Conditie verbeteren met zwemmen De trainingen duren minimaal 30 minuten. Dit moet over een langere periode (minimaal een half jaar) worden volgehouden. Formuleer verschillende doelen om zicht te houden op het verloop van de trainingsperiode. De zwemtraining moet vrij pittig aanvoelen en praten gaat moeizaam.
Zwemmen is goed voor je conditie
Ook als je niet specifiek traint voor je spieren of om af te vallen, is zwemmen een gezonde sport. Het is namelijk een vorm van cardio. Iedere keer dat je baantjes trekt, word je longcapaciteit vergroot. En zo bouw jij je conditie op.
Hoe begin je met zwemmen en hoe vaak moet je zwemmen? Begin rustig met bijvoorbeeld twee banen borstcrawl en één baan schoolslag. Vervolgens kun je dit steeds meer opbouwen. Uiteindelijk kun je 20 of 30 minuten achter elkaar borstcrawlen.
Als je gemiddeld 700 kcal per uur verbrandt, dan moet je al bijna 13 uur zwemmen om een kilo vet te verbranden. Om 10 kilo af te vallen is dit dus 130 uur zwemmen. Trek je tweemaal per week een uurtje wat baantjes, dan ben je daar zo een jaartje mee bezig.
Maar 2 maal per week gaan zwemmen levert niet de resultaten op die je graag zou willen zien. Het is simpelweg te weinig om een groot verschil te maken. Maar door het aantal zwemdagen per week (de frequentie) te vermeerderen is er dus al meer resultaat te bereiken.
Wanneer zwemt, train je tegelijkertijd meer spieren dan bij de meeste andere sporten, omdat je niet alleen de spieren van de benen en bilspieren inschakelt, maar ook de armen, schouders, borst en rug. Met andere woorden, je hele lichaam werkt mee. Zwemmen kan daarbij zelfs helpen om wat buikvet te verliezen.
Zwemmen én wandelen? [een gouden combinatie]
Zwemmen wint het in deze vergelijking van wandelen. Beide sporten zijn vrij toegankelijk, hebben een laag blessurerisico en zorgen voor tal van positieve effecten op je geest en lichaam (waarvan we hier slechts de belangrijkste konden bekijken).
De inspanning van het zwemmen geeft je meer energie dan het je kost. Vlak na het sporten heb je meer energie beschikbaar dan een paar uur eerder, toen je vermoeid thuiskwam van je werk. Alle bovenstaande zaken zorgen ervoor dat zwemmen een boost geeft aan je lichamelijk en mentale gezondheid.
Regelmatig sporten is goed voor je conditie, en dat geldt ook in het zwembad. Als je minstens één keer per week gaat zwemmen, zul je je longcapaciteit zien stijgen, en dat merk je omdat je minder snel buiten adem bent.
Beide sporten zijn effectief voor het verbranden van calorieën, maar zwemmen kan minder belastend zijn voor de gewrichten. Is zwemmen beter voor het versterken van de spieren dan fitness? Zwemmen versterkt het hele lichaam, terwijl fitness meer mogelijkheden biedt om specifieke spiergroepen te trainen.
Wat moet ik eten vóór het zwemmen? Voedingsmiddelen die rijk zijn aan complexe koolhydraten, zoals volkorenpasta, zoete aardappelen en bruine rijst, zijn een enorme bron van energie voor zwemmers. Een dieet met deze trage koolhydraten zorgt ervoor dat je je energie langer behoudt en dus langer kunt zwemmen.
De arm- en rugspieren train je hiermee flink. Maar ook de buikspieren en core, omdat het hele bovenlichaam iedere keer uit het water moet komen. Ook worden je beenspieren getraind om je lichaam stabiel te houden.
Zwemsport is vooral goed voor je spieren, omdat water weerstand biedt die 14 keer hoger is dan lucht. Dit betekent dat zelfs een eenvoudige schoolslag bijvoorbeeld tot 500 calorieën per uur kan verbranden. Met wat meer inspanning, kan je zelfs tot 700 calorieën per uur verbranden!
Omdat bij zwemmen de impact op je lichaam relatief laag is én je in korte tijd veel calorieën verbrandt, is het makkelijk om erg vaak per week te gaan zwemmen. Je hebt namelijk weinig last van spierpijn en bent steeds snel klaar. Ideaal om af te vallen!
Als u puur kijkt naar het aantal calorieën wat u verbrandt tijdens het sporten, dan is cardio de winnaar. Onder cardio vallen sporten zoals fietsen, hardlopen, zwemmen. Afhankelijk van uw tempo en de intensiteit kunt u al snel 300 tot 800 calorieën per uur verbranden.
Volgens Fysio+ staat een half uur zwemmen gelijk aan tien kilometer hardlopen. Wekelijks baantjes zwemmen versterkt je spieren en botten, verlaagt het risico op hart- en vaatziekten en verbetert je longcapaciteit.
De borstcrawl is de snelste zwemslag. Fanatieke zwemmers gebruiken vaak deze techniek. Bij de borstcrawl gebruik je bijna alle spiergroepen.
Ja, zwemmen is goed voor je gezondheid, omdat het helpt bij gewichtsverlies, je conditie verbetert, diverse spiergroepen traint, je rug ontlast, je brein stimuleert, het risico op hart- en vaatziekten verlaagt, geschikt is voor revalidatie, stress vermindert, de slaap verbetert, en bovendien leuk is om te doen.
Als je stijve of pijnlijke spieren hebt van je vorige workout, is zwemmen een heel goede manier om daar vanaf te komen. Ondanks dat krachttraining het beste is voor het opbouwen van kracht in je botten, zorgt zwemmen ervoor dat je botten compacter worden zonder spanning op je gewrichten te zetten.
Irritatie voorkomen door te douchen na het zwemmen
Zo kan het bijvoorbeeld ook huiduitslag veroorzaken. Deze chlooruitslag ontstaat nadat je huid in contact komt met - je raadt het al - chloor.
Zwemmen is een geweldige sport om de spiermassa op te bouwen en deze in een goede conditie te krijgen. Van deze sport raken je spieren, pezen en gewrichten namelijk beter doorbloed, ze functioneren beter en worden ook nog eens veel flexibeler.
Zwemmen voor een strakkere huid
Zwemmers genieten in de eerste plaats van de voordelen en geneugten van de wateromgeving. De druk van het water op je lichaam geeft een draaibeweging, waarbij de huid wordt gemasseerd en gereinigd. Dat zorgt voor een strakkere huid en gaat cellulitis tegen.
Als je de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk kleiner wil maken, is regelmatig baantjes trekken dé perfecte work-out voor jou. Zwemmen verlaagt namelijk je bloeddruk en cholesterolniveau. Voorwaarde daarbij is wel dat je wekelijks minimaal drie keer 30 minuten zwemt.
Twee voorbeelden; 30 minuten zwemmen, staat gelijk aan 3.000 stappen en 20 minuten fietsen op een gemiddeld tempo staat gelijk aan 2.600 stappen.
“Over het algemeen besteden mensen tussen 45 minuten en 1 uur aan een zwemsessie, goed voor een zwemafstand van ongeveer 1 kilometer.”