De afvalenergiecentrales winnen rond de 85% van het aluminium terug voor recycling. Dun aluminium (folie) verbrandt grotendeels. Daarom is het goed om aluminium in te leveren in de zak voor plastic, blik en drinkpakken (als je gemeente die heeft): er wordt dan meer gerecycled.
De meest gerecyclede materialen in Europa zijn aluminium, staal, glas, papier en plastic. Voor het recyclen van deze materialen is minder energie nodig dan wanneer het materiaal nieuw uit grondstoffen vervaardigd wordt. Het kost meer energie om aluminium, staal en glas te recyclen dan papier of plastic.
De meeste metalen kunnen ook worden gerecycled. Aluminium is een van de weinige materialen die na recycling zijn eigenschappen behoudt. Het kan steeds opnieuw worden gebruikt.
Ja, aluminium is sterk, licht en extreem duurzaam. En het is 100% recyclebaar. In tegenstelling tot veel andere materialen verliest aluminium zijn unieke eigenschappen niet tijdens het recyclingproces. Dat betekent dat je het eindeloos kunt recyclen zonder kwaliteitsverlies.
Aluminium heeft namelijk nog een bijzondere eigenschap: Het kan keer op keer hergebruikt worden zonder kwaliteitsafname! Het recycleproces doet niet af aan de kwaliteit van het aluminium. Dat aspect maakt het materiaal nog een stuk duurzamer.
Metalen verpakkingen zoals conservenblikken, drankblikjes, spuitbussen, aluminium bakjes, deksels en doppen mag je in de blauwe PMD-zak sorteren, die vervolgens bij jou thuis wordt opgehaald. Dat is niet alleen handig, het garandeert ook een maximale recyclage.
Aluminium is een sterk, licht en extreem duurzaam materiaal. En ook nog eens 100% recyclebaar. In tegenstelling tot veel andere materialen verliest aluminium zijn eigenschappen niet tijdens het recyclingproces. Dat betekent dat het eindeloos gerecycled kan worden zonder kwaliteitsverlies.
Aluminium kan wat moeilijker uit het restafval gehaald worden dan staal. Daarom is het extra goed om aluminium blikjes, schaaltjes en folie in te leveren via de zak of bak voor plastic, blik en drinkpakken. In de Afvalscheidingswijzer kun je opzoeken hoe je metalen het beste kunt weggooien.
In de praktijk ligt de focus bij de recyclage van deze batterijen op het recupereren van ijzer, kobalt, koper, nikkel en aluminium. De metalen dienen opnieuw als grondstoffen voor diverse industrieën.
“Aluminiumfolie als verpakking gooi je weg bij de gescheiden inzameling van metalen verpakkingen. Aluminium wordt na verbranding deels uit de verbrandingsresten van het restafval gehaald en gerecycled, maar dunne delen zoals folie verbranden en die ben je dan dus kwijt”, lezen we op de site.
Het aluminium dat in Europa wordt gebruikt, heeft momenteel gemiddeld een uitstoot van 8,6 kg CO2 / kg aluminium. Het grootste deel van deze CO2 is te wijten aan de elektriciteitsbron. Door gebruik te maken van "groene stroom" kan de footprint dalen tot 4 kg. Dit noemen we 'koolstofarm aluminium'.
Plasticfolie met een metaallaagje, zoals chipszakken of koffiepakken, mogen in de plasticinzameling. Yoghurt- en slagroombekers mogen bij het plastic afval. Haal het aluminium dekseltje eraf en doe dit er los bij. Een plastic verpakking die je gescheiden inlevert moet leeg zijn, maar hoeft niet schoon.
Ja! Chipszakken zijn plastic verpakkingen, waarbij een aluminium kleurtje op 'verdampt' is. Het gaat hier dus niet om een samenstelling van een plastic laag en een aluminium laag, maar om één plastic laag die gekleurd is. Deze chipszakken mag je sorteren in de PMD-zak.
Aluminium is in vergelijking met staal duur materiaal. Dit komt omdat de productie van aluminium uit bauxiet veel energie kost. Door meer gebruik te maken van aluminiumschroot worden de productiekosten aanzienlijk verlaagd. Het lassen van aluminium vraagt meer vaardigheden van de lasser dan het lassen van staal.
Aluminium is één van de meest duurzame bouwmaterialen. Het vermindert de CO2-uitstoot en drukt de bouwkosten op lange termijn.
Aluminiumfolie wordt gemaakt van hoogwaardig aluminium en additieven. Het is 100% recyclebaar en moet indien mogelijk naar een recyclingcentrum worden gebracht. Je gooit aluminiumfolie dus het best weg bij het PMD-afval.
Chipszakken bestaan uit een laagje plastic gecombineerd met aluminium om de chips vers te houden. Deze combinatie kan nog niet worden gerecycled en daarom horen chipszakken in het restafval.
De reden dat de chipszak nooit in het PMD mocht is vanwege het metaallaagje aan de binnenkant van de zak. Doordat deze verlijmd is met de plastic buitenkant, is de chipszak niet recyclebaar.
In eindgebruik is aluminium vooral duurzaam. Zo gaat aluminium tientallen jaren mee en ligt de ondergrens van de levensduur van aluminium in de bouwsector bij 60 jaar. De benodigde energie in combinatie met de lange levensduur maakt aluminium juist duurzaam. Naast de lange levensduur is het materiaal ook onderhoudsarm.
Een metalen verpakking bestaat vaak uit een combinatie van staal en aluminium. Het recyclen van staal scheelt 70% energie. Nieuw staal produceren kost dus 70% meer energie om te maken. Voor aluminium geldt dat recyclen ervoor zorgt dat er 20x minder energie nodig is.
Het zal de meeste mensen verbazen, maar aluminiumfolie is een stuk vervuilender dan plastic huishoudfolie. Met de kanttekening dat plastic huishoudfolie dan uiteraard niet in de natuur terecht moet komen. Aluminiumfolie heeft namelijk als nadeel dat er enorm veel energie mee gemoeid gaat.