Je eet de kiemen gewoon rauw. Broccoli kiemen zijn niet in elke supermarkt te vinden, maar staan soms toch gewoon in het koelvak. Grote kans dat je het bij Deen supermarkten vindt, of bij de betere groentewinkel.
Maar kijk je verder dan hun uiterlijk, dan weet je dat er uit deze broccolikiemen binnen een aantal weken sterke stronken broccoli ontspringen. Kun je nagaan hoeveel levenskracht er in zo'n klein kiempje schuilgaat. Reden genoeg voor topsporter Janneke van der Meulen om elke dag minimaal 80 gram kiemen te eten.
Veel mensen die kiemgroenten eten, eten ze op de boterham in combinatie met vleeswaren, kaas of tomaat, als salade, in roerbakschotels, in soepen of als garnering. Je kunt er ook sproutbread of kiemenbrood van bakken. Taugé wordt veel gebruikt in Aziatische gerechten, zoals nasi goreng, gadogado en soto-soep.
Broccolikiemen zijn rijk aan vitamine B6, C en foliumzuur en bevatten tevens veel vezels. Daarnaast zijn broccolikiemen een goede bron van de vitamines B1 en B5. Ook bevat de broccoli(kiem) de plantenstof sulforafaan. Sulforafaan komt ook voor in onder andere broccoli, bloemkool en spruitjes.
Kwetsbare groepen
Zwangere vrouwen, jonge kinderen, ouderen en mensen met een verminderde weerstand wordt afgeraden om kiemgroenten rauw te eten. Als deze producten door en door verhit zijn, kunnen ze wel veilig gegeten worden.
De gezonde eigenschappen van kiemen
Kiemgroenten bevatten grote hoeveelheden antioxidanten die de vrije radicalen in ons lichaam onschadelijk maken. Ook zijn kiemgroenten een goede bron van veel vitaminen, mineralen, eiwitten, enzymen, vezels en de nucleïnezuren DNA en RNA.
Je kunt kiemgroenten het beste in de koelkast bij 4°C bewaren. Check Veggipedia om te kijken hoe lang elk soort kiemgroente houdbaar is. Ga je in de keuken aan de slag met deze decoratieve plantjes? Was ze dan van tevoren goed onder stromend water.
De Kiemtoren bestaat uit een vaste schaal, waarin een bodempje kraantjeswater komt, en twee kiemschalen met luchtgaatjes. In de eerste kiemschaal verdelen we zaden van rucolakers, in de andere schaal zaden van de meer gekende alfalfa.
De groenten met het hoogste sulforafaan gehalte zijn spruitjes, broccoli en boerenkool. Behalve bij kruisbloemigen, zijn er veel meer groenten - en andere AGF - met een mogelijke antikanker werking.
Bewaar ook zelfgekweekte kiemen dus niet langer dan enkele dagen in de koelkast, en ruik en bekijk ze goed voor consumptie. Dat kiemen meestal rauw worden gegeten maakt ze extra risicovol: bacteriën en hun eventuele gifstoffen krijg je daardoor direct binnen. Was ze dus altijd goed.
Kan ik kiemen ook invriezen? Voor onze producten geldt dat peulvruchtkiemen zoals taugé en sprouty kunnen worden ingevroren, mits ze vanuit ingevroren toestand direct worden verwerkt in bijvoorbeeld een roerbakschotel. Voor rauwkostkiemen geldt dat ze vanwege hun kwetsbaarheid niet kunnen worden ingevroren.
Kiemen zijn de jonge, groene plantjes die ontspruiten uit de zaden van bijna iedere levende vegetatie waarin ze voorkomen. Dit zijn onder meer noten, zaden, pitten, granen, bonen, peulvruchten en diverse soorten grassen als gerstegras en tarwegras.
Broccolikiemen kweken in 6 simpele stappen
Doe 2 eetlepels broccolizaad de schaal en bedek dit in een royale laag water. Zet de schaal weg in een warme, donkere plek voor 8-12 uur, bijvoorbeeld in een keukenkastje. Zo geef je de zaadjes de gelegenheid om uit te komen.
Geen zin om zelf kweken: broccolikiemen zijn tegenwoordig bij verschillende supermarkten kant-en-klaar te koop. De beschermende werking van broccolikiemen schijnt 72 uur aan te houden. Eet ze dus om de twee tot drie dagen en je lichaam zal je dankbaar zijn.
Zo gebruik je het kiemschaaltje
Strooi de zaden van jouw gekozen kiemgroente in een dun laagje op het rooster. Verdeel de zaden goed, zodat ze de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen. Vul het schaaltje tot aan het rooster met water. Zet het kiemschaaltje op de juiste standplaats.
De Kiempot
Deze pot vind je onder andere in de biowinkel. Het kiemsetje bestaat uit een glazen pot en een plastic schroefdeksel met gaatjes erin voor de beluchting en een soort pootje waardoor je het glas omgekeerd diagonaal kunt neerzetten. Maar zelf je eigen kiempot maken is HEEL makkelijk!
Kiemgroente kweken in een glazen pot
Je kunt kiemgroente ontzettend gemakkelijk kweken met deze glazen duo kweekpot. Het werkt als volgt: Strooi ongeveer een eetlepel met zaden in de kiempot. Hierna vul je de kiempot met wat lauw water. Het rooster kan erop gedraaid worden en het water kun je er weer uit laten lopen.
Er zijn twee methodes om kiemzaad te maken, of misschien wel meer. Een methode is het zaad 5 tot 6 uur te laten weken in ruim lauw water. Spoel daarna het geweekte zaad meerdere malen in een keukenzeef onder stromend water uit. Plaats de zeef met inhoud in een kom en dek dit alles af met een vochtige doek.
Pittige kiemgroenten trio is een makkelijke en gezonde manier om je salade of broodje mee te verrijken. Met radijs-, groene radijs- en preikiemen.
Alfalfa is de naam van een heerlijke kiemgroente. Alfalfa wordt gebruikt in allerlei gerechten en op luxe broodjes. Alfalfa ziet er uit als een soort mini taugé en is enorm gezond, want het zit boordevol plantaardige eiwitten, vitamines (C, D en E) en mineralen.
Radijskiemen zijn een kiemgroente, net als taugé en alfalfa. Deze groenten hebben wat gemeen: de lekker pittige smaak en de hoge voedingswaarde. Radijskiemen worden gekiemd uit radijszaad. Ze hebben dezelfde pittige, licht anijsachtige smaak als radijsjes.
Bij Intratuin vind je alle moestuinzaden voor kiemgroente, van champignons tot vele soorten mini groenten.
Je kunt alfalfa ook rauw eten, maar er bestaat een risico dat het besmet is (net als taugé) met verschillende bacteriën, bijvoorbeeld salmonella. Was alfalfa dus goed voor gebruik!