Barolo wijn wordt gemaakt van de Nebbiolo-druif Barolo wordt gemaakt van de Nebbiolo-druif, dat afgeleid is van Nebbia en mist betekent. Dit kan verwijzen naar de typerende ochtendmist in de heuvels van de Langhe, maar ook naar witte laag die verschijnt bij rijpe druiven.
Er is weinig van, de wijngaarden in het gebied zijn kostbaar, de gebruikte techniek en de lange verplichte rijping in hout ook, dus de wijn is duur. Er wordt soms al Barolo aangeboden van een tientje, maar koop die niet.
Wat is nou het verschil tussen nebbiolo en Barolo is de vraag die wij regelmatig krijgen. Eigenlijk is het antwoord hierop vrij gemakkelijk Barolo is een dorp in Piëmont en nebbiolo is de belangrijkste druif uit Piëmonte. Barolo wijnen zijn altijd gemaakt van de nebbiolo-druif.
De smaak van Barolo
Wijnen van Nebbiolo kenmerken zich door hoge zuren en tannines, maar met een flinke dosis fruit zoals kersen, pruimen en rode bessen. Wanneer de wijn is gerijpt op houten vaten, komen de aroma's van leer, drop, rozen en truffel naar voren.
Smaakprofiel Barolo
De smaken van Barolo worden gekenmerkt door de geur van versgelegd teer, viooltjes een tint van rozen. De wijn is vrij fris van smaak maar dient wel even te rijpen. Naarmate de wijn ouder wordt, is de wijn beter drinkbaar doordat de tannines dan wat vervagen.
Barolo wordt gemaakt van de Nebbiolo-druif, dat afgeleid is van Nebbia en mist betekent. Dit kan verwijzen naar de typerende ochtendmist in de heuvels van de Langhe, maar ook naar witte laag die verschijnt bij rijpe druiven.
Bij een top wijnjaar, denk aan 2010 of 2016, krijg je een Barolo die super goed in balans is, met diepe smaken van rood fruit, stevige tannines, en die typische aroma's van rozen en aardse tonen. Maar in een minder goed jaar kan de wijn wat strakker en minder complex zijn.
Er zijn slechts enkele druivensoorten toegestaan om het te schoppen tot Amarone wijn: de Corvina, Rondinella en Molinara zijn hier de meest bekende van. Hiervan is de Corvina druif het meest gebruikt, zo'n 70% van de gebruikte druiven is deze Corvina. Tegenwoordig is ook de Osoleta druif toegestaan.
In het algemeen is barolo krachtiger, dieper en complexer van smaak, en kan hij langer bewaard worden.Barbaresco is fijner en zachter, ietwat zoeter zelfs, met minder tannines, en dus sneller op dronk.
De druiven moeten uit een wijngaard komen binnen het aangegeven gebied. De wijn moet gemaakt zijn van 100% Nebbiolo druiven. Barolo moet een minimaal alcoholpercentage van 13% hebben. Na vinificatie moet de wijn minimaal twee jaar hebben gerijpt op houten vaten en mag pas na het derde jaar op de markt worden gebracht.
De naam amarone komt van het Italiaanse 'amaro' dat bitter betekent. Dit verwijst naar de lichte strengheid die vaak in deze wijnen voorkomt door de extra tannines. De naam amarone wordt op het wijnetiket altijd gevolgd door 'della Valpolicella'.
Het is verstandig om je Barolo wijn voordat je hem drinkt even te decanteren. Dit doet je door de win in een decanteerkaraf te schenken, en een uur tot een paar uur te laten staan. Door de decanteren geef je de wijn lucht, waardoor de aroma's los komen.
Kenmerken van Primitivo
Elegant, soepel, intens, vol fruitig, rijp, lage aciditeit en een subtiel restzoetje. Smaak: Wat kenmerkend is van de Primitivo zijn de smaken kersen, pruimen, kruidige specerijen en chocolade.
Zorg er altijd voor dat de wijn op de juiste temperatuur geschonken wordt (eventueel door de wijn een half uur in de koelkast te bewaren). Te koude of warme wijn kan de smaak goed verpesten. De beste temperatuur om Barolo te serveren is tussen de 18°C en 20°C.
Barolo's toegankelijke broertje: Barbaresco
Toch zijn de wijnen niet hetzelfde. Dat verschil zit hem vooral in de bodem. De nebbiolodruif groeit in Barbaresco in een vruchtbaarder en warmer klimaat op dan de Barolo. Daardoor bevat deze druif minder stevige tannines en dat proef je.
Langhe DOC Nebbiolo is een wijn met een robijnrode kleur, met het ouderen van deze wijn verschijnen de granaatreflecties. Daarnaast toont deze wijn een bouquet met elegante tonen van rijp fruit die zich ontwikkelen in kruidige tonen van delicate bloemennuances.
Trippa all fiorentina, Melanzane di Parmigiano, Peposo, Ossobuco en vele andere gerechten uit de Italiaanse keuken. Vlees: Rundvlees, wild en stoofpotten zoals biefstuk, lamsvlees, kalfsvlees, konijn, wild zwijn en hert.
Maar waarom is dat nou toch zo duur ? De Amarone wijnen zijn zeer bijzonder, maar helaas niet de goedkoopste. Om een fles Amarone te maken heb je minstens tweemaal zoveel druiven nodig als voor een gewone fles rode wijn.Daarnaast moet de hele oogst in grote schuren maandenlang te drogen gelegd worden.
Appassimento betekent zoveel als het laten uitdrogen van de druiven. Een techniek die in het Frans ook wel passerillage wordt genoemd. Dit zorgt ervoor dat het water in de druif langzaam verdampt. Hierdoor worden de suikers en smaken geconcentreerd in de druif (en in de uiteindelijke wijn).
Er zijn verschillende soorten druiven die worden gebruikt in het Valpolicella gebied. Corvina, Rondinella en de Molinara zijn de meest belangrijke druiven. De belangrijkste druif is de Corvina druif. De Corvina druif is een blauwe druif met een dikke schil.
Het meest bekende en beste gebied voor bewaarwijnen / oude wijnen is Bordeaux. Hier zijn de wijnen destijds ook gemaakt om te bewaren, bovendien hebben merlot en cabernet sauvignon, waar de wijnen vaak voornamelijk uit bestaan, een grote bewaarpotentie.
Omdat ze zo lang moeten rijpen zijn deze wijnen vaak wat duurder, maar de kwaliteit en smaak is dat absoluut waard. Een goede Barolo wijn kan je ongeveer tien jaar bewaren. Komt hij uit een goed jaar, dan kan de wijn zelfs tot dertig jaar blijven liggen.
Barolo is een droge rode wijn uit het gelijknamige dorp of een van de omliggende dorpen in Piëmont, een Italiaanse wijnstreek ten zuiden van Turijn. Het wijnbouwgebied waar barolo gemaakt wordt, is ongeveer 1200 hectare groot. Een bijnaam van de wijn was al in 1860 "Wijn van koningen en koning van de wijnen".