Tamron lenzen zijn er voor de verschillende camera merken (Canon, Nikon, Sony) te koop. Zo kan je bijvoorbeeld voor een Nikon camera een Tamron lens kopen met een Nikon bajonet zodat hij op jouw Nikon camera past.
DX lenzen zijn geschikt voor Nikon camera's met een APS-C sensor. Deze sensor is kleiner dan een full frame sensor en heeft daarom een cropfactor van 1,5. Je vermenigvuldigt de brandpuntsafstand van de lens met dit getal. Zo is een 50mm lens op een APS-C camera vergelijkbaar met een 80mm lens op een full frame camera.
Als je serieuzer aan de slag wilt met fotograferen of filmen, kies je een systeemcamera. Maar niet elke lens (of objectief) past op elke camera. Het systeem dat je kiest bepaalt welke lenzen en andere accessoires je er later bij kunt kopen.
Het formaat van de FX-sensor biedt daardoor een grotere gevoeligheid en minder ruis. Een DX-sensor is tweederde van het formaat van een FX-sensor en is 24 mm x 16 mm groot. Met de DX-sensor kunnen er lichtere en kleinere camera's worden gemaakt die nog steeds een erg hoge beeldkwaliteit hebben.
Systeemcamera's komen met een eigen lensvatting, omdat de lens bij dit type camera veel dichter op de sensor zit. Dat betekent dat je de lenzen van je spiegelreflexcamera dus niet zomaar op je systeemcamera kan schroeven, ook niet als ze van hetzelfde merk zijn.
EF-S staat voor Enhanced Focus - Small image circle. Dit is een benaming voor de vatting van Canon spiegelreflexcamera's met APS-C sensor. EF-S lenzen hebben een kleinere vatting dan EF lenzen en passen alleen op APS-C formaat sensoren. Je herkent de EF-S vatting aan het witte vierkantje op de lens en op je camera.
Voor veel fotografen is de favoriete lenzen voor het fotografen van landschappen meestal een 14 mm f / 2.8, een 16-35 mm f / 2.8 en een 24 mm f / 1.4. Als je scènes fotografeert met het onderwerp prominent in de voorgrond, dan kan een groothoeklens ook een goede keuze zijn.
Voor productfotografie wordt vaak een 50 mm lens of een 24 mm lens gebruikt. Deze lenzen bepalen dus al vooraf hoe groot het beeld gaat worden. Je kunt hiermee niet in- of uitzoomen. Ik raad je ook aan om een statief aan te schaffen waar je de camera op kunt plaatsen.
Een allround lens is een zoomlens voor alledaags gebruik. Doordat het een lens met een variabele brandpuntafstand is, kun je er vanalles mee vastleggen. Volledig uitgezoomd is het beeldkader groot genoeg om landschappen te fotograferen.
Een lens voor portretfotografie heeft meestal een brandpuntsafstand van meer dan 85 mm, zoals de Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM. Deze lens is voorzien van een lichtgewicht constructie en 5-stops beeldstabilisatie voor perfecte portretfotografie vanuit de hand.
De afkorting DX staat voor Digital eXpanded en geeft aan dat het objectief is ontworpen voor camera's met een APS-C sensor. Bij gebruik op een fullframe camera kan er vignettering optreden.
Veelzijdige kit met twee objectieven. De kit bestaat uit de D7200-camera, een vast-brandpunt-objectief, de AF-S DX NIKKOR 35mm f/1.8G, en een zoomobjectief, de AF-S DX NIKKOR 18–105mm f/3.5-5.6G ED VR. Het lichtsterke vast-brandpunt-objectief van 35 mm produceert beelden met prachtig onscherpe achtergronden.
F-mount voor fullframe of APS-C? De F-mount is specifiek ontworpen voor Nikon spiegelreflexcamera's. Nikon noemt zijn fullframe lenzen FX en zijn APS-C lenzen DX. Nu zijn deze lenzen uitwisselbaar met elkaar maar bij gebruik van een APS-C lens op een fullframe camera kan er wel vignettering in je opnames optreden.
Het luxe assortiment van Canon objectieven is te herkennen aan het rode randje aan de voorkant van een objectief. Vrijwel alle L objectieven hebben een EF mount en passen dus op alle camera's met een EF en EF-S mount.
De afkorting STM staat voor Stepper Motor, oftwel een stappenmotor. Dat betekent dat de scherpstelmotor in het objectief met zeer precieze stappen naar de juiste stand draait bij het scherpstellen. Hierdoor gebeurt dit volledig geruisloos.
Alle lenzen met EF-vatting zijn compatibel met elke EOS-camera die ooit is gemaakt, inclusief de nieuwe EOS R System-camera's en de EOS M-serie, wanneer ze worden gebruikt met de juiste lensadapter.
Samengevat. Een systeemcamera en spiegelreflexcamera verschillen niet veel van elkaar. Qua beeldkwaliteit en instellingsmogelijkheden presteren ze bijna even goed. Beide camera's beschikken over goede sensoren waarmee je in verschillende lichtsituaties fotografeert en filmt.
Een spiegelreflexcamera (links) is een camera met verwisselbare lens en spiegelsysteem. Daarmee kijk je door de lens naar je onderwerp. Een systeemcamera (rechts) is een camera met verwisselbare lens, maar zonder spiegelsysteem. Je kijkt op het scherm of in een elektronische zoeker naar je onderwerp.
Het korte antwoord (voor Nikon) is eenvoudig: ja, dat kan! Echter, standaard zal een fullframe (FX) body standaard terugschakelen naar het DX-formaat als de body constateert dat er een DX lens gemonteerd is. Aangezien je dan maar ongeveer 43% van je grote dure FX-sensor gebruikt, is dat ongetwtijfeld niet wat je wilt.
Nikon Z-camera's en NIKKOR Z-objectieven zijn ontworpen rondom de zeer grote Z-vatting en bieden je de vrijheid om prachtige foto's en fascinerende video's te maken. Je profiteert bovendien van naadloze compatibiliteit met objectieven met F-vatting* en accessoires voor Nikon D-SLR-camera's.