Tijdens de fermentatie wordt de drank luchtdicht afgedekt en 24-48 uur bewaard op een temperatuur van gemiddeld 18 graden. Binnen deze tijd vermenigvuldigen de bacteriën zich en voeden ze zich met de (melk)suiker van de basisdrank. De suikers worden opgenomen en door de kefirkorrels omgezet in verschillende zuren.
Suiker en kefir zorgen samen voor gisting. Gisting is fermenteren en dat zorgt o.a. voor de lactobacillen die we nodig hebben. De kefir is dolblij met geraffineerde biologische suiker. Hoe meer suiker/glucose, hoe meer voeding, hoe mooier de korrel wordt en hoe meer het groeit.
De waterkefirbacteriën hebben een bron van voeding nodig om te kunnen vermeerderen en de gefermenteerde drank waterkefir te produceren. De bacteriën in melkkefir zijn dol op melksuiker (lactose) waardoor ze de zuurachtige smaak van melkkefir produceren.
Van de zuivere suikersoorten geeft biologische suiker stabiel goede resultaten, in rietsuiker willen nog wel eens wat verontreinigingen zitten. Als u voor biologische rietsuiker kiest, zit u veilig.
En wat blijkt? In kefir zit maar liefst 150.000 keer meer bacterie-inhoud dan Yakult. Kefir bevat dus vele malen meer bacteriën dan de andere twee drankjes. Het voordeel van kefir ten opzichte van Yakult en yoghurt is dat het vele malen meer bacteriën bevat, inclusief de belangrijke gisten, zonder toevoegingen!
Normaal gesproken kan een gezond mens prima één glas water- of melkkefir per dag drinken. Met 100 ml kefir per dag heb je je dagelijkse behoefte aan goede bacteriën al binnen.
Kefir vs. kombucha, wanneer wat drinken? Beide dranken kunnen op elk moment van de dag gedronken worden, maar experts raden aan om kefir op een lege maag te drinken om de opname van probiotica te maximaliseren.
Kefir zou gezonder zijn dan yoghurt. Beide zuivelproducten bevatten zogeheten probiotica, bacteriën die levend aankomen in je darmen. Aan die probiotica worden verschillende gezondheidsvoordelen gelinkt, zoals het verminderen van darmklachten en een verbeterde weerstand.
Vaak worden citroen en vijgen toegevoegd. Het is echter geen vereiste om een citroen toe te voegen. Het gaat prima zonder, al is het wel zo dat een citroen de oplossing meteen een zuur klimaat geeft, waardoor de kefir snel zijn werk doet en infectie wordt voorkomen.
De bacteriën in waterkefir staan bekend als probiotica. Deze goede bacteriën dragen bij aan een goede spijsvertering en een gezonde darmflora. Gezien meer dan 75% van je immuunsysteem zich bevindt in je spijsverteringskanaal is het dan ook niet vreemd dat waterkefir een positief effect heeft op de gezondheid.
Je bent de kefir al 3-4 dagen vergeten.
De Kefir zal slijmerig, dik en klonterig zijn. Maak een nieuwe bereiding. Na 24 uur de korrels spoelen en weer met melk wegzetten. Na een paar keer bereiden en spoelen komt de kefir meestal weer "bij".
Aan het drinken van waterkefir zit geen beperking. De drank bevat echter wel wat suiker. Ben je gevoelig voor suikers, hou het dan op maximaal 5 glazen per dag.
Kefir heeft een hoge voedingswaarde, is rijk aan probiotica en helpt bij de spijsvertering en een gezonde darmflora. Naast het bovenstaande bevat kefir nog veel meer mineralen en vitaminen. Enkele voorbeelden zijn: magnesium, vitamine C, vitamine B12, biotine, enzymen en veel vitamine K2.
Arla biologische kefir is een pure zuiveldrank gemaakt volgens authentiek recept. Het is een natuurlijke bron van voedingsstoffen. Kefir bevat rechtsdraaiende melkzuurbacteriën, calcium, eiwitten, vitamine B2 en B12. Arla biologische kefir heeft maar twee ingrediënten: biologische melk en échte kefirculturen.
Sinds kefir in Nederland zo populair is geworden, zien we ook in Nederlandse supermarkten als de Lidl, AH, Jumbo en Aldi producten verschijnen die de naam 'kefir' dragen. Kefir uit de supermarkt is echter een misleidend product: het is geen échte kefir en u biedt niet de gezondheidsvoordelen van zelfgemaakte kefir.
#1: Kefir werkt cholestorolverlagend, antibacterieel en ontstekingsremmend. De probiotische micro-organismen in de kefirculturen verlagen ook cholesterolwaarden in ons lichaam (2).
Gebruik regelmatig, als je melkproducten verdraagt, wat zure melkproducten (biologisch) of kefir. Deze werken licht cholesterolverlagend door hun gunstige invloed op de darmen.
In tegenstelling tot Skyr, zit er in melkkefir namelijk bijna geen lactose meer. Als u het belangrijk vindt dat de yoghurt vooral veel eiwitten bevat, dan is Skyr waarschijnlijk uw eerste keuze.
Melkkefir kun je 1 week goed houden, mits je het in de koelkast zet en regelmatig de dop losdraait. Dit laatste ivm de druk die op de dop staat (door het koolzuurgas).
Hoe lang kan ik de klaargemaakte Kefir bewaren? Melkkefir blijft ongeveer een week goed in de koelkast.Waterkefir kun je tot wel 6 weken goed houden op een koele plek of koelkast.
De kefir begint na een paar dagen tot een week goed te groeien.Vervolgens wordt in een periode van 2 weken tot een maand de groei steeds minder, totdat het stopt of zelfs achteruit gaat. Is de groei eenmaal gestopt, dan zal het waarschijnlijk nooit meer gaan groeien en moet u met nieuwe/actieve waterkefir aan de slag.
Melkkefir is prima te gebruiken als een gezonder alternatief voor de gemiddelde drinkyoghurt. Je kan dagelijks een glas drinken of gebruiken in een fruit/groente smoothie. Houd er rekening mee dat er nog wel een heel klein beetje lactose aanwezig is.
Omdat ze verschillende bacteriën bevatten, is de één niet per se gezonder dan de ander. Wanneer je niet goed reageert op melkeiwitten, kun je beter kiezen voor kombucha of waterkefir. Om optimaal te kunnen profiteren van de probiotische werking, is het aan te raden om beide dranken af te wisselen.
Gefermenteerd eten en drinken is goed voor de darmflora. Kefir is iets gezonder dan karnemelk omdat het meer probiotica (levende micro-organismen) en vitamine B12 en K2 bevat. Karnemelk is een traditioneel Nederlands product en kefir komt oorspronkelijk uit de Kaukasus-regio.