Deze veiligheidsschoenen – of werkschoenen – zijn namelijk verplicht in de bouw. In de bouw is het risico op valschade dermate groot, dat wettelijk is vastgelegd dat de voeten goed beschermd moeten worden door middel van veiligheidsschoenen. Werk je dus in de bouw, dan is het dragen van deze schoenen verplicht.
De werkgever moet altijd de werkschoenen betalen als dit verplicht is. De werkgever moet werkschoenen betalen die voldoen aan de gestelde veiligheidseisen voor het werk dat u uitvoert. Bent u eigen baas? Ook u moet dan werkschoenen dragen als dit verplicht is voor het werk wat u uitvoert.
Magazijn/Logistiek. Werk je in een magazijn? Dan heb je waarschijnlijk vaak te maken met zware materialen zoals bijvoorbeeld pallets. Om te voorkomen dat deze materialen op jouw voeten vallen en voor schade zorgen zijn werkschoenen met de normeringen S1, S1p, S2 of S3 verplicht.
Veiligheidsschoenen voor in de bouw
In de bouw zijn werkschoenen met de S3 normering verplicht. Voor werklaarzen binnen de bouw geldt een verplichte S5 normering. Afhankelijk van de functie/beroep kan de normering verschillen. Vraag hiernaar bij de werkgever.
Hoe vaak een nieuwe veiligheidsschoen
Gemiddeld gezien hebben mensen één keer per jaar nieuwe veiligheidsschoenen nodig. Als de schoenen kapot of versleten zijn, moeten ze vaker vervangen worden. Natuurlijk is het ook persoonsafhankelijk, de één loopt vaker op veiligheidsschoenen dan de andere.
Gemiddeld kun je 1,5 jaar lopen op goede werkschoenen. Dit geldt dus voor kwalitatieve schoenen en voor intensief gebruik. De weersomstandigheden en vuilomstandigheden kunnen de levensduur verkorten.
Meestal moet je werkschoenen na een jaar vervangen. Soms zien ze er dan nog prima uit. Je denkt dat je ze nog wel een jaartje kan gebruiken. Maar schijn bedriegt: lang niet alle slijtage is zichtbaar.
S1 werkschoenen
Werkschoenen die voldoen aan de S1 normering, hebben minimaal een veiligheidsneus, zijn antistatisch en nemen energie op in de hak. S1 werkschoenen zijn in vergelijking met andere veiligheidsklassen vrij basic met niet teveel bijzonderheden.
S1P werkschoenen zijn het meest geschikt voor werk in een magazijn. Deze werkschoenen zijn namelijk vooral bedoeld voor indoor gebruik. Ze zijn niet waterafstotend, maar wel bijzonder licht! Deze schoenen hebben een aluminium of composiet neus die bescherming biedt tegen vallende voorwerpen.
Binnen de veiligheidsschoenen zijn er verschillende veiligheidsklassen, het beroep dat u uitoefent bepaalt in welke veiligheidsklasse u uw schoen moet kiezen. De meest voorkomende veiligheidsklassen zijn S1/S1P, S2 en S3. De veiligheidsklassen die betrekking hebben op veiligheidslaarzen worden aangeduid met S4 of S5.
In de voedselindustrie is het verplicht om veiligheidsschoenen te dragen. Je kunt kiezen uit werklaarzen, -schoenen of –klompen. Voor schoenen en klompen worden de S2 en S3 normeringen gehanteerd.
Staal is meestal het zwaarste materiaal. Veiligheidslaarzen zijn natuurlijk zwaarder dan werkschoenen. Schoenen met metalen delen, huiden en leer wegen tot 2 kilogram, terwijl niet-metalen schoenen van stof of microvezel minder dan 1 kilogram kunnen wegen.
Er moet geen overtollige ruimte zitten vanaf je voorvoet tot aan je hak. De juiste ondersteuning van het voetbed is daarbij ook belangrijk. Deze zorgt voor de optimale steun en vochtopname gedurende je werkdag. Als je werkschoenen met veters hebt, moeten deze dicht en aangesloten zitten.
Voor de vergoeding van orthopedische schoenen geldt een wettelijke eigen bijdrage van 138 euro per paar. Voor kinderen tot 16 jaar is geldt er een wettelijke eigen bijdrage van 69 euro. Als je maar één orthopedische schoen nodig hebt, betaal je de helft van de wettelijke eigen bijdrage.
De werkgever is in beginsel gerechtigd voorschriften te geven met betrekking tot de uiterlijke verzorging van het personeel en de tijdens het werk te dragen kleding. Deze bevoegdheid is aan de grenzen van de redelijkheid en de billijkheid gebonden.
De werkgever verantwoordelijk is voor het verzorgen van gecertificeerde veiligheidsschoenen. Het dragen van veiligheidsschoenen met steunzolen alleen mag als de schoenen én steunzolen zijn gecertificeerd. Er meestal een vergoeding mogelijk is via het UWV.
Met S2 veiligheidsschoenen ben je dus beschermd tegen een impact, maar ook tegen vocht. Een S3 veiligheidsschoen is op het oog niet anders dan een S2 veiligheidsschoen. Wat is dan het verschil tussen S2 en S3 veiligheidsschoenen? S3 veiligheidsschoenen beschikken over een extra eigenschap van S1P-schoenen.
Dit is namelijk de hoogste veiligheidsnormering voor veiligheidsschoenen. S3 veiligheidsschoenen beschermen u of uw werknemers tegen de impact van zware voorwerpen, tegen perforatie en tegen lichamelijke ongemakken die zich door herhaalde bewegingen kunnen voordoen.
De S3 veiligheidsschoen voldoet aan de eisen van de S1 en S2 schoen en heeft daarnaast een tussenzool die penetratie van onderaf voorkomt. Een S3 schoen is vergelijkbaar met een S1P schoen maar dan met de waterafstotende eigenschappen van een S2 schoen.
Een veiligheidsschoen die voldoet aan de S3 norm heeft: Een stalen, aluminium of composiet veiligheidsneus die bescherming biedt tegen vallende objecten en een indeuk resistentie die bestand is tegen een kracht van tenminste 200 Joule.
De maat werkschoenen die u nodig heeft is de maat u die u normaal gesproken ook draagt. Een werkschoen oogt wellicht groter, maar dat betekent niet dat u een maat groter of kleiner hoeft te dragen.