het verbod op methoden en middelen van oorlogvoering die onnodig leed en buitensporige verwondingen veroorzaken; bescherming; menswaardige behandeling.
Denk bijvoorbeeld aan bepaalde bommen, landmijnen en biologische wapens: die kunnen iedereen treffen. Het gebruik van deze wapens is daarom verboden. Verder las je eerder dat je geen onnodig leed mag veroorzaken. Ook dit betekent dat je sommige wapens niet mag gebruiken.
Het humanitair oorlogsrecht begrenst de middelen en manieren van oorlogvoering en beschermt personen die niet, of niet langer, deelnemen aan de gewapende strijd, zoals burgers en gewonde of gevangen genomen strijders. Het humanitair oorlogsrecht beoogt een evenwicht te vinden tussen humaniteit en militaire noodzaak.
Humanitair recht is een benaming voor oorlogsrecht: het recht dat volgens de Geneefse verdragen geldt tijdens gewapende conflicten. Mensenrechten gelden ook buiten gewapende conflicten.
Het voeren van een oorlog is volgens het internationaal recht in beginsel onrechtmatig. Ook het dreigen met geweld valt onder dit artikel. De landen zijn allemaal soeverein en gelijk en het zou een inbreuk maken op de soevereiniteit van een land als er gedreigd wordt met oorlog of als er oorlog gevoerd wordt.
Internationaal humanitair recht of humanitair oorlogsrecht (soms ook kortweg oorlogsrecht genoemd) is het recht dat geldt ten tijde van een gewapend conflict.
De Conventie van Genève (Verdrag van Genève, Vluchtelingenverdrag), is een Verdrag van de Verenigde Naties uit 1951 waarin bepaald wordt wie als vluchteling erkend moet worden, en welke rechten die persoon daardoor krijgt.
Er zijn op dit moment geen aanwijzingen voor specifieke dreigingen voor Nederland, maar de ontwikkelingen in het conflict volgen elkaar snel op. Dat maakt dat het dreigingsbeeld snel kan veranderen.
Een burgeroorlog of intrastatelijke oorlog is een oorlog waarbij de strijdende partijen deel uitmaken van dezelfde staat (hetzelfde land of rijk). Burgeroorlogen worden vaak uitgevochten om religieuze, etnische of politieke redenen, maar soms is het eenvoudigweg een strijd tussen twee rivaliserende groepen.
In vroeger tijden werden krijgsgevangenen vaak tot slaaf gemaakt of gedood. Vooral vanaf de 17e eeuw kwam de gewoonte op ze te ruilen. Krijgsgevangenen mogen volgens de Geneefse verdragen niet worden gestraft, tot dwangarbeid gedwongen of ingezet bij oorlogshandelingen.
Adequate informatie en inlichtingen zijn essentieel voor besluitvorming bij militaire operaties. De militaire functie inlichtingen voorziet in een zo volledig en actueel mogelijk beeld van de situatie en is een randvoorwaarde voor het kunnen functioneren van een militaire eenheid.
Binnen de tradi- tionele duale oorlogsethiek wordt namelijk bij het aanwenden van geweld op een vrij eenvoudige wijze een onderscheid gemaakt tussen twee categorieën van personen: diegenen die actief betrokken zijn bij de vijandelijkheden (de combattanten) en die- genen die dat niet zijn (de non-combattanten).
Voorbeelden van oorlogsmisdrijven zijn plundering, verkrachting en het doden van burgers en krijgsgevangenen zonder vorm van proces. Het gaat dus om deze misdaden die tijdens een oorlog zijn begaan.
Internationaal recht is ten eerste het straf- en privaatrecht tussen staten (ook volkenrecht genoemd) en ten tweede het recht dat boven nationaal recht gaat. De mensenrechten die in internationale verdragen zijn vastgelegd vallen onder de laatste categorie.
Ondertekend door alle landen ter wereld
Alle landen ter wereld hebben de Verdragen van Genève over de regels die gelden in oorlogstijd ondertekend. Dit maakt de Conventies van Genève één van de weinige verdragen ter wereld die universeel zijn ondertekend.
"Een oorlog duurt gemiddeld 10 jaar, wie zegt dat dat deze keer niet zo is?" Aldus Francisco van Jole bij de collega's van De Nieuws BV.
Reacties. 61 landen op dit moment. Op de bron http://www.warsintheworld.com staan er voor 2 april 213 'slechts' 60 vermeld, maar dat komt omdat men daar Noord en Zuid-Korea als één land telt. De grens echter tussen 'oorlog' (tussen landen) en interne conflicten is echtern iet altijd eenduidig.
De Syrische Burgeroorlog is een burgeroorlog in Syrië tussen enerzijds president Bashar al-Assad met het regeringsleger (moreel gesteund door Rusland en China) en anderzijds de rebellen (moreel gesteund door het Westen en de Verenigde Staten) die tegen zijn regime vechten.
IJsland staat al sinds 2008 op de eerste plaats in de lijst van veiligste landen ter wereld (niet perse in het geval van oorlog). IJsland is een eiland ver weg van de rest van de wereld. Mocht het toch betrokken raken bij een oorlog dan biedt het bergachtige landschap strategische bescherming.
Over de kans op een kernoorlog is weinig zeker. Behalve dat het iets minder onwaarschijnlijk is – nee, lijkt – dat de mensheid zichzelf de komende jaren naar de vergetelheid vaporiseert.
Ingo Piepers voorspelde twee jaar geleden al dat binnen twee jaar de Derde Wereldoorlog zou uitbreken. Dat deed de voormalig legercommandant op basis van berekeningen en onderzoek.
Een gewapend conflict tussen twee of meer staten wordt aangeduid als een internationaal gewapend conflict (IGC).