Vergeleken met gipsplaat ben je met gasbetonblokken langer bezig om de wand netjes af te werken, door het grote aantal voegen. Een voordeel van gasbeton is dan weer het makkelijkere transport.
Gipsblokken zijn uitsluitend geschikt voor het optrekken van niet dragende binnenwanden, voorzetwanden en schachtwanden binnenshuis en zijn na het metselen direct klaar om behangen te worden, waardoor tijd bespaart kan worden tijdens de afwerking.
Massieve gipsblokken bieden bij een dikte van 70 mm een brandwerendheid van 80 minuten. Bij 100 mm dikte zijn het 3 uur (F180-A). De eisen aan de brandwerendheid verschillen per land. Gipsblokken zijn geschikt als voorzetwand voor afvoer- en installatieschachten.
De blokken zijn licht van gewicht. Het materiaal is makkelijk te zagen en kan binnen en buiten worden gebruikt. Het kent dan ook meerdere toepassingen: nieuwbouw, utiliteitsbouw, maar ook zeker renovatie. Het zorgt voor thermische en akoestische isolatie, is vorstbestendig en brandwerend.
Cellenbeton is niet gevoelig voor vocht of schimmel, dus is ideaal toepasbaar in natte ruimtes zoals de badkamer. Vanwege de hoge druksterkte zijn de blokken zowel voor dragende, als niet-dragende wanden te gebruiken.
Ytong is synoniem voor cellenbeton en gasbeton en bestaat uit een serie bouwmaterialen, waaronder blokken (meest gebruikt), panelen, dakplaten en lateien, die bijzonder licht van gewicht en flexibel inzetbaar zijn. Cellenbeton of Ytong is een natuurlijk bouwmateriaal dat bestaat uit en mengsel van kalk, zand en water.
Gasbeton, een oude benaming voor cellenbeton, is een licht bouwmateriaal dat bestaat uit kalk, zand en cement. De basisgrondstoffen worden gemengd, waarna water wordt toegevoerd. Door in het productieproces een kleine hoeveelheid aluminiumpoeder toe te voegen, komt waterstofgas vrij.
Een gipsplaten muur kun je zonder problemen verven. Wel is het belangrijk dat je de naden en schroefgaten eerst vult met gipsplaatvuller en dat je de muur in de voorstrijk zet. Gipsplaten hebben namelijk een behoorlijk zuigende werking. Voor het verven van de gipsplaten kun je latex muurverf gebruiken.
Ze komen voor op plaatsen waar je huis thermisch niet voldoende geïsoleerd is. Een klassieke plaats is de aansluiting van de muren met de vloer en het dak. Wanneer je muren onderaan niet beginnen met een isolerende gedeelte, kruipt de koude via je muren de woning binnen.
De gehydrofobeerde gipsblokken kunnen worden gebruikt in elke ruimte waar wanden worden blootgesteld aan vocht. Zo kunnen ze in de badkamer of keuken gebruikt worden om een scheidings- of voorzetwand te maken, maar zijn de blokken daarnaast ook ideaal voor kelders en garages of een onderste rij van een wand.
De lichte voorwerpen, tot 15 kg maximum, worden aan de hand van X of gelijkaardige haken opgehangen (5 kg per punt).
Gebruik schroefpluggen voor gipskartonplaten. Hiermee kunnen belastingen tot ongeveer 20 kg tegen de wand worden bevestigd. Middelzware voorwerpen tussen de 20 en 30 kg kunt u met metalen wandpluggen (paraplupluggen) voor gipsplaten bevestigen.
Welk blok, steen of profiel je gebruikt, hangt af van het type muur. Ga je een dragende muur zetten, gebruik dan bijvoorbeeld kalkzandsteen. Voor een niet-dragende muur pak je Ytong blokken of metal stud. Tevens maak je een scheidingswand met behulp van constructiehout en gipsplaten.
De aankoopprijs van cellenbetonblokken is zeker duurder dan de aankoop van klassieke materialen.
kimblok. Een kimblok is een bouwblok dat bij de kim toegepast wordt, een soort "startblok" om op de juiste hoogte te komen met de overige blokken, bijvoorbeeld bij kalkzandsteenelementen.
Ytong kimblok (gehydrofobeerd) lengte 60cm, breedte 14cm en hoogte 20cm is de eenvoudigste en betrouwbaarste oplossing om koudebrugvrije en bouwknopen te realiseren. Deze blokken worden ook vaak gebruikt als onderlaag bij traditioneel metselwerk.
Ytong heeft op zichzelf goede vochteigenschappen. Cellenbeton wordt niet aangetast door vocht en als buitenwand is het materiaal vorstbestendig. Dat neemt niet weg dat Ytong blokken door hun cellenstructuur een capillaire werking hebben, ze zuigen dus water op.
Ja! Gipsplaten hebben een sterkte zuigende werking, daarom is het belangrijk de platen voor te strijken en dan pas te behangen, verven of stuccen.
Voordat je gipsplaten kunt schilderen, zul je deze platen moeten voorzien van een voorstrijkmiddel. Een van de beste voorstrijk voor gipsplaten is bijvoorbeeld Alabastine Voorstrijk voor gipsplaten. Van nature hebben gipsplaten een zuigende werking. Dit middel versterkt het dekkende effect van de verf.
Wij adviseren twee verftypes die geschikt zijn voor het schilderen van gipsplaten, namelijk structuurverf en latexverf. Latexverf is misschien wel onze favoriet. Wanneer er onverhoopt iets misgaat, zit u niet direct in de penarie. U kunt de verf makkelijk weer afnemen.
Cellenbetonblokken hebben het voordeel dat ze een goede thermische isolatie hebben in tegenstelling tot de blokken van kalkzandsteen. Ook zijn kalkzandsteenblokken zwaar in gewicht, moeilijker te verwerking en niet vochtbestendig.
isoleren met cellenbeton.
Cellenbeton isolatieplaten bevatten miljoenen luchtbelletjes. Door deze poreuze structuur bieden ze ongekende thermische isolatiewaarden. Bovendien zorgt dit onbrandbare en ultralichte isolatiemateriaal voor een goede akoestische isolatie en geluidsabsorptie.