Een gemiddelde piranha is 10 tot 15 kg schoon aan de haak en kan dus 300 tot 450 kg bij elkaar bijten. Ter vergelijking; een mens bijt met moeite 70 kg/ cm2 bij elkaar.
De bijtkracht van de Nijlkrokodil is zo'n 5.000 psi (pond per vierkante inch), dat van een zoutwaterkrokodil zo'n 3.700 psi. Ter vergelijking: de mens heeft een bijtkracht van hooguit zo'n 120 psi.
De zeekrokodil heeft de krachtigste beet ter wereld
Hij klapt zijn kaken met maar liefst 3510 kg op elkaar. Ter vergelijking: een mens heeft een bijtkracht van zo'n 80 kilo en een Duitse herder van 108 kilo.
Grote bijtkracht
Van alle nog levende diersoorten is de krokodil met 1350 kg/cm² degene met de hoogste bijtkracht. Van de zoogdieren is dit de hyena met ongeveer 500 kg/cm². De tijger is met een bijtkracht van 450 kg/cm² een goede tweede en de om zijn agressie bekende Bijtschildpad komt tot 500 kg/cm².
Volgens recente schattingen beet T. rex met een maximale kracht van 5.8 ton. De tanden waren niet zozeer geschikt als fileermessen, dan wel als sloophamers.
Daarbij is de bijtkracht van mensen een lachertje. Het roofvisje is nog geen 40 centimer lang, heeft rode ogen en een angstaanjagend gebit. De zwarte piranha is uitgerust met een bek vol scherpe tanden en buitengewoon grote kaakspieren. Zo sterk, dat het dier de titel 'sterkste bijter' heeft gewonnnen.
rex was het landdier met de sterkste kaken ooit. Geen enkel levend of uitgestorven landdier kan eraan tippen. Dat schrijven de onderzoekers in het blad Biology Letters. Ze baseren hun conclusie op computermodellen waarmee ze de kaakspieren van de Tyrannosaurus rex reconstrueerden en ze vervolgens in actie konden zien.
Vaak zijn het ook echte kindervrienden (van het eigen gezin). Dat zou je alleen niet zeggen wanneer je weet hoe sterk een Duitse herder is. Zijn beet heeft een kracht van 238 psi, wat betekent dat hij zonder problemen een bot doormidden kan bijten.
AMSTERDAM - De witte haai bijt het hardst van alle roofdieren op aarde. Dat hebben Australische onderzoekers vastgesteld met een computersimulatie. Als een witte haai zijn tanden in een prooi zet, komt er een kracht van maarliefst 1.8 ton (1800 kg) vrij. Het dier bijt daarmee drie keer zo hard als een leeuw.
Ter vergelijking: de bijtkracht van een mens bedraagt 120 PSI. Bij een leeuw is dat 600 PSI en een krokodil heeft een kaakkracht van maar liefst 2500 PSI.
Van de Panthera-familie – de grote katten – heeft de jaguar de krachtigste beet van allemaal: 500kg/cm²! Deze uitzonderlijke kracht van zijn kaak kan zelfs de sterkste schedels met gemak verpletteren.
Grote katachtigen als leeuwen, tijgers en jachtluipaarden hebben van de scherpste hoektanden in het dierenrijk.
De jaguar is een carnivoor. Hij eet zoogdieren, reptielen, vogels en vissen. Jaguars hebben de krachtigste beet van alle grote katten. Als enige grote kat doden zij hun prooi door direct de schedel te doorboren met hun hoektanden.
Kleine beestjes zoals mijten en mieren hebben dus relatief meer spiermassa dan grote dieren. Als we kijken naar kracht in absolute zin, komt de Afrikaanse bosolifant als sterkste landdier uit de bus. Maar de machtigste van alle dieren is toch de blauwe vinvis.
Een krokodil in Australië heeft een meevaller. Hij wacht op visresten die in het water gegooid worden, maar gaat er vandoor met een haai.
Doorgaans zijn krokodillen agressiever dan alligators, waardoor krokodillen gevaarlijker zijn dan alligators. Ze leven ook graag in niet alleen zoetwateromgevingen, maar ook in zout water, in tegenstelling tot hun neef de Alligator.
Megalodon leefde tijdens het Mioceen en Plioceen. Dit betekent dat deze haai vanaf 23 miljoen jaar geleden tot 2,6 miljoen jaar geleden in de zeeën voorkwam. Waarschijnlijk is hij uitgestorven door het kouder worden van de oceanen in het Pleistoceen, de periode van de ijstijden.
Leeft de megalodon nog? We zijn mensen die geloven dat de megalodon nog steeds rondzwemt in de diepte van de oceaan. Er is namelijk nooit bewijs gevonden dat de haai écht niet meer bestaat. Maar er is ook geen bewijs dat de megalodon nog wel leeft.
Het aantal haaienaanvallen wereldwijd wordt nauwkeurig bijgehouden door het International Shark Attack File (ISAF). Na de witte haai is de tijgerhaai het vaakst verantwoordelijk voor niet-uitgelokte aanvallen op de mens. Op het eiland Réunion gebeurden sinds 2011 gemiddeld vier aanvallen van haaien per jaar.
Meeste bijtincidenten door Staffordshire-achtigen, Pitbulls en Rottweilers. Staffordshire-achtigen, Pitbulls en Rottweilers: deze hondenrassen zijn verantwoordelijk voor het merendeel van bijtincidenten.
Anatolische herder
De honden van dit ras zijn slim en waanzinnig beschermend voor de mensen waar ze van houden. Ze hebben dus een leider nodig die hun sterke en dominante persoonlijkheid aankan. Ze kunnen wel 75 kilo wegen en worden nog steeds veel ingezet op boerenbedrijven.
Uitgestorven oerkrokodillen hadden de strafste beet van alle dieren die ooit geleefd hebben. Ze waren zelfs sterker dan de gevreesde tyrannosaurus rex, ontdekten Amerikaanse wetenschappers. De biologen rond Gregory Erickson van de Florida State University presenteren hun bevindingen in het online-vakblad PLoS ONE.
rex zul je niet meer tegenkomen. Daardoor kunnen er dus ook geen tests worden uitgevoerd die wel bij nog levende dieren worden gedaan, zoals bijttests. Toch kunnen wetenschappers met behulp van computermodellen een inschatting maken van hoe krachtig de beet van een T. rex was: ze schatten ruim 35.000 newton.
Het onderzoek wijst uit dat T. rex een bijtkracht had die zo'n twee keer groter is dan die van de grootste krokodillen van vandaag de dag. Wanneer een T.rex de kaken op elkaar duwde, genereerde deze een bijtkracht van zo'n 8000 pond.