Armenië, officieel de Republiek Armenië, is een bergachtig land in de Zuidelijke Kaukasus, gelegen in het noordoostelijke deel van het Armeense Hoogland. Geografisch gezien behoort het land tot Azië, maar in culturele en historische zin beschouwt het zich als behorend tot Europa en noemt zich een Europees land.
Amsterdam, Rotterdam en Den Haag hebben ook het grootste aantal uitkeringsontvangers en het grootste aantal inwoners met een niet-westerse migratieachtergrond.
Inwoners met een migratieachtergrond uit Armenië (totaal 8.615 in 2022) Gebruik het filter boven de grafiek om het totaal aantal inwoners met een migratieachtergrond te tonen (standaard selectie), of om het aantal inwoners met een eerste of tweede generatie migratieachtergrond te tonen.
Perzische en hellenistische periode
Armenië was oorspronkelijk een zelfstandig koninkrijk onder de naam Urartu. In de tijd van de Perzen was Armenië een satrapie (provincie) van het Perzische Rijk.
De officiële taal in Armenië is Armeens en wordt door 96 procent van de bevolking gesproken. Over het algemeen spreekt en verstaat iedereen ook Russisch. Daarnaast spreekt men vaak of Engels, of Frans of Duits. Het Armeens is een Indo-Europese taal.
Het grootste gedeelte (94 procent) van de bevolking in Armenië is christelijk en behoort tot de Armeens apostolische kerk. Daarnaast zijn er in Armenië protestanten, rooms-katholieken, aanhangers van de Russisch-orthodoxe kerk en een kleine groep moslims. Armeense apostolische kerk: Armenië was in 301 n.
Armeniërs zijn gastvrije en vrijgevige mensen. Ze lijken in eerste instantie iets introverter dan de Georgiërs, maar ook hier geldt de regel de gast is een geschenk van God. Voordat je het weet, zit je tijdens je rondreis door Armenië aan een rijkelijk gedekte tafel met een glas cognac of wodka in je hand.
De kleurcode van het reisadvies voor Armenië is groen, geel en een deel rood. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent. Er zijn grote veiligheidsrisico's in het rode gebied. Azerbeidzjan heeft op 19 en 20 september 2023 militaire acties uitgevoerd in de regio Karabach.
Volgens de traditie stammen de Armeniërs rechtstreeks af van Hayk, een achter-achterkleinzoon van Noach die met zijn beroemde ark vastliep op de flanken van de Ararat. In de tentoonstelling In de ban van de Ararat maakt de bezoeker een reis door de rijke geschiedenis van Armenië.
Armenië heeft daarom een lange historie, wat terug te zien is in de zeer oude kloosters (o.a. Khor Virab, Geghard en Haghpat en Sanahin) en andere historische bouwwerken. Daarnaast staat Armenië bekend om zijn gastvrije bevolking en vele mooie landschappen.
Geografisch gezien behoort het land tot Azië, maar in culturele en historische zin beschouwt het zich als behorend tot Europa en noemt zich (net als Georgië) een Europees land. Armenië is sinds 2001 lid van de Raad van Europa. Het land grenst aan Georgië, Azerbeidzjan, Iran en Turkije.
Armenië is een goedkope bestemming. In Jerevan zijn de overnachtingen nog relatief duur, daarbuiten liggen de prijzen aanzienlijk onder het niveau van elders in Europa. Ook aan maaltijden en drankjes hoef je niet veel te besteden.
Het grote twistpunt tussen de twee landen is de Armeense genocide. Vanaf april 1915 werden in de nadagen van het Ottomaanse Rijk, de voorloper van het moderne Turkije, Armeniërs verdreven uit hun leefgebieden. Er werden 1 tot 1,5 miljoen Armeniërs vermoord.
Het is de enige Turkse stad waar nog Armeniërs leven, niet meer dan veertigduizend in totaal. In de steden, dorpen en bergen van Anatolië is het Armeense volk verdwenen.
Er wordt vooral veel lams- en rundvlees gegeten en overal kun je khorovats (gebarbecued vlees of vis) bestellen. Andere Armeense specialiteiten zijn bastoerma (gedroogd rundvlees) en dolma (rijst en vlees in wijnbladeren). Vaak wordt een maaltijd geserveerd met lavash, dit is een traditioneel brood.
De Armeniërs of Armenen (Armeens: Հայեր, Hajer) vormen een Indo-Europees volk dat tussen de 3000 en 4000 jaar oud is en zijn oorsprong heeft in het gebied dat ongeveer overeenkomt met het huidige land Armenië en het huidige Oost-Turkije. Door de Armeense diaspora zijn de Armeniërs verspreid over de hele wereld.
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal 6 maanden geldig is. Een ID-kaart voldoet niet als geldig reisdocument voor Armenië.
Wat is er aan de hand in Armenië? Het smeulende conflict in de enclave Nagorno-Karabach is weer opgelaaid. Het conflict speelt inmiddels ruim dertig jaar. Sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie eind jaren 80 strijden Armenië en Azerbeidzjan om Nagorno-Karabach.
In de afgelopen tientallen jaren kwam het meermaals tot botsingen tussen Azerbeidzjan en Armenië. In 2020 leidde dat tot een oorlog waarbij Azerbeidzjan de controle kreeg over de enige verbindingsweg tussen Armenië en Nagorno-Karabach: de Lachin-corridor.
Tussen Armenië en Turkije bestaat juist een gespannen relatie vanwege de Armeense genocide – de massale moordpartijen op Armeniërs in Turkije in de periode 1895-1923. Turkije weigert deze genocide te erkennen en ontkent dat er een vooropgezet plan tot uitroeiing was.
' 'Armenië was het eerste christelijke land ter wereld (sinds 301 na Christus).
In 2023 telt de bevolking van Armenië 2.777.970 inwoners. In 1960 woonden er in Armenië nog 1.904.148 personen.