Als er veel wormen zijn, die veel bloedvaten verstoppen, kan het rechter hart het bloed niet meer door de longen pompen. In het ergste geval kan een hond aan deze infectie overlijden. De ziekte kan worden behandeld met Milbemax® (4x behandelen met een wekelijkse interval) of Advocate® (behandeling na 1 maand herhalen).
De behandeling van longworm
Panacur: 50mg/kg gedurende 7 dagen. Milbemax, Milbactor, Milprazon of Milpro: 1x per week gedurende 4 weken. Profender (UDA) (enkel voor de kat): 2 behandeling met 2 weken tussentijd.
Als je er vroeg bij bent bij een besmetting kan je hond vaak goed herstellen van longworm. Het kan we een langdurige behandeling vragen met de nodige ondersteuning voor je hond. Als de longen en bloedvaten erg zijn aangetast door de besmetting, dan kan je hond wel klachten houden.
De besmetting gaat altijd via slakken en kan niet rechtstreeks doorgegeven worden. Wel is het logisch dat de honden in een huishouden met een besmette hond net zo veel risico lopen besmet te raken en daarom ook behandeld moeten worden. Ook kunnen besmette honden de longworm niet aan ons doorgeven.
De worm tast de lever en andere organen aan. Mensen die besmet zijn hebben daar echter jarenlang geen last van. Pas wanneer de aantasting hevig is komt dit aan de oppervlakte, maar maakt dat behandelen van de worm weinig effectief meer is.
De longworm
Een kat kan geïnfecteerd worden door in contact te komen met muizen, slakken, kikkers en vogels. Er worden tijdens dit contact longwormlarven opgenomen die zich verplaatsen naar de longen. In de longen worden de larven volwassen en gaan eitjes produceren.
- De longworm is niet gevaarlijk voor de mens. Er bestaat wel een variant die ook katten ziek maakt. - In een vochtige omgeving kunnen de longwormlarven tot 15 dagen overleven in het slijm van de slak. - Een geïnfecteerde slak kan tot 11 weken lang infectieus slijm uitscheiden.
De longworm bij de hond wordt ook wel Franse hartworm genoemd.
Katten die veel kans hebben op een longworm besmetting kun je dan het best elke 4 weken behandelen.
Hartworm bij de mens
Ook de mens kan besmet raken met de hartworm. Dit is echter een uitzondering, de mens is dan een oneigenlijke gastheer waar de hartworm zijn levenscyclus niet voltooid. Ze kunnen zich dan inkapselen in de longen en uiteindelijk verkalken.
Soms ziet u ze in de poep of in de onderbroek. Ze geven vaak jeuk rond de anus (poepgat) en bij de vagina, vooral 's nachts. Hygiëne is belangrijk om besmetting met de eitjes te voorkomen. U kunt wormpjes zelf behandelen met een kuur mebendazol van de apotheek of drogist.
Deze ziekte wordt aangetroffen bij honden, katten, fretten, mensen, vossen, wolven enz. In Nederland zien we het bij dieren die in het buitenland geweest zijn. Echter het verspreidingsgebied van deze parasiet is naar het noorden toe aan het opkruipen.
Longworm symptomen hond en kat
Je kan onder andere denken aan sloomheid, slechte conditie, slechte eetlust en vermageren. Daarnaast kan er ook hoesten, benauwdheid of bloedingen in huid, slijmvliezen (o.a. bloedneus) of longen gezien worden.
Alleen de Milbemax werkt daarnaast ook tegen hartwormen en longwormen. Panacur is een andere tablet waarmee je kunt ontwormen. Deze werkt tegen de meeste maagdarmwormen, longwormen en kan ook ingezet worden in de behandeling tegen Giardia.
Bij volwassen katten merk je meestal niets van een spoelworminfectie. Pas als de besmetting erg heftig is kun je wormen terugvinden in de ontlasting of het braaksel. Soms zie je diarree of vermageren. Kittens hebben eerder last van een spoelworminfectie.
Hoe snel werkt ontwormen? Een wormenkuur werkt zolang het product in de darmen zit. De volwassen wormen worden gedood (de jongste larfjes niet), waardoor het nodig kan zijn om de behandeling na 2 weken te herhalen. De spot-on producten werken vaak langer (3 tot 4 weken).
Dit kan door dieren die in een gebied zijn geweest waar hartworm voorkomt te behandelen tegen de larfjes. Een hartworm besmetting is te behandelen met Milbemax® (milbemycine). Milbemax is een ontwormingstablet die ook werkt tegen spoelwormen en lintwormen en ook gebruikt wordt voor de normale ontworming.
Volwassen katten (dat wil zeggen, ouder dan een half jaar) moet u 2 tot 4 keer per jaar ontwormen. Hoe vaak het moet, hangt af van de omgeving waarin uw kat leeft. Bij buitenkatten (of katten die rauw vlees eten) ontwormt u 4 keer per jaar, bij binnenkatten ontwormt u 2 keer per jaar.
Angiostrongylus cantonensis, of ook wel Rattenlongworm, heet de bekendste boosdoener. Hij leeft deels in ratten. Ratten poepen de larfjes van deze worm uit. De larven komen vervolgens in een slak terecht wanneer dit dier met de uitwerpselen in aanraking komt.
Een infectie die is veroorzaakt door een parasiet, wordt behandeld met een parasietdodend middel. Deze middelen verhinderen de aanmaak van eiwitten door de parasiet. Zonder eiwitten kan de parasiet niet groeien en sterft deze af. Voorbeelden zijn atovaquon, clindamycine en metronidazol.
Toch kan uw kat besmet zijn met wormen. Wanneer uw kat braakt, diarree heeft of zelfs wormen uit poept dan is de wormbesmetting zo groot dat direct handelen noodzakelijk is.
De moedermelk van de kat bevat spoelwormlarven. Elke kitten begint zijn / haar leven dus met spoelwormen. Een klein aantal wormen blijft, ondanks goede ontworming, in het lichaam van de kat achter. Als een poes later zelf kittens krijgt, zullen deze wormen haar kittens weer besmetten.
Een verminderde eetlust, een doffe vacht, diarree/braken en wormeitjes in de ontlasting zijn enkele symptomen van een besmetting met wormen. Bij een heftige besmetting vermagert de kat sterk en krijgt uw kat uiteindelijk een opgezwollen buik, dit wordt ook wel een 'wormenbuikje' genoemd.