duren tot ongeveer de 15e maand. Iedere vacht is anders en iedere vachtwissel verloopt ook anders door verschillende invloeden (denk aan gezondheid, wandelingen, zwemmen, voeding, verzorging etc.)… Vandaar dat meningen zeer verschillend kunnen zijn wat betreft het advies over aantal keren borstelen per week.
Was niet meer dan noodzakelijk om de vetlaag van de huid intact te laten ofwel de mogelijkheid tot herstel te geven na een wasbeurt. Indien je regelmatig jouw Doodle wilt wassen probeer dit te beperken tot eens per 8 weken.
Je kunt wel een schatting maken en dan zou je in het eerste levensjaar van je labradoodle gemiddeld rond de 3000-3500 euro kwijt zijn. Vanaf het eerste jaar zul je gemiddeld 1000 euro per jaar kwijt zijn. Bedenk dus voor je een labradoodle aanschaft dat dit best dure honden zijn.
Het is niet makkelijk om een hond te knippen met haren over het hele lichaam. Een trimsalon doet dit dagelijks, waardoor ze erin gespecialiseerd zijn. Qua kosten en prijs ben je bij de trimsalon ongeveer 60 euro kwijt voor het knippen / trimmen en een bad voor je labradoodle.
Labradoodles zitten boordevol energie en hebben veel beweging nodig. Labradoodles houden van gezelschap; het gezelschap van andere honden, van andere mensen en vooral van jou. De liefde van labradoodles voor hun baasjes is sterk en ze kunnen niet goed tegen alleen zijn.
Voor de eerste 10 maanden is het advies dan ook: -Wandelen - Maximaal 5 minuten wandelen per levensmaand. Dat wil zeggen dat een pup van drie maanden maximaal 15 minuten per wandeling mag lopen. De pup mag dit wel zes keer op een dag doen en dus in totaal anderhalf uur lopen, maar niet in één wandeling anderhalf uur.
Zeker pups hebben de neiging om te blijven spelen en rondrennen, hoewel ze ongeveer 15 uur slaap per dag nodig hebben.
Karakter van de labradoodle
De labrador wordt beschouwd als de clown onder honden. Hij is altijd in een goed humeur, speelt graag, heeft een evenwichtig karakter en is een echt maatje voor kinderen. Het kortharige ras, dat tot de jachthonden behoort, kan soms stormachtig zijn en is ook erg hebzuchtig.
Labradoodle f3: Een raszuivere labradoodle met hypoallergene vacht. Simpel uitgelegd geeft de f bij een labradoodle de generatie aan. Een labradoodle F3 is dus een kruising uit de derde generatie. Als een labrador retriever direct met een poedel wordt gekruist, is de labradoodle die eruit komt een f1.
Een fleecevacht heeft haren met een kleine slag erin, bij een curly fleece zijn de krullen duidelijker zichtbaar. Alle vachten zijn geschikt voor mensen met een allergie, maar bij bepaalde vormen van astma of bij allergie voor huisstofmijt is de fleece vacht nog meer aan te raden.
De vacht van een Australian Labradoodle hoort niet te verharen, geeft geen typische hondengeur af en zou geen allergische reacties moeten geven. De vacht is golvend of krullend. De honden hebben geen ondervacht. Een Australian Labradoodle kent geen ruiperiode, maar verliest wel haar.
De 12 kleuren die je bij labradoodles vindt zijn abrikoos, blauw, café, chocolade, crème, kalk, karamel, lavendel, parchment, rood, zilver en zwart. Al deze kleuren kunnen weer terugkomen in een lichte en donkere versie. Vaak verschilt de kleur van de neus wel per vachtkleur.
De labradoodle mini wordt minimaal 35 centimeter groot en kan doorgroeien tot een schofthoogte van 43 centimeter. De medium is tussen de 43 en kan zo'n 53 centimeter groot worden en de grootste variant zal tot een hond uitgroeien van tussen de 53 en 63 centimeter.
Daarnaast is er de kwestie van het 'hypoallergeen' zijn. Helaas blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht dat er geen bewijs is dat de labradoodle hypoallergeen zou zijn. Sterker nog: de labradoodle blijkt meer allergie-opwekkende stoffen aan te maken dan bijvoorbeeld de labrador!
Een Labradoodle is een mix van verschillende rassen. De meeste fokkers gaan erg zorgvuldig te werk, daarom kost een Labradoodle zo'n € 1.700,- tot € 2.500,-. Denk naast de aanschafkosten van de hond ook aan kosten voor voeding, de dierenarts, hondenbelasting en een puppycursus.
Deze honden raken opgewonden van dingen die andere honden niet eens zien of opvallen. Je hond is niet constant druk en opgewonden. Vaak is het maar een kort moment of een korte periode. Drukke honden hebben vaak een wilde, bijna paniekerige, blik in hun ogen.