De meeste moedervlekken kunnen verwijderd worden door ze af te schaven (shave-excisie) met behulp van een mesje, soms wordt er gebruikt gemaakt van warmte (electrochirurgie). Er ontstaat een oppervlakkig schaafwondje dat afgeplakt wordt met een kleine hechtpleister.
Voor het verwijderen van goedaardige moedervlekken uit cosmetisch oogpunt, kunt u terecht op het cosmetisch spreekuur van de dermatoloog. Er is geen medische reden om een goedaardige moedervlek te verwijderen. Maar moedervlekken die goedaardig zijn kunnen soms wel als ontsierend worden ervaren.
Goedaardige moedervlek (benigne naevus)
Afschrapen/ shave behandeling - Bij deze behandeling wordt de plek verwijderd door deze onder plaatselijke verdoving van de huid af te schrapen met een curette. Hiermee wordt al het weefsel dat bovenop de huid ligt verwijderd.
Het verwijderen van een moedervlek is niet pijnlijk. Het is een relatief simpele ingreep door middel van onze lasertechniek. Door de energie van de laserpuls wordt het pigment in de huid uit elkaar geschoten en gefragmenteerd waardoor het lichaam het pigment kan afvoeren.
U mag niet in bad, en u mag niet zwemmen, zolang u hechtingen heeft. Wel mag u na 24 uur weer douchen. Verwijder het verband als u gaat douchen, en dek de wond na het douchen weer af met schoon gaas of pleister.
Hoeveel u in uw leven met onbeschermde huid in de zon heeft gezeten heeft invloed op het aantal moedervlekken dat u heeft of krijgt. Ook vanaf welke leeftijd u veel in de zon zat heeft er invloed op. Daarnaast kan erfelijkheid een rol spelen welke soort en welk aantal moedervlekken u heeft.
Diameter (doorsnede)Moedervlekken tot 6 mm zijn meestal onschuldig, een moedervlek groter dan 6 mm in doorsnee is een reden om op te letten. De grootte alleen is echter niet genoeg om op te varen.
Na een plaatselijke verdoving, verwijdert dermatoloog Feenstra de moedervlek. Dit doet zij door de moedervlek eraf te knippen. Hierdoor wordt de huid eronder nauwelijks beschadigd, waardoor Iselle geen litteken krijgt.
Gewone moedervlekken zijn zichtbaar als bruine of zwarte vlekjes. Meestal zijn ze vlak, maar ook wel eens verheven of duidelijk bol of hobbelig. Ze kunnen in grootte, vorm of kleur nogal van elkaar verschillen. Kenmerkend is dat de vorm en kleur regelmatig zijn.
Een moedervlek is een opeenhoping van pigmentvormende cellen in de huid. De meeste pigmentcellen – die onze huid beschermen tegen uv-straling – zijn gelijkmatig over de huid verspreid, maar door een onschuldige stoornis hopen ze zich op met een vlekje als resultaat.
Dat is niet meteen reden tot zorgen. Soms jeukt de huid rondom een moedervlek en kunt u niets anders doen dan eraan krabben. Door het krabben kan de moedervlek opengaan en een beetje gaan bloeden.
als een moedervlek verandert; groeit, of verandert van kleur of van vorm; als een moedervlek jeukt; als een moedervlek bloedt; als er een zweertje of korstje op de moedervlek zit.
Ook na een shave-excisie kan er een klein littekentje achterblijven. Er is altijd een kleine kans dat de moedervlek terugkomt.
ABCDE-regel voor melanoom
Border/rand: de vlek of moedervlek heeft een onregelmatige grillige rand. Color/kleur: de vlek of moedervlek verandert van kleur of heeft verschillende kleuren. Diameter: de vlek of moedervlek is groter dan 5 millimeter. Evolving/evolutie: de vlek of moedervlek jeukt, bloedt of verandert.
Moedervlekken kunnen in grootte, vorm of kleur verschillen. Sommige mensen vinden de moedervlekken storend en willen ze daarom laten weghalen. Moedervlekken laseren is een eenvoudige methode om moedervlekken kleiner dan een 5 mm te verwijderen.
Excisie van een moedervlek
Tijdens de behandeling wordt de huid eerst ontsmet en verdoofd. Vervolgens snijdt de dermatoloog de moedervlek ruim uit. Daarna wordt de wond gehecht en verbonden. Het weggesneden weefsel kan worden onderzocht in het laboratorium.
Vooral mensen die niet (vaak) make-up gebruiken, kunnen hier baat bij hebben. Het is het makkelijkste om Coverderm met de vingertoppen of met een droog make-up sponsje aan te brengen. Maak hierbij kleine, draaiende bewegingen.
Huidletsel of moedervlek, liever kwijt dan rijk
Doorheen de jaren ontstaan op onze huid bruine plekjes en andere huidafwijkingen. Deze zijn doorgaans goedaardig, maar kunnen toch ook een kwaadaardig karakter hebben. Indien dit het geval is, bestaat de eerste behandeling uit het verwijderen van het letsel.
Hoe zien moedervlekken eruit ? We zien op de huid bruine of zwarte vlekjes, meestal vlak, maar ook wel eens verheven of duidelijk bol, hobbelig of deels gesteeld. Er bestaan ook lichte, bijna huidkleurige moedervlekken; deze zijn meestal wat boller van vorm.
Een gezonde moedervlek heeft gelijkmatige grenzen. Dit betekent dat de randen schoon zijn en cirkelvormig of ovaal. Gezonde moedervlekken hebben allemaal dezelfde kleur, meestal bruin. Een ongezonde moedervlek kan zwart zijn of veel verschillende kleuren hebben.
Goedaardige moedervlekken zijn meestal rond of ovaal en hebben een symmetrische vorm. Wordt uw moedervlek in een korte tijd groter of dikker hoeft er niets aan de hand te zijn. Moedervlekken worden vaak groter en dikker door hormonale invloeden, bijvoorbeeld bij opgroeiende kinderen en bij vrouwen die zwanger zijn.
Sommige mensen beginnen al vanaf hun kinderleeftijd moedervlekken te krijgen, weer anderen krijgen moedervlekken pas op latere volwassen leeftijd. Het krijgen van meer moedervlekken is niet persé een symptoom van kwaadaardigheid. Je hebt niet altijd een verhoogde kans op het krijgen van een melanoom.
Een verdachte moedervlek wordt met een operatie verwijderd. Het weggehaalde weefsel wordt onderzocht op kankercellen. Het duurt ongeveer een week voordat u de uitslag krijgt.
Voor de puberteit komt het melanoom uiterst zelden voor. Daarna kan het op elke leeftijd ontstaan, maar meestal bij mensen die tussen de 30 en 60 jaar oud zijn. Het aantal patiënten met een melanoom is de laatste vijftien jaar sterk toegenomen, mogelijk vanwege een toegenomen blootstelling aan ultraviolette straling.