Leid de elektrische tandenborstel langs de voorkant, de achterkant en het kauwoppervlak van elke tand. Ook al gebruik je een elektrische tandenborstel, je zult toch twee minuten lang moeten poetsen zodat je zeker elke tand gereinigd hebt.
Die 2 minuten zijn nodig om tandplak te verwijderen en vanwege het laten inwerken van het fluoride. Langer poetsen dan die 2 minuten mag, maar is niet nodig… Het poetseffect neemt af, terwijl het risico dat je bijvoorbeeld je tandvlees beschadigt, groter wordt.
Om je tanden correct te poetsen dien je minstens twee minuten een aanbevolen techniek te gebruiken, waaronder het zowel 's morgens als 's avonds 30 seconden poetsen van elk kwadrant van je mond (links- en rechtsboven, links- en rechtsonder).
Zet de elektrische tandenborstel – zonder hard te duwen – in een lichte hoek richting het tandvlees. Afhankelijk van de soort elektrische tandenborstel houd je de borstel een paar seconden op je tand of kies (de borstel maakt zelf de poetsbeweging), of je beweegt mee met een kleine horizontale beweging.
Verschil handtandenborstel en elektrische tandenborstel
Hoe langer je poetst, hoe meer plak er wordt verwijderd. Tijdens de eerste twee minuten wordt echter het grootste effect bereikt. Geavanceerde elektrische tandenborstels hebben een timer die je in stapjes door de 2 minuten leidt.
Tandsteen is meestal zichtbaar als een gele of bruine kleur op de tanden. Tandsteen verwijderen is zeer belangrijk omdat het tandsteen zich onder het tandvlees kan nestelen met ernstige ontstekingen tot gevolg. Tandsteen verwijderen is een kleine ingreep en wordt bij ons in de kliniek uitgevoerd.
Vaker je tandenpoetsen zou het aantal bacteriën tussen je tanden en je tandvlees verminderen, waardoor deze niet in je bloedbaan terechtkomen. Dat wordt vaker – drie keer per dag – poetsen. P.s. Het is ook goed om regelmatig de tandenborstel te checken op slijtage.
Het lijkt heel logisch om na het tandenpoetsen nog even je mond onder de kraan te houden, maar toch is dit allesbehalve verstandig: naspoelen met water is namelijk helemaal niet goed voor je gebit. Dit heeft allemaal te maken met één van de belangrijkste ingrediënten in je tandpasta: fluoride.
Ja, je kunt je tanden te vaak én te lang poetsen. Te hard poetsen kan uiteindelijk je tandvlees en tandglazuur aantasten, vooral als je een harde tandenborstel gebruikt. Zoek dus naar een zachte kop, poets zachtjes en met cirkelvormige bewegingen - heen en weer 'zagen' is not done.
De meest voorkomende oorzaak van terugtrekkend tandvlees is te hard poetsen of tandenknarsen. Soms drukt u te hard tijdens het poetsen met uw borstel op uw tanden en tandvlees. Of gebruikt u een borstel met harde haren die uw tandvlees beschadigen.
De aanbevolen poetsduur is 2 minuten. Te lang tandenpoetsen zou je glazuur en tandvlees kunnen beschadigen2.
Leid de elektrische tandenborstel langs de voorkant, de achterkant en het kauwoppervlak van elke tand. Ook al gebruik je een elektrische tandenborstel, je zult toch twee minuten lang moeten poetsen zodat je zeker elke tand gereinigd hebt.
Tandenpoetsen is belangrijk, omdat het tandplak weghaalt. Tandplak ontstaat uit de resten van eten, drinken en speeksel en wordt pas schadelijk als het langere tijd op uw tanden zit. Daarom is het voldoende om de plak één keer per 24 uur goed te verwijderen.
Witte tanden worden geel van kleurstoffen die zich in ons eten en drinken bevinden. Een aantal producten, waaronder koffie, thee en rode wijn bevatten tannine. Dit tast het tandglazuur aan en verkleurt het gebit. Maar ook synthetische kleurstoffen kunnen jouw tanden verkleuren.
Poets je tanden twee keer per dag: slechts één keer per dag je tanden poetsen wordt niet aanbevolen door tandartsen omdat bacteriën zich gedurende de dag ophopen. 's Avonds voor het slapengaan je tanden niet poetsen is bijzonder slecht, omdat alle bacteriën en voedselresten die zich gedurende de dag hebben opgehoopt ...
Algemeen bekend: vrij zuur, dat azijn. Eens in de twee à drie maanden een halve minuut spoelen met dit spul en je zult zien dat al je tandplak prompt is verdwenen – waardoor je tanden direct witter aandoen. Let wel: niet goed voor je glazuur, dus niet wekelijks (en in geen geval dagelijks) gebruiken.
Ragen doet u om bacteriën te verwijderen die op het tandoppervlak blijven zitten. Het is belangrijk om de bacteriën 1x in de 24 uur te verwijderen. Uitgebreid ragen hoeft maar 1x per dag.
Poets je tanden minstens twee keer per dag: zeker 's avonds voor het slapengaan en op een andere moment van de dag (bijvoorbeeld 's morgens). Een grondige poetsbeurt duurt minstens twee minuten. Poets niet direct nadat je iets zuur of zoet hebt gegeten of gedronken. Je wacht beter een uur.
Als je echt de beste tandpasta wilt, dan is deze Prodent Cool Mint tandpasta voor jou. Deze tandpasta kwam als beste uit de test van de consumentenbond en dat is natuurlijk niet voor niets! Als je met deze tandpasta poetst, dan hoef je je alvast geen zorgen meer te maken over een frisse adem.
Parodontax® is een bijzondere tandpasta dat een unieke formule bevat met natriumcarbonaat. Dat geeft de zoutige smaak, maar hierdoor verwijdert het ook tandplak beter dan andere tandpasta's.
Mondwater doodt de slechte bacteriën in de mond. Dit zorgt voor een schoon en fris gevoel. Oliën als menthol en eucalyptol verbergen een slechte adem, terwijl de fluoride tandplak vermindert. Het mondwater beschermt op deze manier het tandglazuur.
Tijdens het eten is er een piek in blootstelling aan zuur, waardoor het bovenste laagje van je tandglazuur zachter wordt. Als je na het eten direct poetst, haal je het verzachte glazuur weg en kun je tanderosie veroorzaken. Wacht dus 30 minuten na het eten voordat je je tanden poetst.
Volgens hoogleraar Abbas kun je volgens bovenstaande conclusies dus het beste voor het ontbijt poetsen met tandpasta en flossen, plus na het ontbijt eventuele etensresten wegpoetsen met alleen je tandenborstel, zonder tandpasta.
Tanderosie kan impact hebben op uw algehele gezondheid. Verdwenen glazuur komt namelijk nooit meer terug en kan dus niet hersteld worden. Als het beschermlaagje verdwenen is kunnen bacteriën het zachte weefsel (dentine) oplossen.