Vocht in de vorm van een crème, oil of zalf is bij herstel van een beschadigde huid van essentieel belang. Meerdere malen per dag je huid hydrateren, insmeren om wondgenezing te bevorderen.
Eczeem, te veel zon, lang en heet douchen en/of verkeerde huidverzorgingsproducten zijn veroorzakers van een beschadigde huidbarrière. Gelukkig kan je meestal de huidbarrière herstellen.
Een snelle en ongestoorde genezing vindt dus altijd plaats onder een pleister, een steriel wondverband of een kompres. Dat inzicht ligt ook aan de basis van het principe van vochtige wondgenezing. Niet in de droge lucht, maar juist in een vochtig milieu kan nieuw huidweefsel zich makkelijker vormen.
Het herstel van de huid waarvan de barrière beschadigd is geweest, duurt minimaal vijf dagen. In die tijd verliest de huid een grote hoeveelheid vocht waardoor de huid erg droog wordt. Bij een droge huid is er sprake van een beschadigde huidbarrière.
Betadine kan gebruikt worden om te ontsmetten, ook in de wond. Met een gaasje breng je dit aan op de wond en de huid eromheen. Betadine is geschikt voor het uitspoelen en desinfecteren van kleine en ondiepe snij- of prikwonden.
Heel simpel! Maak de kras nat met je vinger door middel van speeksel of water. Als de kras verdwijnt wanneer hij nat is dan kun je bijna altijd de kras volledig wegpoetsen met een polijstmiddel.
Bij een gezonde huidbarrière voelt je huid glad en zacht aan, maar als deze buitenste lagen beschadigd zijn, kan de huid er dof uitzien en ruw of droog aanvoelen. Een beschadigde huidbarrière verliest essentiële stoffen die de huidcellen intact houden: ceramiden, cholesterol en vetzuren zoals linolzuur.
Je huid bestaat uit drie delen: de opperhuid, de lederhuid en het onderhuids bindweefsel. Het vervellen van je huid vindt plaats in je opperhuid, omdat er zich in deze laag hoorncellen bevinden die zich constant vernieuwen. Ongeveer iedere 30 dagen heb je dus een totaal nieuwe opperhuid.
Bij een verstoorde huidbarrière is de huid niet in tact, je huid verliest meer vocht en droogt uit. Daarnaast bestaat de kans dat allerlei stoffen je huid binnendringen, ook bacteriën die acne kunnen veroorzaken. De huid voelt vaak ruw aan, is rood, geïrriteerd en kan jeuken.
Vaseline. Gebruik minstens 5 dagen lang vaseline om de gewonde huid vochtig te houden. Vaseline voorkomt dat de wond uitdroogt; uit onderzoek is gebleken dat die droogte juist weefselschade en dus een vertraagde wondgenezing veroorzaakt.
Een chirurgische wond kun je na de operatie gewoon verzorgen met een beetje vaseline. Dat is vet, trekt nauwelijks in de huid en daardoor blijft je huid lang soepel. Op die manier laat je wonden en littekens het beste en comfortabel genezen.
Verzachtende en beschermende crème en zalf
Als de huid niet al te droog is, kunt u lanettecrème of cetomacrogolcrème gebruiken. De vaseline crème en vaselinezalf werken echter beter, vooral als de huid erg droog is. Ook wordt soms verkoelende en beschermende zalf gebruikt, zoals koelzalf.
Wat doet ureum op de huid en waarbij gebruik ik het? Ureum bevordert opname van water door de huid, waardoor deze weker wordt. Schilfers verdwijnen dan sneller. Ureum op de huid is te gebruiken bij verschillende huidaandoeningen, zoals droge huid, eczeem en psoriasis.
Blauwe plek, ecchymose, hematoom, irritatie, brandwonde, snijwonde, blessure of chirurgische ingreep : de huid kan om verschillende redenen beschadigd raken waarbij het risico op littekenvorming bestaat.
Wanneer de huid teveel uitdroogt kan er eczeem en soms een huidinfectie ontstaan. Daarom is het goed om een droge huid tijdig te herkennen en te behandelen.
Hydrateren helpt je huid om sneller te herstellen. Het is daarom aan te raden om voldoende water te drinken, ook al is de verbranding weggetrokken en de huid aan het vervellen is. Smeer jezelf ook dagelijks in met een hydraterend product, zoals een aftersun of rijke bodylotion.
Het eerste wat je zou moeten doen op het moment dat je merkt dat je huid gaat vervellen, is een koude douche nemen. Het koude water zorgt ervoor dat je huid afkoelt en vertraagt het proces van vervellen. Let op: dep je huid na afloop droog met een schone, zachte handdoek en zorg ervoor dat je vooral niet gaat wrijven.
Bij uitdroging gaat de huid zelf extra huidvetten produceren om de weggespoelde huidvetten te vervangen en zo de huidbarrière te repareren. Dit herstel duurt ongeveer 1 week, mits de huid met rust gelaten wordt en de tijd krijgt om weer te herstellen.
Het bovenste laagje van de opperhuid, je huidarts zou zeggen 'epidermis' of beschermende 'huidbarrière'. Daaronder ligt de lederhuid of 'dermis'. Die lederhuid maakt je huid stevig en sterk. En daar weer onder een dikke bindweefsellaag.
De huid is één van de belangrijkste barrières die ons beschermt tegen de buitenwereld. Vetten of lipiden zijn een essentieel onderdeel van deze barrière. In de buitenste laag van de huid, de hoornlaag, vormen deze lipiden een goed georganiseerde structuur die afhankelijk is van de samenstelling van de lipiden.
Let op, je kunt hiervoor het beste witte tandpasta gebruiken, het liefst waar zuiveringszout in zit. Gebruik in ieder geval geen geltandpasta. Stap 4: Leg het doekje met de klodder tandpasta op de kras en wrijf 30 seconden lang met cirkelbewegingen over de plek. Stap 5: Bekijk het resultaat.
Tandpasta tegen krassen
Maar ook tegen krassen in glazen is het een zeer effectief middel. Het is in dit geval belangrijk om een witte tandpasta te gebruiken, dus geen gel. En bij voorkeur één met zuiveringszout. Maak het glas schoon met water en een doekje en laat het goed drogen.