Meestal verdwijnt een ontstoken evenwichtsorgaan vanzelf en is een behandeling niet nodig. Genezing kan enkele weken duren. Om het genezingsproces te versnellen, kan je arts de volgende medicijnen voorschrijven: Antibiotica.
Het is nog niet mogelijk om een evenwichtsorgaan te herstellen. Er zal dus altijd een asymmetrie tussen beide zijden blijven bestaan. Herstel van klachten is wel voor een groot deel mogelijk vanwege de zogenaamde vestibulaire compensatie.
Een lage bloeddruk, medicijngebruik of een chronische ziekte, zoals diabetes, zijn veelvoorkomende oorzaken. In de meeste gevallen ligt de oorzaak van een evenwichtsstoornis in het binnenoor: de plek waar onder andere informatie over het evenwicht wordt omgezet naar bruikbare informatie voor de hersenen.
Wat zijn de symptomen? De meeste patiënten klagen over draaierigheid, een licht gevoel in het hoofd, het gevoel alsof de wereld om hen heen draait of dat zijzelf rondtollen. Dit onaangename gevoel kan gepaard gaan met allerlei andere klachten zoals angst, misselijkheid en braken.
Afwisselend omhoog en omlaag kijken en van links naar rechts. Houd je vinger op 30 tot 100 cm voor je ogen. Kijk naar je vinger, terwijlje deze van boven naar beneden en van links naar rechts beweegt. Je hoofd afwisselend voorover en achterover buigen en naar links en rechts draaien, met de ogen open en dicht.
Cinnarizine en flunarizine
Als de duizeligheid ontstaat door verstoring van het evenwichtsorgaan, kan cinnarizine of flunarizine de duizeligheid soms verminderen.
Nieuw onderzoek geeft aan dat deze kans veel groter is als men een te laag vitamine D gehalte heeft. Vitamine D tekort komt wijdverbreid voor in de samenleving zoals u wellicht weet. Om tot optimaal resultaat te komen bij herstel van BPPD te komen is het sterk aan te raden om extra vitamine D te nemen.
Een gebrek aan vitamine B5 komt enkel voor bij ernstige ondervoeding. Hoofdpijn, vermoeidheid en duizeligheid zijn de symptomen. Een tekort aan vitamine B6 wordt vooral vastgesteld bij ouderen en mensen met veel stress.
Er zijn meerdere oorzaken waardoor je last van je evenwichtsorgaan kunt ervaren, één daarvan is stress. Last van je evenwichtsorgaan door stress komt veel voor en kan erg belemmerend zijn in je dagelijkse leven.
Vooral een acute aandoening van een van de evenwichtsorganen leidt tot heftige draaiduizeligheid met misselijkheid en braken. Vaak ziet men daarbij de omgeving draaien. De klachten kunnen minuten tot uren duren, waarna spontaan herstel optreedt.
Advies bij draai-duizeligheid
Probeer rustig door te gaan met waar u mee bezig was. Als het zo erg is dat dat niet lukt, ga dan liggen en wacht tot het minder wordt. Misschien merkt u dat u sommige bewegingen of activiteiten liever niet meer doet. U bent bang dat u er weer duizelig van wordt.
Draaiduizeligheid wordt meestal omschreven als een ronddraaiend gevoel, terwijl duizeligheid wordt omschreven als “licht in het hoofd”. Draaiduizeligheid heeft verschillende oorzaken en wordt op verschillende manieren behandeld.
Als er iets mis is met het evenwichtsorgaan (in het binnenoor) kan er een intense duizeligheid optreden. Acute aanvallen van draaiduizeligheid kunnen het leven volledig lam leggen. Het kan zeer beangstigend zijn naast alle fysieke kenmerken van misselijkheid, braken tot flauwvallen.
In een anamnese gesprek en een neurologisch onderzoek zal de neuroloog erachter proberen te komen waar de duizeligheid vandaan komt. De diagnose zal worden besproken en uitgelegd. U krijgt ruimschoots de gelegenheid vragen te stellen. Het voorgestelde behandelplan is afhankelijk van de oorzaak van uw duizeligheid.
Hoewel duizeligheid dus meerdere oorzaken kan hebben, vinden artsen geen aanwijsbare oorzaak bij 33% van met mensen met duizeligheidsklachten. In veel van deze gevallen komt duizeligheid voort uit stress of een burn-out. Dat veroorzaakt weer angst, paniek en hyperventilatie waardoor er een vicieuze cirkel kan ontstaan.
Neuritis vestibularis kenmerkt zich door acuut optredende heftige draaiduizeligheid die langzaam in de loop van dagen tot weken weer afneemt. U voelt zich doorgaans ernstig ziek en ligt de eerste dagen net zoals bij griep het liefst op bed.
Een vitamine D tekort is ook in verband gebracht met duizeligheid.
Lage bloedsuikerspiegel
Je lichaam heeft suiker, meer bepaald glucose, nodig voor energie. Als je bloedsuikerspiegel te laag is, kan je duizelig worden, beven en vermoeid zijn.
Duizeligheid kan dus veroorzaakt worden door onze ogen en het is belangrijk om dit goed uit te laten zoeken.
Vitamine B12 zit in dierlijke producten zoals melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren. Ook in plantaardige producten kan vitamine B12 voorkomen, bijvoorbeeld in gedroogd zeewier en algen. Maar een groot deel hiervan is een variant die niet actief is en het lichaam niet goed opneemt.
De oorzaken van aandoeningen aan het evenwichtsorgaan kunnen vaak behandeld worden door een huisarts, een nko-arts (arts gespecialiseerd in aandoeningen van de keel, neus en oren) of een andere specialist.
Leg een kussen achter u, zodat dit onder uw schouders komt als u gaat liggen. Ga snel liggen met uw hoofd iets gedraaid en houd uw hoofd laag. Blijf 30-60 seconden zo liggen, afhankelijk van de duizeligheid. De neuroloog meet de duizeligheid door uw ogen te observeren.
Tijdens het onderzoek zit u in een speciale draaistoel. De functielaborante plakt elektroden op de huid rondom uw ogen. Of er wordt gebruik gemaakt van een videobril. Wanneer uw evenwichtsorgaan wordt geprikkeld, registreren de elektroden of de camera's in de videobril uw oogbewegingen.